2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Helyenként csökkent az ivóvíz nyomása Marosvásárhelyen

Szeptember 29-én és 30-án, szerdán és csütörtökön csökkent az ivóvíz nyomása Marosvásárhely egyes övezeteiben a vízkivétel szivattyúállomásán működő pumpák meghibásodása miatt. Az Aquaserv Rt. székhelyén Horobeţ Sergiu, a cég üzemeltetési igazgatója tájékoztatta lapunkat a hibaelhárítás részleteiről. 

Fotó: Aquaserv Rt.


Az igazgató elmondta, a régi gát egyik zsilipjének a meghibásodása miatt csökkent a Maros vízszintje, így nyár óta (sz.m.: június elsejétől) nem szabadeséssel látják el a vízüzemet, hanem az ilyen alkalmakkor használatos tartalék szivattyúkkal juttatják el a fővezetékbe a nyersvizet. Négy szivattyú a gát alól egy vízgyűjtő medencéből közvetlenül biztosította azt, hogy a megfelelő vízhozam kerüljön a tisztítóállomáshoz. Ezek közül hármat aktívan működtettek, míg egyet tartalékoltak. Ezzel a kapacitással tudták zavartalanul ellátni az üzemet. Szerdán éjjel azonban az egyik szivattyú motorja leégett, és a másik pumpa is meghibásodott (mechanikai hiba állt elő). Így a tartalékolt harmadikat helyezték üzembe, amellyel azonban a szükséges óránkénti 2200 köbméter helyett mindössze 1100-at tudtak a tisztítóállomáshoz szivattyúzni. Ezért esett a víznyomás a városban. Az igazgató szerint számítottak arra, hogy a szivattyúk felmondják a szolgálatot, hiszen ezek több mint 20 évesek, és nem bírják meg huzamosabb időre a terhelést. Ezt jelezték a vízügyi hatóságnak is, sürgetve, hogy minél előbb javítsa meg a zsilipet, hogy a megfelelő vízhozammal szabadeséssel jusson a víz a fővezetékbe. A szivattyúk meghibásodása miatt előállt helyzetet követően a katasztrófavédelmi felügyelőség (tűzoltók), valamint a vízügyi hatóság két nagy kapacitású szivattyút vitt a helyszínre (fotón), és ezeket már szerdán éjjel üzembe is helyezték, így sikerült biztosítani a szükséges vízmennyiséget. Csütörtökön délelőtt az Aquaserv Rt. tartalékszivattyújának is leégett a motorja, így újra kiesés volt, ezért délelőtt ismét csökkent a városi vezetékekben a nyomás. Két napon át, éjjel-nappal folyamatosan a szakemberek azon dolgoztak, hogy kiszivattyúzzák a beton gyűjtőtartályokból a vizet. A több száz köbméteres betontartályok aljáról ugyanis ki kellett emelni a szivattyúfejeket. A nehézséget az okozta, hogy az egyik tartályba erős a vízbeszivárgás, és csak lassan tudták kiüríteni. Végül tegnap kora délután sikerült elérni a szivattyúfejeket, amelyeket kiemeltek. A meghibásodott szivattyúmotorokat éjjel cserélik le, amikor kevesebb a fogyasztás, így igyekeznek úgy ütemezni a munkálatokat, hogy ne keltsenek újabb zavart a városi vízellátásban. A tűzoltók és a vízügyi igazgatóság által biztosított szivattyúk is a helyszínen maradnak, ameddig szükséges. 

Az igazgató szerint a nyomásingadozás a város alsó részének felsőbb emeletein levő lakásokat érinti leginkább. Ez a helyzet a Kárpátok sétány, a November 7. lakótelepet, a főteret, a Dózsa György utca, a Szabadság utca és Meggyesfalva környékét érinti. A Somostetőt és az alatta levő városrészeket a tetőn levő tartaléktartályokból szabadeséssel látják el, így kiegyenlíthetik a nyomáscsökkenést. Ez idő alatt nem áll fenn az a veszély, hogy a város ivóvíz nélkül marad. Miután a vízügyi igazgatóság által leszerződtetett építők befejezik a zsilip javítását, visszaáll a régi rend, továbbra is szabadeséssel biztosíthatják a vízüzem ellátását, és nem kell bevetni a „vészhelyzeti” szivattyúkat – mondta az igazgató, majd hozzátette: várhatóan a hét végéig sikerül üzembe helyezni a szivattyúkat, így ezek segítségével a város szükségletének megfelelő mennyiségű vizet tudnak a vízüzemhez pumpálni.