2019. augusztus 17., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bár többször is volt ígéret arra, hogy hangsúlyosan figyelni fog

a megyei tanács az általa ügykezelt utakon a kétnyelvű feliratokra, a vártnál kevesebb volt az előrelépés 2018-ban. 

A tavalyi év folyamán a Maros Megyei Tanács műszaki igazgatósága 269 útjelző táblát rendelt, amelyek többsége figyelmeztető, elsőbbségadásra vonatkozó vagy tiltó-, és mindössze 28 volt irányjelző és tájékoztató, ezek közül 17 kétnyelvű. Ezek a kétnyelvű táblák helységneveket és megyehatárokat jeleztek, hiányoznak viszont a félreeső településeket jelzők. Kétnyelvű településnév-táblákat Nyárádremetén, Iszlóban (DJ153A), Lőrincfalván (DJ151D), Kebelében, Kisszentlőrincen, Székelysárdon, Székelytompán (DJ135), Vámosgálfalván és Szőkefalván (DJ142), valamint a Nyárádtő–Ákosfalva útvonalon (DJ151D) helyeztek ki – derült ki az intézménytől kapott kimutatásból. Idén további megrongálódott vagy hiányzó táblákat pótolnának, a nagyobb útjavításoknál a munkálatokkal egy időben útjelző táblákat is cserélnének, de mindez az idei költségvetéstől is függ.

Kétnyelvű feliratú táblákat főleg az önkormányzatok állítottak a megyei utak mentén
Fotó: Gligor Róbert László


„Egy megyei és egy községi út találkozásánál a megyei út mentén kell kihelyezni az irányjelző táblákat, amelyek arra vonatkoznak, hogy a községi útra letérve milyen települést érhetnek el az autósok. Mivel a megyei útra kerül a tábla, az út karbantartójának, azaz a megyei tanácsnak a feladata kihelyezni a táblát” – áll az intézmény közleményében, ám utólag elismerték, ilyen táblát tavaly nem helyeztek ki. 

A Nyárád völgyében egynyelvű (román) irányjelző mutat Vármező, Székelyhodos, Székes, Marosillye, Kis- és Nagyszederjes, Nagy- és Kisadorján, Bede és Szentháromság, Harasztkerék, Kisgörgény és Székelycsóka, Fintaháza, Teremi és Teremiújfalu, valamint Nyomát és Marosagárd irányába a 153A, a 135, 135A és 151 jelzésű megyei utakon. Kétnyelvű irányjelző feliratokat szinte csak az önkormányzatok helyeztek ki a megyei utak mentén: Nyárádmagyaróson Nyárádselye és Torboszló, Székelyberében Márkod, Mája, Kendő, Berekeresztúr, Seprődnél Nyárádszentimre, Nyárádszeredában Havadtő, Székelyhodos, Szováta, Marosvásárhely, Székelysárdon Székelymoson, Folyfalván Somosd, Csíkfalván Búzaháza és Vadad irányába. Hiányzik az iránymutató Backamadarason Szentgerice irányába.

A Kis-Küküllő völgyében még ennyi kétnyelvű feliratot sem találunk a 13A jelzésű országúton Szováta és Marosvásárhely között: Székelyabod és Szolokma, Rava, Székelyvécke, Székelyszállás, Bordos, Csöb és Magyarzsákod irányáról csak román felirat tájékoztat, mindezek miatt a Közúti Infrastruktúrakezelő Országos Társaságot (CNAIR) „terheli” a felelősség. Csupán a Cséje felé térő utcát jelzi kétnyelvű felirat Hármasfaluban, míg Erdőszentgyörgyön a Küküllő melletti körforgalomnál már kétnyelvű felirat mutatja a Bözödújfalu és Székelykeresztúr felé vezető utat, és Koronkában is az önkormányzat odafigyelése révén derül ki, hol kell letérni Székelybós felé. Ugyancsak a CNAIR feladata lenne Sóváradon kihelyezni a „Transzbekecsen” a Nyárádmagyarós és Marosvásárhely felé való letérőt, míg Székelytompa alsó végén a megyei tanács kellene táblákat kihelyezzen, amelyek a Marosvásárhely, a Nyárádszereda–Szováta, az Ákosfalva–Balavásár és Ákosfalva–Nyárádtő irányt (is) jelezzék a Csíkszereda, Kolozsvár, Brassó és Marosvásárhely felé tartó autósok számára. A megyei tanács érdeklődésünkre ígéretet is tett a táblaszerelésre a székelytompai útkereszteződésnél, illetve arra, hogy figyelni fognak a kétnyelvűség érvényesítésére az ilyen esetekben.

A 142-es megyei úton Balavásár és Dicsőszentmárton között egyetlen kétnyelvű irányelző sem mutat a közel húsz félreeső település felé, de a Székely Mezőségen is csak román feliratokat találunk, kivétel a Galambodot jelölő, helyileg kihelyezett tábla.

Sok helyen még mindig csak román nyelvű felirat létezik – még a magyarlakta vidékeken is