2020. november 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Sport és művelődés (Sport şi cultură) címmel könyv jelent meg Erdőszentgyörgy sportéletéről és művelődéséről. A kötet 65 év (1952–2017)  jelentősebb sport- és művelődési eseményeit örökíti meg az utókor számára. A futballal kapcsolatos anyagot a 81  éves egykori helyi játékos, majd edző, Gheorghe Pop, az erdőszentgyörgyi labdarúgás kiváló képviselője gyűjtötte csokorba, míg a művelődéssel kapcsolatos információkat a helyi líceum magyar-francia szakos tanára, az erdőszentgyörgyi színjátszó kör vezetője, Kovrig Magdolna összegezte, és a könyv kétnyelvűsítése is az ő nevéhez fűződik.


A számos korabeli fotóval színesített kiadvány sportrészének megírásához éveken át dokumentálódott Gheorghe Pop, aki a munkáját segítők között említette Gheorghe-Dinu Socotart, Mihaela Dant, Cristinel Simedrut, Ilyés Miklóst, Ilyés Lorándot és Silviu Rusut. „Az erdőszentgyörgyi önkormányzat is mellettem állt, mindenben támogatott a könyv megírásával kapcsolatosan, amiért hálás vagyok. Emellett az erdőszentgyörgyi Kis-Küküllő Sportegyesület elnöke, Keresztes Mihály és a szakosztály versenyszervezője, Szász Levente is segítségemre volt” – mondta el a minap Gheorghe Pop, az erdőszentgyörgyi futball sikeredzője.

A könyvben a szerző – aki a helyi Küküllő és Akarat edzője volt – kitér minden sikeres időszakra, hangsúlyt fektet az 1978–1979-es bajnoki évad végén a megyei osztályba felkerülő Küküllő együttesére, majd az 1981–1987 közötti időszak ifjúsági Akarat csapatára, és ezzel összefüggésben az 1990–1993 közötti időszakra is. 

„Mindenképpen Gheorghe (Ghiță) Popnak köszönhetően beszélhetünk a helyi labdarúgás korabeli sikereiről, hiszen ő volt az a játékos, aztán edző, aki jó eredményeket ért el az alakulattal, ugyanakkor többnyire helyi futballistákra támaszkodott” – jegyezte meg a helyi Akarat 1981–1987 közötti időszakának egykori kiváló játékosa, Ilyés Miklós,  a könyv egyik adatszolgáltatója.

Gheorghe Pop elmondta, a lehetőségeknek megfelelően a közeljövőben ünnepélyesen, egy helyi futballtalálkozón mutatnák be a könyvet, amelyet ugyanott meg is lehetne vásárolni. Közölte: a bevétel egy részét a helyi fiatal tehetséges labdarúgók támogatására kívánják fordítani.