2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Felépültek a standok, megérkeztek a kiadók, szerda este már előadással várta látogatóit a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár. Ma, csütörtök délelőtt 10 órakor pedig Balázs Imre József és a Navarra Dance táncosai tárják szélesre a Nemzeti Színház kapuit, ezzel hivatalosan is megnyitva a negyedszázados könyves szemlét. 

Több mint 40 stand több ezer kötete és több mint 100 program várja a látogatókat november 14-e és 17-e között a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, ahol az erdélyi és magyarországi könyvkiadás legfrissebb köteteit lehet megvásárolni, illetve ahová színházi programokkal, koncertekkel, író-olvasó találkozókkal, gyerekfoglalkozásokkal és számos irodalmi programmal csábítják a marosvásárhelyieket a szervezők.

Fotó: Nagy Tibor


A 25 éves vásár irodalmi évfordulók bűvöletében telik. Az idén 60 éves Kovács András Ferenc költő előtt tisztelegve csütörtök este fél nyolctól a Sebő együttes áll színpadra a Kossuth-díjas szerzővel és annak Árdéli szép tánc című kötete megzenésített verseivel. Vasárnap délelőtt 11 órától pedig Jack Cole dalai kelnek életre a színház Nagytermében Fazekas Ernő, Márton Lóránt és Nagy Csongor előadásában. 

A pénteki (november 15-i) Ady-estet is egy évforduló, Ady Endre halálának 100. évfordulója ihlette. Este 8 órától a Kisteremben Bogdán Zsolt tolmácsolásában kelnek életre a lázadó költő versei. 

Ugyanakkor a vásár vendége a 70 éves Balla Zsófia is, aki két legújabb kötetét is bemutatja a vásárhelyi könyvbarátoknak. Az irodalmi programok sora ezzel nem ér véget, pénteken 18 órától Prózaajándék Vásárhelynek címmel Darvasi László, Grecsó Krisztián, Láng Zsolt, Németh Gábor és Vida Gábor irodalmi estjére kerül sor Gáspárik Attila és Szegő János moderálásában. Közreműködnek a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészei (az irodalmi est ingyenes, de helyjegyet kell foglalni a színház jegypénztárában vagy a biletmaster.ro honlapon). Szombat délelőtt 11 órától pedig a Kisteremben Darvasi László, Grecsó Krisztián, Németh Gábor, valamint Szegő János várja egy kis irodalmi matinéra a látogatókat. A téma: A mai magyar próza tere, avagy szükség van-e mostanság a Bajza-Toldi-Vörösmarty-támaszra a Petőfi-gyártáshoz? (nem jegyköteles). Este 7 órától Marie Jones Kövek a zsebben című darabja lesz látható a Nagyteremben Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter előadásában. A produkciókra a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház jegypénztárában és a biletmaster.ro honlapon válthatnak jegyet. 

Idén sem feledkeznek meg a gyerekekről, csütörtöktől vasárnapig egész napos könyvhöz, olvasáshoz kapcsolódó gyerekprogramokkal készülnek, illetve a Sebő együttes várja őket „Maros hídja leszakad” címmel egy fergeteges koncertre pénteken 11 órától Nyárádszeredában a művelődési ház nagytermébe, szombaton pedig ugyancsak 11-től a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermébe. 

A szervezők idén is kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a vásár ne csak egy könyves szemle legyen, hanem egy szellemi központ is, ahol író és olvasója egymásra találhat. A szemle vendégei többek között: Balla Zsófia, Balázs Imre József, Borsodi L. László, Darvasi László, Elek Tibor, Fekete Vince, Gáspárik Attila, Grecsó Krisztián, Győrfi Kata, Karácsonyi Zsolt, Keresztesi József, Király Kinga Júlia, Kovács András Ferenc, Láng Zsolt, Markó Béla, Mészáros Sándor, Németh Gábor, Rét Viktória, Sárközy Bence, Szávai Géza, Szűcs László, Tamás Dénes, Tibori Szabó Zoltán, Vida Gábor. Velük az irodalmi kávéházban, illetve író-olvasó találkozók, dedikációk alkalmával is találkozhatnak. 

 Az irodalmi kávéház programja: http://vasarhely.ro/konyvvasar/irodalmi-kavehaz-itt-az-idei-program/

A vásár teljes programja: http://vasarhely.ro/konyvvasar/program-a-teljes-kinalat/