2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Május 11-től, keddtől zöld zónába került a megyeszékhely, a koronavírus-fertőzések aránya ugyanis másfél ezrelék alá esett. A megyei vészhelyzeti bizottság intézkedései értelmében a marosvásárhelyi színházak, mozik, koncerttermek és a zárt vendéglátóegységek kapacitásuk 50 százalékát kihasználva fogadhatnak vendégeket, kinyithatnak a sporttermek, és legtöbb 300 résztvevővel kültéri kulturális rendezvényeket is lehet szervezni. Ugyanakkor 22 órától továbbra is érvényes az éjszakai kijárási tilalom, az üzletek pedig ezután is 21 óráig tartanak nyitva.


930 új koronavírusos megbetegedés

A legutóbbi tájékoztatás óta 930 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, azt követően, hogy az elmúlt 24 órában országszerte 34.543 koronavírustesztet végeztek – közölte szerdán a stratégiai kommunikációs törzs (GCS). A GCS szerint olyan személyekről van szó, akiknek korábban nem volt pozitív teszteredményük. Az új esetekkel 1.068.817-re nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma Romániában. 1.018.642 személyt közülük gyógyultnak nyilvánítottak. Ez idáig 7.565.452 RT-PCR koronavírusteszt eredményét dolgozták fel Romániában és 993.475 antigén gyorstesztet végeztek el. Az elmúlt 24 órában 24.307 PCR-RT tesztet végeztek el (14.910-et az esetmeghatározás és az orvosi protokoll alapján, 9397-et pedig kérésre) és 10.236 antigén gyorsteszt eredményét dolgozták fel. Az új igazolt esetek mellett 288 személynek ismét pozitív lett a koronavírustesztje. (Agerpres)


Egy ezrelék alá csökkent a fertőzési ráta

Romániában egy ezrelék alá csökkent szerdán a fertőzési ráta, vagyis a lakosság kevesebb mint egy ezreléke kapta el a koronavírus-fertőzést a megelőző – statisztikai szempontból már feldolgozott – kéthetes időszakban.
A legmagasabb fertőzési rátájú térségek – Fehér megye (1,46), Kolozs megye (1,43) vagy Bukarest (1,42) – is már a járványügyi korlátozások szempontjából küszöbértéknek számító másfél százalékos fertőzési ráta alá került.
Az egyezrelékes ráta is fontos küszöb, mert ott, ahol ennél lassúbb a fertőzés terjedése, már minden diák (nemcsak a végzősök és az alsó tagozatosok) látogathatja az órákat, de ezt nem az országos átlag, hanem a helyi járványügyi mutatók alapján, településenként döntik el.
A harmadik hullám tetőzése óta szerdán ötödször szerepelt a napi jelentésben ezernél kevesebb új fertőzött, de ez az első alkalom, amikor a mutató hitelességét nem kérdőjelezi meg az, hogy hétvégi időszakot vagy a szokásnál jóval kevesebb kiértékelt tesztet tükröz.
A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) által szerdán közölt 930 új fertőzést több mint 34 500 teszt kiértékelése alapján diagnosztizálták, ami 2,7 százalékos találati arányt jelent.
Csökkent a nyomás az egészségügyi ellátórendszeren is, szerdán 6000 alá csökkent a kórházi ápolásra szoruló koronavírus-fertőzöttek száma, és a járvány tetőzésekor Covid-kórházzá, illetve úgynevezett Covid-támogatókórházzá minősített egészségügyi intézmények egymás után térnek vissza eredeti szakosodásukhoz, hogy visszafogadhassák más betegségekben szenvedő pácienseiket.
Szerdán az intenzív terápiás osztályokon még 874 súlyos állapotban lévő koronavírusos beteg életéért küzdöttek az orvosok. Szerdán újabb 98 halálesetet jelentettek, ez alig marad el az utóbbi két hét átlagától. (MTI)