2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egyik piac működését sem függesztették fel Marosvásárhelyen, hiszen ezek nyílt terű piacok – nyilatkozta lapunknak hétfőn Ujică Valer, a piacigazgatóság vezetője. 

„A kormány 935-ös és a megyei vészhelyzeti bizottság 52-es határozatait figyelembe vettük, ezek alapján a termelők továbbra is árulhatnak a nyílt terű piacokon. A Cuza Vodă utcai piacon, eltérően a megszokott gyakorlattól, hogy a téli időszak beálltával az árusok beköltöznek a csarnokba, idén erre nem lesz lehetőség” – mondta az igazgató. Hozzátette, annyi változás történt, hogy a piacok programja 7-21 óra között lesz, vagyis egy órával korábban zárnak. „Az árusok kezdetben aggódva fordultak hozzánk, de miután tisztáztuk a kormányhatározat előírásait, mindenki megnyugodott, és zavartalan a piacok működése. A tevékenységet a helyi rendőrök és csendőrök ellenőrzik” – közölte Ujică Valer. 

Mint ismeretes, a kormány hétfőtől országszerte felfüggesztette a zárt terű piacok működését. Ludovic Orban miniszterelnök vasárnap este úgy nyilatkozott: több mint száz polgármesterrel beszélt a nyílt terű piacok ügyében, hogy a hazai termelők értékesíteni tudják terményeiket. 

Az Agerpres hírügynökség idézte a kormányfőt, aki azt mondta, beszélt a polgármesterekkel, hogy találjanak megoldást. „Vagy úgy, hogy mozgatható falú piacokat hoznak létre, vagy úgy, hogy a zárt piacok közelében teremtenek lehetőséget az árucserére a helyi termesztők számára, vagy mozgó piacokat létesítenek. Meg kell teremteniük a lehetőséget, hogy a hazai termelők, akik eddig a piacokon árultak, továbbra is el tudják adni termékeiket” – mondta Orban. A kormányfő azt is leszögezte: a piacokat nem zárták be, csak a koronavírus-járvány miatt 30 napra fel kellett függeszteni azok tevékenységét.

Fotó: Nagy Tibor