2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megkezdi működését a moduláris kórház

Marosvásárhelyen fognak ellátni súlyosabb állapotban levő koronavírus-fertőzötteket, akik azokból a megyékből érkeznek, ahol már nincs hely a kórházakban – nyilatkozta a hét végén a Marosvásárhelyi Rádiónak Raed Arafat államtitkár, a Belügyminisztérium Sürgősségi Főosztályának vezetője. A hírt Mara Togănel prefektus hétfőn megerősítette. 

Az államtitkárral való egyezség alapján kezdetben tíz ágyba kerülnek kritikus állapotban levő betegek, számukat a hét végére megduplázzák – nyilatkozta a Népújságnak a prefektus. A helyszín az orvosi egyetem korszerű többrendeltetésű sportterme, amelyet prof. Leonard Azamfirei rektor és a Prefektusi Hivatal kezdeményezésére rendeztek át moduláris SARS-Cov-2-kórházzá, hogy a megyében működő fekvőbeteg-ellátó egységek telítődése nyomán ott kezeljék az enyhe lefolyású koronavírussal fertőződött betegeket. A sportterem átalakítását bemutató sajtótájékoztatón elhangzott, a 2.369 négyzetméter felületű polivalens terem optimális feltételeket biztosít 80-100 személy gyógyítására. 

Miután megyénk a COVID-fertőzöttek számát illetően az első tízből 1014 fertőzöttel visszaesett a 18. helyre, és egyelőre nincsen szükség a moduláris kórházra, így más megyéből érkező betegekkel kezdi meg működését az egyetem területén kialakított egység. 

Amint a prefektustól megtudtuk, egyelőre 150 személyt (orvosokat, asszisztenseket, beteggondozókat és kisegítőket) helyeztek át a megyei sürgősségi kórházból és a megye más kórházaiból a moduláris egységbe. Ami a betegeket illeti, újabb 30 ágyba kerülnek a hét végére más megyéből érkező betegek. 

Bár kezdetben 80 ágyasra tervezték, a helyzetnek megfelelően átrendezték az egységet, hogy 18–20 kritikus állapotú beteget láthassanak el, és 30 kevésbé súlyos beteg kezelését biztosíthassák – pontosított a prefektus. Mivel a nagyon magas épületnek egy légtere van, kérdés, hogy miképpen tudják megoldani a mesterséges lélegeztetésre szoruló súlyosabb betegek teljes elkülönítését. 

Felvetésünkre, hogy mi történik, ha megyénkben is annyira megszaporodik a fertőzöttek száma, hogy a kórházak már nem tudják befogadni őket, a prefektustól azt a választ kaptuk, hogy abban az esetben a megyénkbeli betegek lesznek előnyben. Addig is ebben a nehéz helyzetben segíteni kell azokon a megyéken, ahol már nincs hely a kórházakban – hangsúlyozta Mara Togănel prefektus. 

– Mi történik az ideiglenes kórházzal, ha megkezdődik az egyetemi oktatás? – érdeklődtünk. A kérdésre azt a választ kaptuk, hogy már kezdettől úgy tervezték, hogy a moduláris kórház az év végéig fog működni, de szükség esetén meg lehet hosszabbítani ezt a határidőt. 

Fotó: Nagy Tibor