2024. july 6., Saturday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kerékpárút programlehetőségekkel fűszerezve

Összekötni a hasznosat a kellemessel

Kerékpárút építésére nyújtott be nemrég egy pályázatot a Fejlesztési Minisztériumhoz a helyi önkormányzat. A beruházás megvalósulásával úgymond összekötnék a kellemeset a hasznossal, azaz a megállópontoknál látványosságok, szabadidős programok várnák az arra tekerőket, ugyanakkor lehetőség adódna arra is, hogy a marosszentgyörgyiek két keréken jussanak el a megyeközpontba a munkahelyükre, vagy akár iskolába. A forgalmas főúton ugyanis ez életveszélyes vállalkozás.

A község az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében pályázott erre, és amennyiben elnyerik a finanszírozást, úgymond egy első, mintegy 5 km hosszú kerékpárutat építenének meg, amely a község marosvásárhelyi határától indulna (a Sörpatika – Gokart – műjégpálya – Maros-part környékéről) majd az új fociakadémia – lovarda felé vezetne, és a Bányai utca – Nádas, illetve Sóskút utca hátsó részét érintve, a Máriaffi-kastélynál érne véget. 

– A kerékpárúttal nem csupán kellemes szabadidő-eltöltési lehetőséget biztosítunk a kerékpározni szerető családoknak, hanem a városban dolgozók számára is egy biztonságos közlekedési alternatíva lenne, hiszen az országúton jelenleg életveszélyes elindulni két keréken. Amennyiben elkészül a kerékpárút, valószínűleg sokan az autó vagy a közszállítás helyett inkább ezt a kevésbé szennyező és egyben költségtakarékos lehetőséget választanák – véli a község polgármestere, Sófalvi Szabolcs. 

Mint mondta, emellett egy másik útvonal-koncepció is készen áll (több mint 25 km kerékpárút) ,amely ugyancsak a gokartpálya környékéről indul, és a Maros-parton haladva az Állomás – Mezőgazdász – Orgona utcák felé tartana, majd a sósfürdő irányába, innen pedig a Tófalvi úton keresztül Tófalva és Csejd felé. Ennek egy „érdekesebb letérője” is lenne a Cinege-tető, illetve a Somostető irányába.

Fotó: Nagy Tibor


– Mindig is fontosnak tartottam, hogy turisztikai szempontból is fejlődjön Marosszentgyörgy. Az infrastruktúra terén látványos előrelépések történtek az elmúlt években, a víz és szennyvíz terén 95 százalékos a lefedettség, és további pályázatok vannak folyamatban, az útkorszerűsítés szempontjából szintén jól állunk, ugyanakkor beadunk egy pályázatot az Anghel Saligny programra, 35 utca korszerűsítésére. Ilyen körülmények között már fókuszálhatunk a turizmussal, valamint a sporttal kapcsolatos beruházásokra. Ezen a téren egy első, fontos lépés a kerékpárút, amire most pályáztunk. A pályázati összeg, a 324 ezer euró kb. 3 km-t fed le, a fennmaradó 2 km megépítését önrészként vállaltuk. Reméljük, hogy idén ősszel vagy legkésőbb télen elbírálásra kerül a pályázat, és jövő tavasszal el is tudjuk kezdeni az építkezést. Hogy ne húzódjon el túlságosan a kivitelezés, úgy döntöttünk, nekifogunk egy szakasznak saját költségvetésből, ugyanis megjelentek a normatívák, tudjuk, hogy milyen alapja kell legyen, hogy 2 m széles kell legyen maga a kerékpárút, és a két oldalán egyenként fél méter úgymond biztonsági felületet kell kialakítani. Az elképzelés az, hogy a város határától a fociakadémiáig, amely egy nagyon forgalmas zóna lett, elkészítenénk saját forrásokból, majd a pályázati pénzből folytatjuk – fejtette ki Sófalvi Szabolcs. Mint megtudtuk, a terv részeként, a már meglévő turisztikai látványosságok mellett, a bicikliúton végigtekerőknek tematikus programokat is kínálnának, többek között csónakbérlési, lovaglási vagy éppen sporthorgászati lehetőséget, jurtákat állítanának fel, amelyek szállásként szolgálnának a Maros-parton elidőzőknek, ugyanakkor harcművészeti bemutatókkal, a hagyományos mesterségekkel és az elődeink által végzett különféle házimunkákkal is megismertetnék az arra látogatókat.


Van, ahol hiánycikk, másutt meg drága a tömegközlekedés

Marosszentgyörgy egyike azon hét peremközségnek, amelyek Marosvásárhellyel közösen közösségi tömegközlekedési egyesületet hoznak létre azért, hogy saját kézbe vegyék a közszállítást. Marosszentgyörgyön az egyik legnagyobb hiányosságnak számít, hogy nincsenek járatok Csejdről, illetve Tófalváról, a községközpontból Marosvásárhelyre pedig igen borsos áron lehet busszal bejutni.

Marosszentgyörgy polgármestere, Sófalvi Szabolcs elmondta, a községben az egyik legnagyobb gondot a közszállítás okozza, például Csejdre egyáltalán nincs tömegközlekedés. Az ezzel megbízott cég először kezdett kihagyni néhány járatot, majd napokig nem jelentek meg a buszai a faluban, amit az önkormányzat több ízben jelzett a Maros Megyei Tanácsnak. A tanács felszólította a céget, majd odáig fajult a helyzet, hogy a megyei önkormányzat visszavonta a licencet, és párhuzamosan meghirdette a járatot a csejdi vonalra, de senki sem jelentkezett. A magáncégek arra hivatkoznak, hogy nem kifizetődő, mivel kevés az utas, ellenben így az idősek, valamint azok, akiknek nincs autójuk, nehezen tudnak eljutni szükség esetén a városba. 

– A 21. században nem engedhető meg, hogy el legyen szigetelve egy, a megyeközponttól alig pár kilométerre fekvő település. A községközpontban ugyan működik tömegközlekedés, busszal el lehet jutni a megyeközpontba is, viszont nagyon drága, 6 lej körüli a jegy ára. A szolgáltatást magáncég végzi, amely nem engedheti meg magának, hogy veszteségesen működjön a járat, az árak alakításába pedig a helyi önkormányzat nem szólhat bele – jegyezte meg a község vezetője.

Hogy hosszú távon megoldódjon ez az áldatlan állapot, a legutóbbi tanácsülésen a marosszentgyörgyi képviselők megszavazták, hogy társulnak Marosvásárhellyel, valamint további hat, a várossal szomszédos településsel, és létrehoznak egy egyesületet, amely a közszállítás hatékonyabbá tételét tűzte ki célul. Közösen a nyolc település elektromos buszokra is fog pályázni, amelyek a szóban forgó peremtelepülések és a megyeközpont között rendszeres járatokként fogják biztosítani az összeköttetést, illetve az önkormányzatok anyagilag is hozzájárulnak majd a költségekhez, hogy a lakosság elérhető áron tudja igénybe venni ezt a szolgáltatást.

Sófalvi Szabolcs úgy látja, mindenképp megéri ebbe az irányba lépni, ugyanis egyrészt ezáltal nem magáncégeknek lesznek kiszolgáltatva, hanem kézbe vehetik a szolgáltatást, hiszen jelenleg tehetetlenül kell nézniük, ahogy a csejdiek a buszjárat hiányára panaszkodnak. Ugyanakkor jóval hatékonyabban tudják majd működtetni, figyelembe véve a lakosság igényeit, illetve korszerűbb körülményeket tudnak majd biztosítani az utasoknak.

Marosvásárhely és a szomszédságában lévő hét település polgármesterei már több ízben tárgyaltak arról, hogy szükség van a metropoliszövezeten belül, az összehangolt tömegközlekedésre. Marosvásárhely elsőként konkrét lépést is tett ennek érdekében, a június végi tanácsülésen az önkormányzati képviselők elfogadták, hogy létrehozzák a közösségi tömegközlekedési egyesületet, amely megszervezi ezt a szolgáltatást. Ezt követően pedig a maroskeresztúri, marosszentannai, marosszentkirályi, marosszentgyörgyi, jeddi, koronkai és mezőpaniti önkormányzatoknak is meg kell szavazniuk, hogy csatlakoznak az egyesülethez.




Csejdi gazdaságban pusztított a medve

Az elmúlt héten egy éjjel egy csejdi gazdaságban garázdálkodott a medve, három sertést ölt meg, egyet el is vitt. A hatóságok azóta éjszakánként járőröznek a környéken, fény- és hangjelzésekkel próbálják elriasztani a nagyvadat.

Ugyanakkor összehívták a helyi bizottságot, hogy döntést hozzanak a medve eltávolításáról, hogy ne kerüljön veszélybe az emberi élet vagy a háziállatok. A kárfelmérő bizottság is kiszállt, hogy a törvény értelmében a kárvallott gazda kárpótlást igényelhessen a szaktárcától.

A polgármester elmondta: a szomszédok vették észre a medvét, és azonnal riasztották a 112-t, azonban mire a helyszínre értek a csendőrök és a rendőrség, a medve elmenekült. 

– Veszélyes, ami történt, ugyanis a településen lévő gazdaságban jelent meg a medve, az ól pedig, ahol a sertéseket tartják, közvetlenül a lakóház közelében van. Mi mindent megtettünk, amit a törvény előír, gyors döntéseket hoztunk. A 81-es kormányhatározat értelmében, ha veszélyhelyzet áll fenn, azaz lakott területre merészkedik be, és háziállatokat támad meg a nagyvad, a polgármester a helyi bizottságnak az elnökeként, az állatorvossal, a vadőrrel, valamint a csendőrség képviselőivel közösen eldöntheti, hogy elaltassák és elszállítsák-e vagy kilőjék a ragadozót. A medve, viselkedését ismerve, biztosan vissza fog térni, fel vagyunk készülve erre. Mivel az emberi élet védelme mindennél fontosabb, úgy látjuk, az áthelyezés hosszú távon nem jelent megoldást, hiszen vagy máshol okoz majd gondot, vagy visszatér, így az elaltatás, kilövés lesz a megoldás. De addig is megelőzésként, éjszakánként hang- és fényjelzők használatával járőrözünk a környéken, hogy elijesszük az állatot, viszont értesültünk, hogy a napokban a szomszédos településen, Nagyernyében hatolt be egy gazdaságba.

Tavalyelőtt is rengeteg gondot okozott a községben a medve, adódtak alkalmak, amikor a falvak főutcáin látták sötétedés után. Tehát súlyos a helyzet, hiszen nem a hegyoldalon lévő farmokra jár be, hanem Marosvásárhelytől pár kilométerre lévő települések központjába, a lakóházakhoz – hangsúlyozta a község vezetője.


Vakációs foglalkozások közel száz gyereknek

Közel száz marosszentgyörgyi gyereknek tartanak vakációs foglalkozásokat a nyári szünet idején a Gyulafehérvári Caritas szakemberei.

Marosszentgyörgyön és Csejden a tanév végén kezdődtek és az őszi iskolakezdésig zajlanak a vakációs foglalkozások, amelyek keretében mindennap 10–14 óra között érdekes programokat kínálnak az óvodás és 0–IV. osztályos gyerekeknek. A tevékenységeken elsősorban az a nyolcvan gyerek vesz részt, akik a tanév közben a Caritas és a helyi önkormányzat által működtetett nappali központba járnak. 

Récsei Mária központvezető lapunknak elmondta, a szociális munkások, pszichológus, gyógypedagógus és szociálpedagógusok alkotta multidiszciplináris csapat által szervezett tematikus programok célja egyrészt a kapcsolatépítés, a szocializáció, és emellett odafigyelnek a gyerekek finommotorikai készségeinek a fejlesztésére, de kiemelt szerepet kap a testmozgás, a tánc, a csapatjáték, a kommunikációs készségek fejlesztése, valamint a pasztoráció is. Ugyanakkor lehetőséget biztosítanak számukra a kikapcsolódásra, a kreatívkodásra. Betekintést nyernek az egészséges életmód, a higiénia és a gasztronómia világába is, muffint és pizzát sütnek, gyümölcssalátát készítenek közösen, illetve kisebb kirándulások is szerepelnek a programban. A Gyulafehérvári Caritas Superar kórusának próbáit is folytatják a tábori tevékenységek során, és ritmusgyakorlatokkal, szolmizációs játékokkal, valamint hangszerek segítségével fejlesztik a gyerekek zenei készségeit.


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató