2024. august 16., Friday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nagy az igény a lomtalanításra

Több tíz teherautónyi szemetet visznek el Marosszentgyörgyön

Nagy az igény a község lakóinak körében az önkormányzat által immár három éve minden tavasszal megszervezett lomtalanításra. Ottjártunkkor a munkacsapatok javában dolgoztak, a kapuk elé kihelyezett, főként növényi, illetve építkezésből származó hulladékot gyűjtötték össze. Tavaly több mint ötven teherautónyi hulladékot szállítottak el a házak elől. 

– Három évvel ezelőtt szerveztük meg először a lomtalanítást. Tudjuk, hogy községekben nem szokás, mivel sok pénzbe kerül, és bonyolult a megszervezése, viszont igazából prevenciós hatása is lehet egy ilyen akciónak, hiszen minthogy az emberek kivigyék a mezőre és otthagyják a hulladékot, amitől meg szeretnének szabadulni, úgy gondoltuk, inkább összegyűjtjük szervezetten. A község járműveket bérelt erre a célra, munkásokat fizetünk, illetve bevontuk a munkába a szociális segélyre jogosultakat is – fejtette ki a község polgármestere. A tavaszi lomtalanítás március közepétől április 4-ig zajlik Marosszentgyörgyön, és néhány kivétellel szinte minden típusú hulladéktól lehetőségük adódott megszabadulni a község lakóinak. – A tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon várják a marosszentgyörgyiek, szinte annyira, mint a községi napokat. Hogy mekkora az igény erre az akcióra, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy szinte nincs kapu, ahol ne állna a meghirdetett időszakban jókora kupac hulladék. A tavalyi és tavalyelőtti tapasztalatokból okulva idén az eddigieknél több munkacsoportot alakítottunk, ugyanakkor hosszabb ideig, tizenöt napon át folyik a gyűjtés. Miután elhordják a házak elé kitett hulladékot, kacatot, kimegyünk még néhány helyszínre, többek között a Cinege-dombra, a Maros-partra, ahová sajnos sokan hordják ki a szemetet. A lomtalanítás idén igencsak kapóra jött, annál is inkább, mivel éppen ebben az időszakban léptek sztrájkba pár napra a Salubriserv köztisztasági vállalat alkalmazottai, amely céggel szerződése van a hulladékelszállításra a községnek. A lomtalanítási akciónak köszönhetően a munkabeszüntetés idején sem maradt a marosszentgyörgyiek kapujában a szemét. 

Fotó: Nagy Tibor


Onkológiai magánkórház épül

Mintegy százötven ágyasra tervezett onkológiai magánkórház építéséhez fognak hozzá, előreláthatólag még idén ősszel Marosszentgyörgy területén, a szóbeszéd szerint a nagy méretű befektetés hátterében az adventista egyház, valamint amerikai egyetemek és ugyancsak amerikai, rákos betegségek kezelésére szakosodott kórházak állnak. A helyi önkormányzat egyértelműen támogat minden beruházást, amely által fejlődik a község, azonban a kórház a Maros-parton fekvő gokartpálya szomszédságában épülne fel, amely környéket szabadidős övezetként képzelte el a község, ahol alkalomadtán koncertek, fesztiválok kaphatnak helyet. 

Sófalvi Szabolcs elmondta, másfél évvel ezelőtt fejezte ki szándékát egy magánvállalkozó, hogy Marosszentgyörgyön onkológiai kórházat építene. A leírások és az illetékesek elmondása szerint egy egyedi beruházás lenne nemcsak a térségben és Romániában, hanem Kelet-Európa ezen részében is. A tervek szerint kezdetben ötvenágyas lenne az egészségügyi intézmény, majd utólag százötvenre bővítenék az ágyak számát. Azért esett a választás Marosszentgyörgyre, mivel a befektetőnek a községben van egy területe, amely alkalmas a beruházás megvalósítására. Maga a terület öt hektár, az épület körül parkolókat és zöldövezetet terveznek. Előreláthatólag már idén ősszel, de legkésőbb jövő tavasszal elkezdenék az építést. 

Sófalvi Szabolcs rámutatott, minden befektetést szívesen látnak, hiszen ezek által fejlődik a község, viszont jelen esetben azért különlegesebb a helyzet, mivel a helyszín, ahol az onkológiai kórház épülni fog, a Maros-part közelében, a kartingpályától nem messze, olyan övezetben van, amelyet a marosszentgyörgyi önkormányzat szabadidőzónaként képzelt el, ahol koncertek, fesztiválok szervezhetők. – Nem szeretnénk, hogy a kórház felépülése után többé ne lehessen a környéken olyan rendezvényeket szervezni, amelyek nagy zajjal járnak, ezért az általunk megfogalmazott feltételek között az is szerepel, hogy gondoskodjanak a kórház fónikus szigeteléséről, és zajtompító fallal, zöldövezettel kerítsék körbe. Ugyanakkor feltételként szabtuk meg, hogy rendezzék a környéken az utak állapotát, ugyanis ha nőni fog a forgalom, szélesebb utakra lesz szükség. A község számára ugyan előrelépést jelent egy ilyen méretű beruházás, de nem bármi áron. Ha megszerzik az összes szükséges jóváhagyást, és eleget tesznek a törvény által előírt feltételeknek, természetesen nem fogunk ellene állást foglalni. Valójában egy ilyen jellegű létesítmény illeszkedik Marosszentgyörgy arculatához, ugyanis az a célunk, hogy gyógyászati-turisztikai településsé váljunk. A községben van kezelőbázis, dialízisközpont, ugyanakkor közel van a marosvásárhelyi sürgősségi kórház is – mutatott rá a polgármester. A beruházó kiléte kapcsán elmondta, hallottak ugyan szóbeszédeket, hogy az adventista egyházról lenne szó, viszont nem hivatottak ezt vizsgálni, az önkormányzat feladata azt ellenőrizni, hogy jogi és műszaki szempontból teljesülnek-e a törvényben foglalt előírások. 


Rohamos a fejlődés minden téren

Folyamatosan fejlődnek, terjeszkednek a községben működő cégek, és ezáltal egyre több munkahely létesül. Emellett rohamosan nő a lakosság száma, lassan a 11 ezerhez közelít, szinte félévente új lakónegyedek épülnek ki Marosszentgyörgyön. Ennek szellemében az önkormányzat folyamatosan fejlesztéseket eszközöl, tavaly a községek és kisvárosok között Marosszentgyörgy első lett a megyében a megnyert uniós pályázatok számát illetően. Több mint tíz uniós projektjük van folyamatban, ehhez hozzáadódik további hat, amelyekre kormányalapokból nyertek finanszírozást.

Rohamosan fejlődnek a község területén működő cégek, a helyi „ipari parkként” emlegetett Mezőgazdász utcában székelő vállalkozások szinte mindenike nyújtott be fejlesztési tervet az önkormányzathoz az utóbbi egy-másfél év során. 

– A nagyobb vállalkozások közül, amelyek több száz munkahelyet biztosítanak, csak a tavaly hét, ha nem is megduplázta, de harminc-negyven százalékkal növelte a termelési kapacitását, ami több száz újabb munkahelyet jelent. Ezek mind jól menő cégek, ezért reméljük, hogy a felkínált bérekkel ösztönözni tudják a fiatalokat, hogy itthon helyezkedjenek el. Ami talán a legjobban fejlődik, az az építőipar, mivel rengeteg az építkezés Marosszentgyörgyön, szinte félévente jön létre új lakónegyed. Ezen a téren, illetve a lakosság számának a növekedése terén látom a legnagyobb fejlődést, hiszen lassan közeledünk a 11 ezer főhöz. Másfél év alatt ezerrel nő a lakosság száma, ha ez ilyen ütemben folytatódik, tíz-tizenöt éven belül megduplázódik, ami pozitívum, viszont egyúttal óriási kihívás is – véli Sófalvi Szabolcs. 

Mint mondta, 2018 az egyik legkiemelkedőbb év volt a község életében, hiszen az év végén, amikor számvetést végeztek, Maros megyében első helyen álltak a községek és kisvárosok körében a megnyert európai uniós pályázatok számát illetően, több mint tíz uniós projekttel sikerült több mint tízmillió euró értékű finanszírozást lehívni. 


A legnagyobb beruházások éve lesz az idei év

– jelentette ki a község vezetője, aki szerint a nyertes pályázatoknak köszönhetően több területen lesznek fejlesztések, az infrastruktúrától a hátrányos helyzetűek felkarolásáig. Az egyik beruházás, amit az emberek talán a legjobban várnak, az az utcák korszerűsítése. 

– Idén 17 utcát újítunk fel, heteken belül elkezdődik a munka. Ezzel a község régi részében jó állapotú utcákon járhatnak majd az ott lakók. Viszont továbbra is nagy a kihívás, hiszen Marosszentgyörgyön százötven utca van, ezért már készítjük is a következő pályázatot még tizenöt utca korszerűsítésére, amelyek között már újabbak, azaz tizenöt-húsz éve létezők is szerepelnek. Továbbá amiatt is jelentős a 2019-es év, mivel a Máriaffi-kastély felújítása idén kapja a legnagyobb lendületet, a belső munkálatoknak egy része már elkészült. Szintén idén fogunk neki az új művelődési otthonnak, a különleges, Kós Károly-stílusú tornyos épületnek, ami ugyancsak egy olyan beruházás, amire nagy szükség van, hiszen a községben rendkívül gazdag és színes a kulturális élet – fejtette ki Sófalvi Szabolcs. Mint megtudtuk, idén folytatni fogják Tófalva és Csejd felé az ivóvízhálózat kiépítését, illetve elkezdik a Márton Áron-lakónegyed korszerűsítését. 

Amint befejeződik a Tófalvi utcában a gázvezetékcsere, új aszfalt kerül az úttestre, a járdarészt is felújítják. Ugyancsak megnyert pályázatokból szeretnék idén egy új óvoda építését elkezdeni, ezenkívül a Szent György általános iskola régi épületét újabb emelettel bővíteni. Mindemellett az ivóvíz és csatornahálózat további fejlesztésére is sor kerül a 2019-es évben.

Jó ütemben haladnak a Máriaffi-kastély feújításával


Komplex szociális projekt a hátrányos helyzetűek felkarolására

Az idei év másik nagy kihívása a komplex szociális projekt, amely a legnagyobb értékű az összes megnyert uniós pályázat közül, és amelynek a lebonyolítására három év áll a rendelkezésre. 

– Most vagyunk úgymond a csúcson ezzel a projekttel, számos tevékenység, amelyeknek a hatása igazából hosszú távon várható, már zajlik. Mintegy kilencszáz személyt céloz meg a község azon részeiből, ahol mélyszegénységben élnek az ott lakók – tudtuk meg a polgármestertől. A pályázat részeként elkészült egy integrált közösségi központ, ami a napokban kerül átadásra, itt zajlanak majd az iskola utáni tevékenységek több mint 115 gyerek számára. Szakemberek tanulnak majd a hátrányos helyzetű közösségekből származó gyerekekkel, akik logopédiai, pszichológiai fejlesztésen is részt vesznek. Ugyanakkor egy második esélyt biztosítanak az iskolai tanulmányok elvégzésére azoknak, akiknek ez eddig nem sikerült, továbbá szakképzéseket szerveznek olyan területeken, amelyeken a közösség tagjai szívesen elhelyezkednének (építkezés, kábelgyártás, szerelés, segédszakács). A célok között az is szerepel, hogy 128 személynek segítsenek munkát találni. Ez részben meg is történt, a pályázat révén azoknak a cégeknek, amelyek hátrányos helyzetű személyeket alkalmaznak, biztosítják az illető munkás bérének egy részét. Már több mint húsz személynek sikerült munkahelyet találni. Mindemellett vállalkozói tanfolyamokat is szerveztek, a 28 résztvevőből tízen már el is indították a vállalkozásukat – van köztük építkezési cég, fodrászat –, és ezáltal munkahelyeket teremtettek. 

Elkészült a szocális központ 

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató