2024. august 12., Monday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Marosvásárhely–Kövesdombi Unitárius Egyházközség az egyik legfiatalabb a marosvásárhelyi protestáns egyházközségek között.


Templomépítés
A Marosvásárhely–Kövesdombi Unitárius Egyházközség az egyik legfiatalabb a marosvásárhelyi protestáns egyházközségek között. Önálló gyülekezeti életét 2005 márciusában kezdte meg, amikor megválasztotta első világi vezetőségét, keblitanácsát, majd 2006. július 31-én első lelkészét.
A marosvásárhelyi unitáriusok lélekszáma főként a XX. század második felében a nagyméretű városi iparosítás és a falusi életlehetőség beszűkülése folytán emelkedett. Falvakból, többnyire a nyárádmenti unitárius gyülekezetekből és Szabédról, de Erdély különböző tájegységeiről és gyülekezeteiből sokan költöztek Marosvásárhelyre. Az elmúlt század utolsó évtizedére a városban élő unitáriusok száma meghaladta a 4.000 lelket. Az 1929–30-ban felépült Bolyai téri szép unitárius templomunk befogadóképessége főként ünnepnapok alkalmával kicsinek bizonyult. 
A marosvásárhelyi unitáriusok az 1990-es évek közepén kezdtek el új templom felépítésén gondolkodni. 1997-ben az egyházközség közgyűlése elhatározta, hogy új templomot épít, és létrehozza a város területén a második unitárius egyházközséget. Több helyszín és terület is szóba került, amelyen az új templomot fel lehet építeni. A választás végül a kövesdombi 1848. út és a Bodoni utca találkozásánál levő területre esett, az egykori Válúskút csorgók fölötti részére. Marosvásárhely város tanácsa és polgármesteri hivatala hosszú lejáratú szerződéssel 99 évre adta át templomépítés céljára a területet.
Az egyházközség pályázatot hirdetett az új templom megtervezésére. A pályázatra több terv érkezett, amelyeket a Bolyai téri templom gyűléstermében a hívek és az érdeklődők megtekinthettek. A pályázatok elbírálására bizottság alakult, amelynek építész szakemberek mellett az egyházi főhatóság és az egyházközség képviselői voltak tagjai. A bizottság a gyülekezet tagjainak véleményét is figyelembe vette. A nyertes terv néhai áldott emlékezetű Beyer Gábor és hitvestársa, Fall Zsuzsanna alkotása lett, amely mind a bizottság, mind a hívek nagy többségének tetszését elnyerte. 
A templom építésének történetét annak 2006. december 2-i felszenteléséig Szabó László mérnök, a marosvásárhelyi unitárius egyházközség volt gondnoka, a templomépítés lelkes kezdeményezője és megvalósulásának szorgalmas munkása, az új egyházközség tiszteletbeli gondnoka foglalta össze részletesen a templomszentelés alkalmával. Ebből a részletes visszaemlékezésből elénk tárul az a hatalmas munka, amelyet Nagy László lelkész-esperes, Szabó László gondnok, volt egyházköri felügyelő gondnok, Szász Dénes felügyelő gondnok, az építkezés felügyelője, később Csongvay Attila gondnok, az egyházközség vezetőségének tagjai, híveink és támogatóink megvalósítottak a templomépítés első hét esztendejében. Ezt a megkezdett munkát, a templomegyüttes befejezését folytatta 2005 tavaszától az önállósuló kövesdombi egyházközség Vónya László és Kallós Tamás gondnokok irányítása mellett.
A templom építésének kezdeti időszakát Szabó László tiszteletbeli gondnok a következőképpen foglalta össze visszaemlékezésében: A Beyer Gábor és Fall Zsuzsanna műépítész házaspár első helyre rangsorolt vázlatterve mind építészetileg, mind funkcionálisan messze a legjobban oldotta meg a pályázatban kiírt feladatot. Így őket kértük fel a kivitelezési tervek kidolgozására. Körülöttük alakult ki a tervező szakmérnökök csoportja: Benke István és Barla Attila (szilárdságtan-statika), Klósz Bálint (gáz-fűtés), Oltyán Ildikó (víz-csatorna) és Mihálykó Lajos (villany-világítás).
A különböző engedélyek beszerzése után 1999. október 29-én kaptuk kézhez az építési engedélyt a városi tanács területrendészeti és építészeti hivatalától. Ennek az okmánynak a birtokában azonnal megtörtént az építési terület kijelölése és átadása a kivitelezőnek. A munkálatokat 1999. november 5-én kezdték el. A kivitelező a helyi Builder Kft., Horváth Lajos és fia, Árpád tiszteletre méltó lendülettel neki is fogott az alapozási munkálatoknak.
Az öröm és a meghatódottság érzései kavarogtak annak a közel 400 embernek a szívében, akik 1999. november 21-én, vasárnap a Bolyai téri templomi istentisztelet után részt vettek a kövesdombi lakónegyedben felépítendő új unitárius templom ünnepélyes alapkőletételénél. A jeles eseményen főtisztelendő dr. Szabó Árpád püspök úr, dr. Kisgyörgy Árpád főgondnok úr, nagytiszteletű Török Elek esperes úr mellett a helyi hatóságok is magas szinten képviseltették magukat Fodor Imre polgármester úr és Burkhárd Árpád alispán úr személyében. A résztvevők az isteni gondviselés jeleként fogták fel azt a tényt, hogy az ünnepség idején, a reggeli eső után szétoszlottak a komor felhők, és diadalmasan kisütött a nap. Nagy László tiszteletes úr imája után a főtisztelendő püspök úr ünnepi beszéde következett. Ézsaiás próféta gondolataival szólt az egybegyűltekhez: „A Sionra egy követ teszek le alapul, szilárd követ, drága sarokkövet alapul. Aki hisz, az nem menekül!” (Ézsaiás 28, 16). Majd Péter apostol I. levele 2. részének 5. versét idézte: „Ti magatok is, mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá…” Ezután következett az ünnepség csúcspontja, amikor a főtisztelendő püspök úr és az egyházközség gondnoka a templom bejárata alapkövébe elhelyezték az időkapszulát, majd a püspök úr áldását adta a felépítendő új templomra. 
Az építkezés évei során igen eredményesek voltak a gyülekezet tagjai által végzett közmunkák, nemcsak pénzben kifejezhető értékük, hanem az együvé tartozás érzésének erősítése, a közös célért való munkálkodás okán is.
Nehéz lenne a teljesség igényével felsorolni mindazt a sok-sok anyagi támogatást, amelyet híveink, unitárius és testvérfelekezeteinkhez tartozó vállalkozók, intézményvezetők nyújtottak egyházközségünk számára. Nevüket a marosvásárhelyi unitárius egyházközségek Aranykönyvei őrzik. 
A templom 2006 végén történő felszentelése után annak külső-belső befejezése, bútorzatának elkészíttetése az újonnan megalakult egyházközség feladata lett. Ebben a nagy munkában mindvégig számíthattunk az egyházközség keblitanácsának és híveink jelentős részének anyagi és erkölcsi támogatására, közmunkájára. Nagy segítségünkre volt Böjthe Mihály és a Somix vállalat, amely a hátralévő építkezési-javítási munkálatokat elvégezte. A toronyba két harangot öntettünk Rácz Sándor harangöntő mester marosvásárhelyi műhelyében: a nagyobbik a Schenectady (Egyesült Államok) testvérgyülekezet, a kisebbik Szász Dénes és hitvestársa, Jolán adománya. A harangöntés számára híveink rezet gyűjtöttek, Pataki Kálmán ékszerész keblitanácsosunk pedig nagy értékben adományozott ezüstöt, amelyet a harangokba öntöttek. A toronyórát Nagy Elek testvérünk saját kezűleg készítette el otthoni műhelyében. A szószék, úrasztala, templompadok, lépcsőfeljárók Kovács László kézdivásárhelyi asztalosmester családi vállalkozásában készültek. A szószék fölötti rozettába, valamint az úrasztala üveglapjába Antal Domokos testvérünk festett és gravírozott unitárius címereket készített. A magyarországi Bethlen Gábor Alapítvány támogatásával sikerült új és nagyon szép hangzású elektromos orgonát vásárolni, és a hangosítóberendezéssel együtt elhelyezni a templom karzatán. A hatszögű templomhajó önfenntartó tetőszerkezettel, kazettás mennyezettel rendelkezik, amelynek csúcsán egy természetes fényt áteresztő tetőablak található. A kazettás mennyezetet Nagy Lóránt és Nagy Zoltán keblitanácsosaink készítették el nagy szakértelemmel. A templom mellett található Bözödi György gyűlésterem szükség esetén a templomhajóval egybenyitható. Az épületegyüttes másik szárnyán irodahelyiségek, kis konyha, kamra, illemhelyek, valamint egy kazánház helyezkedik el. Ezek fölött a manzárdrészben egy szép vendégházat alakított ki az egyházközség: két háromágyas és két kétágyas, külön fürdőszobával ellátott szoba, valamint konyha található itt. Az irodák alatt van a Balázs Ferenc terem, amely az ifjúsági egylet, a templomi vallásórák otthona. A templomegyüttes közrezár egy szép belső udvart, ahol kis virágoskert is található. Templomunk és az 1848. út felől hozzá vezető bekötőút a városi tanács korábbi pozitív döntése alapján egyházalapító püspökünkről kapta a nevét. Így a templom a Dávid Ferenc utcában, a Dávid Ferenc tér 1. szám alatt található. Az elmúlt évek során Peti András volt alpolgármester közbenjárására az utcanévtáblák is kikerültek templomunkra.
 
Gyülekezetépítés
Az új templom felépülésével és az új egyházközség megalakulásával két közel azonos lélekszámú unitárius gyülekezet és egyházközség jött létre Marosvásárhelyen: a Bolyai téri és a kövesdombi. A város és a közelében levő peremtelepülések unitárius lakói a két egyházközség valamelyikéhez tartoznak.
A kövesdombi egyházközség lélekszáma jelenleg 1485.
Az egyházközség első megválasztott lelkésze Kecskés Csaba, akinek beiktatására a templom felszentelésével egyszerre került sor 2006. december 2-án. Az elmúlt egy évtizedben a Kövesdombi Unitárius Egyházközségben szolgáltak társ- és segédlelkészi minőségben, valamint gyakorló teológiai hallgatókként Buzogány-Csoma Csilla Mónika, Pál János, Tőkés Bencze Zsuzsanna, Léta Zsolt és Szombatfalvi Csongor lelkészek. Egyházközségünk számára a lelkészi szolgálatok végzésében állandó segítséget jelentett és jelent Kecskés Lajos nyugalmazott lelkész, akire vasárnapi és ünnepnapi istentiszteletek, úrvacsoraosztások, valamint minden más lelkészi munka végzésében mindig számíthattunk és számíthatunk. Köszönjük szépen segítségét.
Az istentiszteletek és szertartások végzésén túl templomunkban rendszeresen tartunk nőszövetségi összejöveteleket. Egyházközségünk nőszövetsége mindig nagy segítségünkre van a különböző rendezvények szervezésében és lebonyolításában, közmunkák végzésében, a szeretetszolgálat gyakorlásában. Marosvásárhelyi egyházközsé- geinknek közös ifjúsági egylete van, a MADFIE (Marosvásárhelyi Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet), amely az év egyik felében az egyik, másik felében a másik templomban tartja rendszeres összejöveteleit. Vallásórás gyermekeinknek igyekszünk a város tanintézményeiben vallásórákat tartani. Jelenleg két szakképzett vallástanár, Kedei Ibolya és Varró Bodoczi Ilona végzi az iskolai vallásoktatást. Az iskolai vallásórák mellett a templomban szombatonként tartjuk a konfirmációi felkészítőket és vallásórákat. A templomi vallásórák tartásában és a gyermekek számára szervezett foglalkozások szervezésében nagy segítségünkre voltak és vannak az egyházközség énekvezérei és a valláserkölcsi nevelési bizottság tagjai, akiknek segítségét, önkéntes munkáját hálásan köszönjük. A Kövesdombi Unitárius Egyházközség énekvezérei az elmúlt évtized során Kecskés Gyöngyvér és Farkas Ildikó voltak. Jelenleg Kerekes Csaba látja el az énekvezéri teendőket. A keblitanács mellett az egyházközség működését, valláserkölcsi életének erősítését a már említett valláserkölcsi nevelési bizottság, a szociális és egyháztársadalmi bizottság, a gazdasági, valamint a testvéregyházközségi bizottság segítik. 
Templomunk Bözödi György terme, a Bolyai téri templomunkból magunkkal hozott szép hagyományt folytatva, különböző kiállításoknak, könyvbemutatóknak, előadásoknak a helyszíne. 
A két marosvásárhelyi egyházközséget a hittestvériség és az együtt adminisztrált közös tulajdon mellett egybeköti az Unitarcoop Alapítvány, amely több mint húsz esztendeje szolgálja az egyházközségeket, az unitárius és más felekezetekhez tartozó testvéreinket szociális szolgáltatásaival, otthoni gondozószolgálattal, gyógyászati segédeszközök kölcsönzésével, idősklub működtetésével, valamint a polgármesteri hivatallal együttműködve kisnyugdíjasok számára élelmi- szercsomagok vásárlásával, összeállításával és eljuttatásával. Köszönjük az alapítvány egykori alapítóinak, Szabó László, Bakó László Miklós és Román Elemér mérnök 
uraknak, hogy Kolcsár Sándor néhai áldott emlékezetű lelkész-esperessel együtt az 1990-es évek elején megálmodták és létrehozták az alapítványt. Köszönjük az alapítvány keretében az elmúlt húsz év során tevékenykedett és napjainkban is tevékenykedő alkalmazot-taknak és külön hálával az önkénteseknek a gyülekezeteinkben és embertársaink körében végzett segítő, jószolgálati munkát.
Egyházközségünk lélekszáma a XXI. század első éveiben, évtizedeiben az általánosnak mondható természetes népességcsökkenés, valamint az elvándorlás miatt kisebb lett. Mégis, a gondviselő Istenbe vetett hittel és a megmaradás reménységével imádkozunk, hogy gyülekezetünk és minden keresztény gyülekezet éljen, virágozzon és töltse be Istentől kapott hivatását ebben és az elkövetkező évszázadokban egyaránt.
Kecskés Csaba
Az oldalt szerkeszti: Ötvös József ny. lelkipásztor

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató