2020. szeptember 26., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A „nulladik napi” koncertekkel – a Metropol Group, a Magashegyi Underground és a Quimby együttes fellépésével – tegnap megkezdődött Tusnádfürdőn a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

Az idei kiemelt téma az első világháború századik évfordulója, továbbá a rendszerváltás utáni 30 év, de a meghívott politikusok és szakértők értékelik az idei európai parlamenti választás eredményét is, és több pódiumbeszélgetést szentelnek Európa jövőjének.

A szabadegyetem zárónapján, szombaton Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke tart előadást, majd válaszol a közönség kérdéseire.

A szervezők elmondták, hogy Tusványos már nemigen tud terjeszkedni. Az esti kon-certek idején a tábor népessége rendszeresen eléri a tíz-tizenötezres létszámot. Idén is fellép Nagy Feró és a Beatrice, a Magna Cum Laude, Szabó Balázs bandája, a Kiscsillag, Anna and the Barbies, a Bagossy Brothers Company, az Intim Torna Illegál és Ákos.

Beszélgetésekkel, filmvetítéssel, kiállítással készül a MANK

Kerekasztal-beszélgetésekre, filmvetítésre, kiállításmegnyitóra és közös alkotásra is várja a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a résztvevőket.

A fesztiválon Tehetséggondozás: a hátrányos helyzettől a sztárnevelésig címmel hallgathatnak az érdeklődők beszélgetést szerdán Bagi Iván Karinthy-gyűrűs magyar humorista, Lőrinczy György, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke, a Cziffra Művészeti Központ művészeti tanácsadó testületének tagja és Mező Misi, a Magna Cum Laude frontembere részvételével – olvasható a MANK közleményében.

Szerveznek kerekasztal-beszélgetést a magyar nyelvű színjátszás erdélyi helyzetéről is Kaszás Attila hagyatéka a határon innen és túl címmel. A beszélgetésen részt vesz Nemes Levente és Nagy Alfréd, a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház tagjai.

A MANK programjainak sorában csütörtökön láthatják a Keresztül-kasul az életen – dokumentumok Cseh Tamás pályaképéhez című filmet az érdeklődők a Magyar Teátrumi Társaság sátrában. Hanák Gábor filmösszeállításában az ismert és ritkán hallott dalok mellett zenész- és pályatársak archív felvételei, Bereményi Géza, Jancsó Miklós, Törőcsik Mari és a Dalnok emlékezései idézik fel az életút állomásait. A filmet a vetítés előtt Szemerei Péter, a Cseh Tamás Archívum vezetője mutatja be.

Tusványos keretében kedden tárlat nyílt a MANK szervezésében Plugor Sándor grafikus- és festőművész emlékére a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban. Szerdán és csütörtökön pedig közös alkotásra hívják a művészetkedvelőket: a szervezők a fesztivál egyik vendégházát borítják be vászonnal, hogy a látogatók együtt készíthessenek el egy közös óriás-műalkotást.

Az eddigi találkozók és témák

A Fidesz Pro Minoritate Alapítványa, a romániai Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége (MISZSZ), a marosvásárhelyi székhelyű Pro Europa Liga, romániai és magyarországi társadalmi csoportok által kezdeményezett tanácskozás a román–magyar történelmi megbékélést kereső folyamat részeként indult. A rendezvény az 1990-es évek végére a román-magyar politikai párbeszéd jelentős, nem hivatalos fórumává vált. A hely és az időpont tudatos választás volt, hiszen az 1970-80-as években a Bálványosfürdőn rendezett nyári búcsú a magyarság egyfajta tiltakozását fejezte ki az akkori bukaresti vezetéssel szemben. A tábor 1997-ben átköltözött a közeli Tusnádfürdőre, a két helységnév összevonásából született Tusványos. Az eddigi találkozók és tematikájuk:

1990. július 21-29. – Az 1. Bálványosi Nemzetközi Ifjúsági Tábort fiatal romániai politikusok és a Fidesz vezetői – köztük Orbán Viktor és Németh Zsolt – részvételével rendezték meg, napirendjén a régió politikai szereplőit leginkább foglalkoztató kérdések szerepeltek.

1991. július 20-27. – A 2. bálványosi összejövetelen a román és más közép-kelet-európai társadalmakat megosztó kérdések lehetséges megoldása állt a középpontban.

1992. július 19-26. – A 3. szabadegyetemen a privatizáció, a jogbiztonság, az igazságtétel, a kisebbségvédelem, az oktatáspolitika, az állam–egyház viszonya és a média szerepének kérdéseit vitatták meg.

1993. július 20-24. – A 4. találkozó a Románia Kelet és Nyugat között, Közép- és Kelet-Európa gazdasága és a prioritások Magyarország külpolitikájában témaköröket járta körül.

1994. július 20-24. – Az 5. nyári egyetem napirendjén a privatizáció, a helyi közigazgatás és önkormányzat, az oktatás, a kultúra, valamint az egyház és a vallás kérdései szerepeltek.

1995. július 16-23. – A 6. rendezvény kiemelt témája „A baloldali nosztalgia Közép- és Kelet-Európában” volt.

1996. július 21-28. – A 7. szabadegyetemen a román–magyar kapcsolatok az euroatlanti integráció nézőpontjából, a román és a magyar jogrendszer az emberi jogok szemszögéből témákat vitatták meg.

1997. július 21-25. – A 8. Tusnádfürdőre költözött szabadegyetemen A posztkommunizmus nyomorúsága cím alatt kerültek terítékre a NATO-bővítés, a romániai és a magyarországi polgárosodás, az oktatási reform és a kisebbségi oktatás kérdései.

1998. július 20-25. – A 9. szabadegyetemet Kelet-Közép-Európából Európa felé címmel tartották meg.

1999. július 19-24. – A 10. rendezvényen a regionalizmusról és az integrációról esett szó.

2000. július 23-29. – A 11. nyári egyetem témája a térség centrumpártjainak együttműködési lehetősége, a román–magyar kapcsolatok időszerű kérdései, a moldvai csángók helyzete volt.

2001. július 23-28. – A Kényszerek és lehetőségek címet viselő 12. találkozón a schengeni határ és a státustörvény kérdése állt a viták középpontjában.

2002. július 22-28. – A 13. összejövetel fő témája „A polgári kibontakozás Európában” volt.

2003. július 20-27. – A 14. találkozó résztvevői az európai integráció világpolitikai vetületeit elemezték.

2004. július 18-25. – A 15. találkozó témája „Kelet-Közép-Európa az EU-bővítés után – országok, nemzetek, régiók Európája” volt.

2005. július 17-24. – A 16. találkozót Összetartozunk – Az Európai Unió kihívása és lehetősége címmel rendezték meg.

2006. július 18-23. – A 17. szabadegyetem fő témája a rendszerváltozás volt „Így is lehet – Egy másik Románia, egy másik Magyarország” mottóval.

2007. július 17-22. – A 18. rendezvénysorozaton Koszovó helyzetéről, az erdélyi magyar–magyar párbeszédről, a regionalizmus politikájáról esett szó.

2008. július 15-20. – A 19. Tusványos főbb témája volt a nemzeti és társadalmi szolidaritás, az emberi jogok és a kisebbségvédelem Európában.

2009. július 14-18. – A 20. évfordulóját ünneplő szabadegyetemen a világméretű gazdasági válság volt a téma, de szó esett az energiabiztonságról, az EU jövőjéről, az autonómia megvalósíthatóságáról is.

2010. július 21-24. – A 21. Tusványost a Kárpát-medencei magyarság összefogása, az Erdély-kép erősítése, a határon átnyúló gazdasági kapcsolatok megszilárdítása jegyében tartották meg.

2011. július 20-23. – A 22. találkozót a magyar–magyar párbeszéd és a megújuló magyar nemzetpolitika jegyében rendezték meg.

2012. július 24-29. – Tusványos a világ közepe címmel szervezték meg a 23. szabadegyetemet, amelynek Magyarország és Közép-Európa megújulása volt a fő témája.

2013. július 23-28. – „A mi időnk” mottójú 24. szabadegyetemen a témák között szerepelt a romániai régiósítás terve, az erdélyi magyar orvosképzés, a magyarországi és európai parlamenti választások, a székely jelképek használata.

2014. július 22-27. – A 25. Tusványoson a nemzetben gondolkodó közmédia szerepéről, a nemzetpolitikai és nemzetstratégiai célkitűzésekről, a nemzetpolitikáról, az autonómiáról és a válságkezelésről esett szó.

2015. július 21-26. – A „Több mint fesztivál” mottójú 26. Tusványoson a közéleti mellett a szórakoztató, fesztivál jellegű programokra helyezték a hangsúlyt.

2016. július 19-24. – A 27. szabadegyetemet Itthon voltunk, vagyunk, leszünk Európában címmel rendezték meg.

2017. július 18-23. – A 28. Tusványoson többek között az erdélyi magyarság elvándorlásáról, nemzetpolitikai, családpolitikai, választási kérdésekről volt szó.

2018. július 24-29. – „Szenvedélyünk Tusványos” volt a mottója a 29. szabadegyetemnek, amelyen egyebek mellett nemzetpolitikáról, a magyar családok támogatásáról és európai jövőképekről, a migrációról, Közép-Európa jövőképéről tanácskoztak. (MTI)