2021. május 16., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Minél közelebb vinnék az oltási lehetőséget a lakossághoz

Maros megye országos viszonylatban az élvonalban helyezkedik el, az első öt-hat megye között van a beoltottak számát illetően – közölte lapunkkal dr. Ferencz Loránd, a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság aligazgatója. Az intézménytől származó adatok szerint április 19-ig több mint 115 ezer adag oltóanyag érkezett a megyébe, és több mint 44 ezer személy már mindkét dózist megkapta. Előreláthatólag hamarosan felgyorsulhat az oltás menete, ugyanis lehetőséget teremtettek arra, hogy a nagyobb cégek saját székhelyükön oltathassák be alkalmazottaikat és azok családtagjait, ugyanakkor rövidesen bekapcsolódnak a folyamatba a családorvosok, valamint a kisebb, távol eső településeken kérésre mozgó oltóközpontok szállnak majd ki, hogy az ott élők is megkaphassák a vakcinát, anélkül hogy ezért utazniuk kellene.

A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint az oltási kampány kezdetétől április 19-ig Maros megyébe több mint 115 ezer adag oltóanyag érkezett, ebből több mint 93 ezer adag Pfizer, 16 ezer AstraZeneca, és 6190 adag Moderna. Április 19-ig több mint 100 ezer adag oltóanyagot adtak be megyénkben, és meghaladja a 44 ezret azoknak a személyeknek a száma, akik már a második dózist is megkapták. A megyében lévő ellátóközpontokban (idősotthonok, fogyatékkal élőket ellátó intézmények) 3539 személy kapta meg a vakcinát.

Ezekkel az eredményekkel Maros megye országos viszonylatban jól áll a beoltott személyek számát illetően, az első öt-hat megye között mindenképp ott vagyunk ezen a téren – mutatott rá dr. Ferencz Loránd. Sajnos Maros megyére is jellemző az országos trend, miszerint vidéken csekélyebb az oltási kedv, viszont az aligazgató hozzátette, bízik abban, hogy a polgármesteri hivatalok, az egyes vallási felekezetek képviselői, valamint a vidéki közösségekben kulcsfontosságú szerepet betöltő személyek a továbbiakban is szerepet vállalnak az oltási kedv növelésében. Mint mondta, nagyon fontosnak tartja azt, hogy például a roma közösségek vezetői szót emeljenek az oltás mellett.

Nemrég lapunk hasábjain is beszámoltunk arról, hogy április 13-án Maros megyében öt új oltóközpont nyílt meg: Szászrégenben, Marosszentgyörgyön, Erdőszentgyörgyön, Marosszentkirályon és Dédán. Érdeklődésünkre, hogy nyílnak-e a közeljövőben újabb oltópontok annak érdekében, hogy a vidéki lakosság számára könnyebben megközelíthetővé váljanak azok a helyszínek, ahol megkaphatják a vakcinát, az aligazgató kifejtette: az, hogy hány oltópont nyílik, elsősorban oltóanyagtól függ, illetve attól, hogy a helyi önkormányzatok hogyan állnak hozzá a kérdéshez. Szerencsére vannak a megyében olyan polgármesterek, akik régóta kérik, hogy a településükön nyíljon oltóközpont, így remélhetőleg hamarosan újabb központokat tudnak megnyitni – tette hozzá.

Ugyancsak a távol eső vidéki települések lakosságának a beoltását segíti elő az a húsz mobil oltóegység, amely április 21-én kezdte el tevékenységét az ország 14 megyéjében. Ezek révén az igények függvényében előre kijelölt helyszíneken és meghirdetett időpontban oltják be egy-egy településen a jelentkezőket. A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az oltóegységek elsősorban az egészségügyi igazgatóságok által ajánlott, nehezen megközelíthető településeket keresik fel, személyzetük katonaorvosokból és a katasztrófavédelmi főigazgatóság rohammentőseiből áll. Maros megye a szebeni katonai kórházhoz tartozik Fehér, Hunyad és Szeben megyével együtt, minden esetben az adott megyében működő hatóságok, az operatív törzs a helyi önkormányzatokkal együttműködve jelzi, hogy hol van ezekre igény, és meghatározott időpontban adott településre mennek majd ki a mobil egységek.


Saját székhelyükön oltathatják be alkalmazottaikat a cégek

A napokban jelentették be a hatóságok, hogy újabb könnyítéssel igyekeznek ösztönözni az oltási kedvet, lehetővé teszik a cégek számára, hogy saját székhelyükön immunizálják az alkalmazottaikat, valamint azok családtagjait. A munkahelyen történő oltakozás előnye amellett, hogy nem kell elmenni, illetve sok esetben elutazni egy oltóközpontba, az is, hogy az érintettek nem kell regisztráljanak és előjegyeztessék magukat az oltásra az országos platformon.

A vállalati oltópontok kapcsán dr. Ferencz Loránd elmondta, Maros megyében is elindult ez a folyamat, átiratokat küldtek a cégekhez, és várják a visszajelzéseket annak kapcsán, hogy kik azok, akik szeretnének élni ezzel a lehetőséggel, a vállalkozásoknál hány alkalmazott, illetve hány családtag igényli az oltást. A cégek ezeket az igényeket el kell juttassák a helyi operatív törzshöz, majd miután megtörtént az igények feltérképezése, annak érdekében, hogy a hatóságok pontos képet kapjanak arról, hogy hol, milyen mennyiségű oltóanyagra van szükség, elkezdődik a folyamat. Az alkalmazottak beoltására az adott cég székhelyén kerül majd sor, a nagyobb cégek székhelyén általában szokott lenni egy engedélyezett orvosi rendelő, ahol adottak a megfelelő körülmények az oltásra – tette hozzá az aligazgató.

A szabályzat értelmében amennyiben az adott vállalkozásnak van orvosi rendelője és egészségügyi személyzete, akkor azok be tudják oltani az oltásra jelentkezőket. Ha nem rendelkeznek az említett lehetőségekkel, de van olyan helyiségük, ami alkalmas az immunizálás lebonyolítására, akkor a közegészségügyi igazgatóság a mobil oltóközpontok révén biztosít egészségügyi személyzetet ehhez. Amennyiben megfelelő helyiséggel sem rendelkezik a vállalkozás, akkor a hatóságokkal közösen találnak megoldást arra, hogy az adott vállalat dolgozói szervezetten megkaphassák az oltást.


A családorvosok is bekapcsolódhatnak a folyamatba

Mindemellett a közeljövőben, előreláthatólag május közepéig az erre vállalkozó családorvosokat is bevonják az oltási kampányba, Maros megyében eddig valamivel több mint száz családorvos jelezte, hogy szeretne bekapcsolódni. Dr. Ferencz Loránd úgy véli, a siker kulcsa a családorvosoknál rejlik, ugyanis a családorvos az, aki a legjobban ismeri a pacientúráját. Vannak megyék, ahol a családorvosok már elkezdtek oltani, például Temes megyében, ahol a magas fertőzöttségi arány indokolttá tette az oltási kampány felgyorsítását, viszont a tervek szerint a közeljövőben mindenütt elkezdhetik a pácienseik beoltását azok a családorvosok, akik vállalják, hogy részt vesznek ebben a folyamatban. Egyelőre úgy néz ki, hogy a családorvosok a Moderna, a Johnson&Johnson, valamint az AstraZeneca oltóanyaggal fognak oltani. Az elképzelések szerint a családorvosok első lépésben felmérik az igényeket, hogy majd központilag ehhez mérten osztják el a rendelkezésre álló oltóanyagot.

Fotó: Nagy Tibor


Kétezer alatt az új fertőzöttek száma

Az elmúlt 24 órában 1542 új koronavírus-fertőzéses esetet diagnosztizáltak Romániában, ezzel az igazolt fertőzéses esetek száma 1.046.264-re emelkedett a járvány kezdete óta – közölte vasárnap a stratégiai kommunikációs törzs (GCS). Elhunyt az elmúlt napban 127 személy, így az áldozatok száma 27.394-re nőtt. A járvány kezdete óta 972.476-an gyógyultak meg, az aktív fertőzöttek száma 46.394-re csökkent. Jelenleg 1.358 beteget kezelnek intenzív osztályon, kevesebbet, mint előző napon. Az elmúlt 24 órában több mint 17 ezer teszt eredményét dolgozták fel. (Agerpres)