2021. május 16., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Florin Cîţu miniszterelnök vasárnap a Facebookon közölte, hogy az elektronikus platformra mintegy másfél millió személy iratkozott fel, ebből ötszázezer az általános népesség sorába tartozik. Az előjegyzés online vagy telefonon kérhető. 

A miniszterelnök megerősítette: az oltás nem kötelező, ám „ez az egyetlen lehetőség, hogy visszatérhessünk normális életünkhöz”. Az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) március 12-én közölte, hogy a várólistán szereplő személyek értesítése az országos oltási stratégia értelmében meghatározott elsőbbségi kategóriák, valamint a regisztráció időrendjében történik:

* 2a kategória (veszélyeztetett populáció): 65 évesnél idősebb vagy krónikus betegségben szenvedő személyek;

* a 2b kategória: a kulcsfontosságú területek dolgozói;

* a harmadik szakaszban oltásra jogosult személyek (általános populáció).

„A jelentkező előjegyezheti magát oltásra, és ha a kiválasztott központban nincs szabad hely, dönthet úgy, hogy feliratkozik a várólistára. Ezt követően egy adott oltási központban adódó üres helyek csak az illető központban feliratkozott személyek számára lesznek elérhetők. A prioritási sorrend a következő: veszélyeztetett lakosság: 75%, kulcsfontosságú területek dolgozói: 25%. Ha maradnak még üres helyek, a harmadik szakaszban oltásra jogosult személyek (általános populáció) következnek. Ez azt jelenti, hogy minden egyes oltási központban lesznek helyek mind a veszélyeztetett, mind a kulcsfontosságú területen dolgozó, mind az általános népesség számára, és az oltási sorrendet a prioritási sorrend függvényében kell meghatározni. Azok számára, akik a várólistán vannak, a következő procedúra érvényes: ha az érintett egyénileg kért előjegyzést a platformon, akkor, amint elérhetővé válik egy hely abban az oltóközpontban, amelynek a várólistáján szerepel, értesítést kap, belép a platformra, és kiválasztja a neki megfelelő időpontot. Ha 24 óra alatt nem jelentkezik be, kap egy újabb értesítést. Amennyiben további 24 óra alatt sem jelentkezik, marad a várólistán (de elveszíti korábbi pozícióját), a program a helyet másnak ajánlja fel. Ha telefonon iratkozott fel, amint elérhetővé válik egy hely, értesítik és előjegyzik. Ez esetben semmilyen más megerősítés nem szükséges.

Bárki átiratkozhat egyik oltóközpont várólistájáról egy másik oltóközpont várólistájára.

30 megyében nyitották meg a várólistákat

A hétfői nap folyamán 12.30 óráig 41.145 személy kapott előjegyzést a koronavírus elleni oltásra az erre a célra létrehozott platformon – közölte a CNCAV. 

A jelzett időpontig a bejelentett beosztásnak megfelelően 30 megyében nyitották meg a várólistákat, az összesen 361 oltóközpont várólistájára 100.001 személy iratkozott fel. A portál működik, nincs akadálya a feliratkozásnak – hangsúlyozzák a közleményben. A CNCAV szerint a várólisták az oltókampány végéig elérhetők lesznek. (Agerpres)