2020. szeptember 25., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A különleges körülmények között ledolgozott évekre

Minden különleges körülményben ledolgozott év után négy hónappal csökken a nyugdíjkorhatár. A törvénymódosítás alkalmazásáról kérdeztük Csép Éva Andrea parlamenti képviselőt, a munka- és szociális ügyek szakbizottságának titkárát.

– Mikor lépett érvénybe a nyugdíjkorhatárra vonatkozó törvénymódosítás?

– November 17-től érvényben van a 2019. évi 215-ös számú törvény, amely a 2010. évi 263-as számú nyugdíjtörvényt módosítja. Eszerint minden, különleges körülmény között ledolgozott év után (volt II-es munkacsoport) négy hónappal csökken a nyugdíjkorhatár. 

– Kikre vonatkozik ez a törvény?

– A jogszabály értelmében 2001. április 1-jétől számítva az eddigi háromról négy hónapra emelik a korhatárkedvezményt minden különleges körülmény között ledolgozott év után. Ez azt jelenti, hogy minden év után jár 4 hónap plusz hozzájárulási időszak. Ugyanakkor minden ledolgozott év után számolódik a kedvezmény, nem csak 6 év után, ahogy eddig történt.

– Mivel indokolták a törvénymódosítást?

– A törvénymódosítást többek között azzal indokolták, hogy a különleges körülményben végzett munka fokozott erőfeszítést igényel, és magasabb szakmai kockázattal jár.

– Milyen előnyökkel számolhatnak a különleges munkakörülmények között dolgozók?

– Eddig aki 6 évet dolgozott különleges munkakörülmények között, 1 évvel hamarabb vonulhatott nyugdíjba. A módosítás értelmében ez megduplázódott, így 2 év korhatárcsökkentés jár 6 ledolgozott év után.

– Mennyi a legkevesebb idő, amit különleges körülmények között kellett ledolgozni ahhoz, hogy valaki részesüljön a kedvezményben?

– Eddig 6 különleges körülményben ledolgozott éve kellett legyen valakinek ahhoz, hogy csökkentésben részesüljön – ma már elegendő 1 év is.

– Mennyi a maximális kedvezmény?

– A maximális kedvezmény eddig 8 év volt, a módosított nyugdíjtörvény szerint ez 10 év lett. A november 17-étől érvényben lévő törvényt megelőzően 3 hónap járt a különleges körülmények között ledolgozott évek után, a módosítást követően már 4 hónap jár.

– Néhány példával lehetne-e hozzávetőleg illusztrálni a korhatárcsökkentést?

– Egy év után négy hónap, két év után nyolc hónap, három ledolgozott év után egy év, négy év után egy év és négy hónap, öt év után egy év és nyolc hónap, hat év után két év, tizenöt év után öt év, tizennyolc év után hat év, húsz év után hat év és nyolc hónap, huszonöt év után már nyolc év és négy hónap, huszonhét év után kilenc év, harminc év nehéz munkakörülmények után tíz év korhatárcsökkentés jár

– Milyen időszakokra érvényesíthető a korhatárcsökkentés?

– Ezek a kedvező feltételek csak a 2001. április elseje után ledolgozott évek után járnak. Kizárólag azokra a személyekre vonatkozik, akik 2019. november 17-e után mennek nyugdíjba.