2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A szülők többsége az iskolába járás mellett döntött

A romániai szülők 55 százaléka ért egyet azzal, hogy gyermeke az iskolában, az osztályteremben kezdje meg az idei tanévet, szemtől szemben, közvetlen kapcsolatban a pedagógusokkal. 31 százalékuk a vegyes oktatást, 14 százalékuk pedig a távoktatást tartja a legjobb megoldásnak – derül ki abból a felmérésből, amelyet a közoktatási és kutatási minisztérium megrendelésére a neveléstudományi politikák és értékelések szakegysége az MKOR Consulting oktatástudományi kutatócsoporttal közösen végzett Post-Covid – visszatérés az iskolába elnevezéssel. 

Fotó: Nagy Tibor


Az óvatosság ellenére a szülők alig több mint fele az iskolába járás mellett szavazott, főként az óvodás és középiskolás gyermekek szülei. 

Akik a vegyes, illetve a távoktatási formát választották, azzal érveltek, hogy a diákok figyelmetlenek, és nehezen fogják megszokni a távolságtartás szabályát, továbbá attól félnek, hogy lesznek szülők, akik a koronavírus-fertőzés kezdeti tünetei ellenére is iskolába küldik a gyermeküket. 

A szülők egyharmada – elsősorban azok, akik városon élnek –, a vegyes, az iskolai és távoktatás összeegyeztetése mellett foglalt állást (31 százalék). 14 százalék pedig úgy gondolja, hogy folytatni kellene a járvány idején bevezetett online tanítást. A távoktatással a középiskolások szülei értenek a legkevésbé egyet. A többség (65 százalékuk) úgy tartja, hogy nem segíti a szocializálódást, káros, ha a diákok túl hosszú ideig ülnek a számítógép képernyője előtt, egy idő után nehezen tudnak a leckére összpontosítani, nincs pontos programjuk és tanulási rutinjuk sem ezen a téren. A felmérést július 26. – augusztus 3. között végezték az ország különböző megyéinek városaiban és falvaiban élő 1.067 szülő részvételével, akiknek egy vagy több iskoláskorú gyermeke van.

A szülők 55 százalékának véleményét figyelembe véve Monica Anisiei tárcavezető szeptember elsején tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy elkészültek a tanintézményekben folyó tevékenység nevelés- és egészségügyi szempontból való megszervezését és lebonyolítását szolgáló módszertani útmutatók az óvodai, elemi, általános iskolai, középiskolai, szakiskolai és sajátos igényű gyermekek oktatására vonatkozóan. Ezeket a tartalmakat az educatiacontinua.edu.ro honlapon lehet megtekinteni. 

A tanügyminiszter azt is bejelentette, hogy az útmutatókban már nem szerepel, hogy szeptember 14-én a diákok azzal a nyilatkozattal kell iskolába menjenek, amelyben a szülők kijelentik, hogy a tanévkezdés előtti utolsó két hét során gyermekükön nem észlelték a koronavírus-fertőzés tüneteit, nem állapították meg a fertőzést, és az elmúlt 14 napban nem érintkeztek koronavírus-fertőzött személyekkel. Mint ismeretes, a nyilatkozat kötelezővé tétele nagy felháborodást okozott a szülők körében.