2020. július 10., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Amikor június 4-én délután fél 6-kor megszólaltak a harangok, Marosvásárhelyen három helyszínen emlékeztek meg a magyar összetartozás napjáról.

A trianoni békediktátum 100. évfordulóján a Magyar Ifjúsági Tanács és a Székely Nemzeti Tanács képviselői helyeztek el koszorút a Székely vértanúk emlékoszlopánál. 

A Bolyai téri unitárius templom udvarán álló Összetartozás fájánál Nagy László unitárius lelkész tartott megemlékező istentiszteletet. 

„Valamikor hallani fogsz majd az életnek egy fájdalmas csodájáról – arról, hogy akinek levágták a kezét és a lábát, sokáig érzi még sajogni az ujjakat, amik nincsenek. Ha ezt hallod majd: Kolozsvár, és ezt: Erdély, és ezt: Kárpátok – meg fogod tudni, mire gondoltam” – írta Karinthy Frigyes Levél kisfiamnak – Trianon emléknapjára című esszéjében, amelyet Kilyén László színművész olvasott fel.

A református temetőben Berekméri Melinda református lelkész mondott imát, és a világháborúk elesettjeinek állított emlékműnél az RMDSZ korábban elhelyezett koszorúja mellé az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Marosszéki Vitézi Rend képviselői és Kilyén Ilka színművésznő helyezték el a megemlékezés virágait, majd a résztvevők elénekelték nemzeti imánkat.

Fotó: Bodolai Gyöngyi