2021. június 22., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marosvásárhelyen több mint 250-en jelentkeztek

Szerdai ülésén fogadta el a kormány a sürgősségi rendeletet, amelynek értelmében az orvosi egyetemek diákjai fizetett önkéntesekként dolgozhatnak a koronavírussal fertőzött betegeket ellátó kórházakban az ottani orvosok és asszisztensek felügyelete mellett. A jogszabály a negyed-, ötöd- és hatodéves orvostanhallgatókra, valamint az asszisztensképzők harmad- és negyedéves diákjaira vonatkozik. 

A marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetem több mint 250 hallgatója jelentkezett a felhívásra, és az érintettek szerint jóval többen vállalták volna a feladatot, ha előzőleg tájékoztatták volna őket a részletekről, elsősorban arról, hogy a lakhelyükhöz közeli kórházba helyezik-e majd el, vagy elküldhetik őket az ország bármely részére. 

A kórházakban a jelenlegi helyzetben óriási szükség van minden segítő kézre, hiszen egyre növekszik a betegek száma, a Covid-részlegeken dolgozó személyzet március óta megfeszített erővel dolgozik, ugyanakkor a fertőzés miatt kieső kollégákat folyamatosan pótolni kell. 

A szerdai kormányülésen elfogadott rendelet értelmében a munkára önkéntes alapon jelentkező egyetemistáknak havi 120 órát kell majd dolgozniuk azokban a kórházakban, ahová beosztják őket, és ennek fejében havi 2500 lejes juttatás jár nekik. Ráadásul, aki nem azon a településen lakik, ahol az a kórház van, ahol szolgálatot kell teljesítenie, annak az utazási vagy a lakhatási költségeit is fizetné a minisztérium. Dr. Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár szerint arra számítanak, hogy országszerte mintegy háromezer egyetemista vállalja majd, hogy besegít a Covid-kórházak személyzetének a munkájába. 

A jelentkezési határidő pénteken zárult le, és mint megtudtuk, a marosvásárhelyi orvosi egyetem több mint 250 diákja vállalta, hogy segédkezne a Covid-kórházakban. 

Szőcs Trinfa Klementina, a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) irodavezetője, ötödéves orvostanhallgató lapunk érdeklődésére elmondta: az orvosis diákok közül sokan érdeklődtek a lehetőség iránt, hiszen a jelenlegi helyzetben az oktatás az online térbe költözött, és elmaradnak a gyakorlati órák, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a leendő orvosok elsajátíthassák a szakmát. Emiatt úgy gondolják, a kórházi munka során tapasztalatot szerezhetnek, sokat tanulhatnak a fertőzötteket ellátó szakemberektől. Mint mondta, ő maga is szerette volna vállalni az önkéntes munkát, hiszen azért választotta ezt a pályát, mert segíteni szeretne, viszont akkor, amikor körvonalazódtak a feltételek, sok társához hasonlóan visszalépett. Az előírásokban ugyanis az áll, hogy napi 8-12 óra munkát várnak el a koronavírussal fertőzött páciensek ellátásába bekapcsolódó orvostanhallgatóktól, ami nem lett volna összeegyeztethető a tanórákon való részvétellel. Bár a diákok értesülései szerint egyelőre két hónapra szólt volna a szerződés, tartottak attól, hogy ez idő alatt lemaradnak a tananyaggal, és az utólag hátrányukra válik majd. Emiatt többen döntöttek úgy, hogy mégsem vállalják az önkéntes munkát. 

Marton László, az MMDSZ elnöke lapunk érdeklődésére egy másik jelenséget is felvázolt, ami sok leendő orvostársát arra késztette, hogy – bár szerették volna – mégse vállalják a munkát. Mint mondta, tudomása szerint több mint 250 hallgató jelentkezett a felhívásra, köztük mintegy 80-100 diák a magyar tagozatról. A diákszövetség elnöke szerint a legnagyobb gondot a hallgatóknak az okozta, hogy fontos részletekről előzőleg nem tájékoztatták őket, például arról, hogy mely településeken, mely megyékben lennének majd beosztva. A Marosvásárhelyen tanuló diákok közül sokkal többen vállalták volna a munkát, amennyiben tudják biztosan, hogy a Maros megyei vagy akár valamely szomszédos megye kórházaiban kell besegíteniük a fertőzött betegek ellátásában. Ugyanakkor sok diák akadt, akik szívesen hazamentek volna a szülővárosukba, például Hargita, Kovászna, Szatmár megyébe, hogy ott kapcsolódjanak be a kórházi munkába. De hiába próbáltak választ kapni erre a kérdésükre, annyit közöltek velük, hogy a jelentkezők számának a függvényében osztják majd be őket. Konkrétumok hiányában sokan féltek kötelezettséget vállalni – mutatott rá az MMDSZ elnöke. 

Fotó: Nagy Tibor