2021. május 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Balesetveszélyes elemeket távolítottak el

Négy játszóteret ürítettek ki Marosvásárhelyen, elszállították a játszótéri elemeket, amelyeket a gyermekek örömmel használtak az ősz folyamán s az enyhébb téli napokon. Egy kövesdombi, egy Egyesülés negyedi – Földműves utcai – és két Tudor lakótelepi – a volt Super melletti és az Ágacska utcai – játszótérről van szó. A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal arra hivatkozik, hogy a játszótéri elemek veszélyesek voltak a gyermekek biztonságára, testi épségére.


Fotó: Nagy Tibor A játszótéri elemek nem feleltek meg az előírásnak

Marius Liebeg, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal sajtófelelőse elmondta, hogy a hivatal felszólította a játszóterek felszerelésével megbízott Atlas Sport céget, távolítsa el a balesetveszélyes játszótéri elemeket, amelyeket sebtében, a helyhatósági választások előtti kampányban rendelt meg és szereltetett fel az előző városvezetés. 

– A játszótér nem volt biztonságos, nem felelt meg az európai szabványoknak. Miért nem? Aki felszerelte, felelősséget kellett volna vállalnia ezek biztonságáért. 

– A leszerelt játszótéri daraboknak megfelelőségi tanúsítvánnyal kellett volna rendelkezniük, azonban nincs ilyen bizonylatuk, ahogy azt a szerződés előírta. Ha a játszótéren balesetet szenved egy gyermek, a polgármester mehet a börtönbe, mert olyan játszóteret engedett működni, amely nem felelt meg az előírásnak. A gépkocsi nem közlekedhet az utakon, ha nem szerepel az engedélyezett járművek között. A játszótér sem működhet, ha nem engedélyezettek a játékelemei – mondta Liebeg, aki hozzátette, hogy az ellenőrzések során a város többi játszóterén nem tapasztaltak problémát. 

A játszóterek használata járvány idején amúgy is kockázatos

Az Atlas Sport cég új játszótéri bútorzatot, hintákat, lipinkákat, mászókákat rendelt a leszerelt, pár hónapja használt eszközök helyébe. Előreláthatóan 45 napon belül fel is szerelik őket. Ahogy tavasziasra fordul az idő, a gyermekek birtokba vehetik a játszótereket. Azért telik másfél hónapba – a valószínűleg Kínából rendelt – új játszótéri elemek felszerelése, mert a gyártás időt vesz fel. A cég biztosította a hivatalt, hogy amint megérkeznek az eszközök, két-három nap alatt felszerelik őket – tájékoztatott Liebeg.

– A szülők felháborodása a játékelemek elszállítása miatt alaptalan, hiszen a járvány idején amúgy is kockázatos a játszóterek használata. Tehát aki, a tiltás ellenére, játszótérre vitte a gyermekét, nagy kockázatot vállalt. 

A hivatalt nem terheli költség

– Feltevődik a kérdés, hogy kit terhel a játszótéri elemek leszerelésének, illetve az újak gyártásának és felszerelésének költsége, mert a városlakók azért berzenkednek, hogy az adófizetők pénzén könnyű játszótereket le- és felszerelni.

– A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalt nem terheli kiadás, a játszótéri elemek cseréjét a megbízott cég finanszírozza. A cégnek vállalnia kellett, hogy biztonságossá teszi a játszótereket, hiszen a gyermekek biztonsága és épsége a legfontosabb – fejtette ki a sajtófelelős.