2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Épül a Dózsa György községi ravatalozó

A ravatalozók hiányával a koronavírus-járvány idején azokon a településeken szembesültek, ahol sem az egyházak, sem az önkormányzatok nem építették meg az elhunytak búcsúztatására alkalmas halottasházat.

Több településen is a közegészségügyi előírások szigorításával a családok arra kényszerültek, hogy a legközelebbi városba vagy szomszéd település halottasházába szállítsák az elhunyt hozzátartozókat. 

Küküllődombóról például Dicsőszentmártonba, Hagymásbodonból Marosvásárhelyre szállították és ravatalozták fel halottaikat, de a példák hosszú sorát folytatni lehetne. Így volt ez Dózsa György községben is. Elhunyt hozzátartozóikat a község öt településének lakói a nyárádtői vagy csibaszentmiklósi ravatalozóba kellett szállítsák, ott fogadták a részvétnyilvánítást, és utolsó útjukra is onnan kísérték a településük sírkertjébe. A kényszer szülte helyzetben lépett az önkormányzat, és saját költségvetésből elkezdték egy halottasház építését. Olyan területet választottak, amely három falu – Teremiújfalu, Nagyteremi és Dózsa György – találkozásánál van, így azokról a településekről könnyen megközelíthető. Az épület kivitelezésére 613 ezer lejt különítettek el az önkormányzati költségvetésből – tájékoztatott Iszlai Tibor polgármester.