2021. október 17., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Magyar nyelvű formanyomtatványok

Az Egészségügyi Minisztérium hétfőn hivatalos átiratban válaszolt a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat beadványára, Benkő Erika, a szolgálat vezetője közösségi oldalán tette közzé a hírt, miszerint pozitívan viszonyultak azon megkeresésére, hogy az oltóközpontokban magyar nyelven is legyen elérhető a kitöltendő formanyomtatvány, amely az oltásra jelentkezők egészségi állapotának a felmérését szolgálja. Dr. Ferencz Loránd, a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság aligazgatója lapunknak elmondta: megyénkben már lefordíttatták az űrlapokat, és a magyar nyelvű változatokat el is juttatták az oltóközpontokba.

Az Egészségügyi Minisztérium válaszában az áll, hogy a szaktárca a február 22-én kiadott körlevelében elrendeli, hogy a közegészségügyi igazgatóságok gondoskodjanak arról, hogy az oltóközpontokban a kisebbségek anyanyelvén is álljon rendelkezésre a kitöltendő formanyomtatvány. Mint ismeretes, az űrlapot minden oltásra jelentkező személynek ki kell töltenie, ebben kérdések szerepelnek többek között az esetleges korábbi, illetve jelenlegi betegségeiről, arról, hogy milyen gyógyszereket szed, illetve átesett-e már korábban a koronavírus-fertőzésen.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatnak többen jelezték, hogy az oltóközpontokban csak román nyelvű formanyomtatványok állnak rendelkezésre, ennek nyomán pedig a szolgálat petícióban fordult a minisztériumhoz. Rámutattak, hogy jelenleg többek között éppen azt a korosztályt oltják, amelynek körében sokan vannak olyanok, akik egyáltalán nem vagy csak gyengén beszélnek románul. Az érvényben lévő jogszabályok értelmében azonban ezeknek a személyeknek is joguk van ahhoz, hogy amennyiben nem ismerik a román nyelvet, a szűrésen elhangzó információk anyanyelven is elérhetők legyenek a számukra.

Lapunk érdeklődésére dr. Ferencz Loránd elmondta, a napokban megkapták a minisztériumtól az erre vonatkozó átiratot, lefordíttatták a formanyomtatványokat magyar nyelvre, és ki is küldték az oltóközpontoknak. Mivel Maros megyében köztudottan nagy számban élnek roma nemzetiségű lakosok, folyamatban van az űrlapok romani nyelvre való lefordítása is, ugyanakkor rövid időn belül az igazgatóság honlapján online is elérhetővé teszik a magyar nyelvű formanyomtatványokat, hogy letölthessék azok, akik már kitöltött űrlappal jelentkeznének az oltásra.

Fotó: Nagy Tibor