2021. november 28., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szekeres László, Mezőbánd, nyugdíjas tanár: – Nagyon reméljük, hogy javulni fog. A lakásunkba háromszor törtek be. Az udvaron nem tarthatok semmit, mert fényes nappal is bemerészkednek. Véleményem szerint a cigányság miatt 15-20 rendőrnek is lenne munkája a községközpontban. Amikor még tornatanárként tanítottam, kínosan kellett figyelnünk arra, hogy az öltöző zárva legyen. Így is megtörtént, hogy a tanulók értékes dolgai eltűntek. Szóval nem tudom, hány rendőrrel lesz több vagy kevesebb, de már maga a tény, hogy a lakosság mindennap itt látja az egyenruhásokat, valamennyire hozzájárul a közbiztonság javításához.

 

Nagy Miklós, 35 éves, alkalmazott: – Gépkocsivezető vagyok, megtörtént, sajnos, hogy az iskolabuszt akarták feltörni, szerencsére idejében észrevettük, elszaladtak. De világra szóló példa, hogy egy kisebb vaskaput is elloptak. A tettes azóta sem került elő. Kell ide a rendőrség, mert a tolvajok több esetben romák, nem csupán lopnak, hanem fenyegetőznek is. Az egyik gazdálkodó földjéről terményt vittek el. A gazda másodmagával elkapta a tolvajokat, azt mondták a gazdának, ha jelenti őket a rendőrségen, egyszerűen bedobják a
kútba.

 

Pop Iosif, Mezőbánd, alkalmazott: – Az, hogy ide helyezik a területi rendőrőrsöt, mindenképpen jó. De ehhez még szükséges, hogy a rendőrök legyenek gyorsak, operatívak, mert a községközponthoz 12 település tartozik. Ahogy hallottam, Marosszent-király és más község is ehhez a rendőrőrshöz fog tartozni, tehát kissé kételkedem, hogy miként fog ekkora területet lefedni a nem tudom hány rendőr. Csak Mezőbánd községben kellene legalább 15-20 rendőr. Nézzenek csak szét a vasútállomáson, ami mozdítható, vitték. Itt egyes romák haszonjárművekkel rendelkeznek, az egyik dubába 2,5-3 m hosszú vasúti síneket raktak fel fényes nappal. Szóval akárhány rendőr fog dolgozni az őrsön, lesz munkájuk bőven.

 

Ilea Gabriela, gyógyszertári dolgozó: – Csak reménykedem. Nem vagyok meggyőződve, hogy rövid időn belül ténylegesen javul a közbiztonság. Mert ahhoz nemcsak rendőrökre van szükség. Nevelés, mentalitás kérdése is. Na meg a munkahelyek létesítése is tényező. Ha valakinek biztos jövedelme van, kevésbé gondol a lopásra, vagy más illegális jövedelemszerzési lehetőségre. Az bizonyos, hogy a piacon például ha az egyenruhás járőrt látják az emberek, a lopást többször is meggondolják az azt szándékozók.