2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Úgy döntött a berlini hatóság, hogy a koronavírus miatti maszkviselés ellen tüntetők is csak maszkban tüntethetnek a jövőben Berlinben. A határozat szerint azok számára, akik demonstrálni akarnak közterületen, és számuk meghaladja a százat, kötelező a maszkviselés. Kivételt csak az autós és biciklis tüntetések élveznek. Eddig Berlinben csak a tömegközlekedés járművein és az üzletekben kellett maszkot hordani, továbbá a tanulóknak iskolák területén, kivéve a tanórákat.

A döntéshozók szerint a maszk ellen tüntetők „maguk vívták ki”, hogy csakis maszkban tüntethetnek a jövőben, mivel nemrég több ezren demonstráltak azért, hogy egyáltalán ne legyen kötelező a maszk, sem a többi rendelkezés, amelyet a koronavírus terjedése ellen hoztak. A demonstrációt a hatóság eredetileg megpróbálta betiltani, de a tüntetés kezdeményezői „sikeresen képviselték jogaikat”, így aztán végül 38 ezren vettek részt a tiltakozáson. Hasonló tiltakozó akciók voltak ugyanakkor Londonban, Párizsban, Zürichben és Bécsben is.

Az Egészségügyi Világszervezet eddig csak a felnőttekre vonatkozóan javasolta a maszkviselést, de nemrég az UNICEF-fel közösen kiadott ajánlásában úgy fogalmazott, hogy a felnőttekhez hasonlóan a 12 évnél idősebbeknek is maszkot kellene viselniük, a 6 és 11 év közöttieknek pedig a körülményektől függően. A 12 év felettieknek főleg abban az esetben kellene maszkot viselniük, ha környezetükben nem biztosítható az egyméteres távolság az emberek között, és nagy a fertőzésveszély. A 6 és 11 év közöttiek maszkviselése aszerint ajánlott, hogy mekkora a fertőzésveszély a környezetükben, a gyerek képes-e hatékonyan viselni a maszkot, tudja-e ezt felnőtt ellenőrizni, és hogy áll-e rendelkezésre elegendő maszk. A szakosított ENSZ-szervezetek szerint az öt éven aluli gyerekeknek nem kell maszkot viselniük. 

Nos, miközben a világ több pontján tiltakoznak a maszkviselés ellen, kiderült, hogy a világ legdrágább védőmaszkján dolgozik egy izraeli ékszergyártó cég, amely egy kínai üzletember megrendelésére készíti az 1,5 millió dollárt érő látványos „kiegészítőt”. A jeruzsálemi cég tulajdonosa szerint az Egyesült Államokban élő kínai üzletembernek két feltétele volt: legyen kész az év végére, illetve ez legyen a világ legdrágább maszkja. A másfél millió dollárt érő maszk 270 grammos lesz, vagyis csaknem százszor nehezebb egy hagyományosnál. 

Milyen is az élet! Miközben a koronavírus-járvány miatt világszerte milliók maradtak munka nélkül, a megrendelő ágál a gazdagságával. Netán azt képzeli, hogy a vírus megijed a méregdrága maszktól?