2019. december 12., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marosvásárhelyen létrehozzák az égési sérültek kórházát,

valamint sejt- és szövetbankot – nyilatkozta az újságírók kérdésére Sorina Pintea egészségügyi miniszter. A szaktárcavezető csütörtökön Viorica Dăncilă kormányfővel érkezett Maros megyébe, a kormányképviselők délután a Marosvásárhelyi Sürgősségi Klinikai Kórházban rövid sajtótájékoztatót tartottak.

A kórház főbejárata előtt tüntetők gyűltek össze, akik a Dăncilă vezette szociáldemokrata kormányt, magát a kormányfőt bíráló szövegű táblákat lengettek, a miniszterek megjelenésekor hangos kiabálásban tört ki a tömeg. A rendfenntartók sorfalat álltak a tüntetők előtt, több személyt igazoltattak, a sajtósokat is beleértve. 

Az újságíróknak azt követően nyilatkozott Viorica Dăncilă és Sorina Pintea, hogy megbeszélést folytattak a kórházmenedzserekkel, orvosokkal. A tárgyaláson jelen volt a megyei tanács elnöke és a prefektus is. 

Mint a miniszterelnök elmondta, egyrészt a Maros megyei egészségügyi intézményekben történt megvalósításokat vették számba, illetve azt is megbeszélték, hogy milyen problémák vannak, milyen beruházásokra lenne szükség. „Az egészségügy idén kapta a legtöbb pénzt, ebből meg tudjuk valósítani a legszükségesebb beruházásokat” – tette hozzá a kormányfő. 

„Égési sérültek kórháza, valamint sejt- és szövetbank – mindkét beruházásra van pénz, és a terület jogi helyzete tisztázódott, így semmi akadálya annak, hogy ezek a beruházások Marosvásárhelyen megvalósuljanak” – nyilakozta újságírói kérdésre Sorina Pintea egészségügyi miniszter. 

Fotó: Nagy Tibor


A szaktárcavezető elmondta, aláírták a szerződést a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésére négy, súlyos égési sérülteket ellátó központ megépítése céljából. E négy központ egyike Marosvásárhelyen lesz. „Bár kezdetben 17 millióra becsülték a beruházás költségeit, a tervezés során hozzáadtak még egy intenzív terápiás részleget és 25 műtőblokkot, így a végső összeg meghaladja a 40 millió eurót. A pénz megvan, innentől kezdve a beruházás megvalósítható” – jelentette ki. A miniszter asszony emlékeztetett, hogy tavaly óta létezik kormányhatározat országos viszonylatban négy sejt- és szövetbank létrehozásáról. Marosvásárhelyre is terveztek egy ilyen beruházást, de tavaly még a terület jogi helyzete nem volt tisztázott. „Mára már rendeződött a vitás kérdés, és kormányhatározatot fogadtunk el a műszaki és gazdasági mutatók időszerűsítéséről. Úgyhogy ez az ügy is halad előre” – tette hozzá Sorina Pintea. Elhangzott, hogy idén az egészségügyi minisztérium a Maros megyei kórházaknak több mint 29 millió lejt utal ki, az összegből elsősorban a daganatos betegek számára oly fontos sugárterápiás berendezésre költenek, illetve a szív- és érsebészeti intézet felszerelésére korszerű berendezésekkel. A Népújság kérdésére, hogy egyetért-e azzal, hogy az orvosok esetében az ügyeleti órákat beleszámítsák a ledolgozott munkaórákba (szolgálati idő/régiség), mint ahogy azt az egészségügyi személyzet követeli, Sorina Pintea kijelentette: „ha kórházmenedzserként kérdeznek, akkor az a véleményem, hogy megérdemlik, hogy a régiségbe bele legyenek foglalva az ügyeleti órák, ugyanakkor ebben a kérdésben figyelembe kell venni a nyugdíjazási időt is”. 


Kormányátalakításra szükség van

Viorica Dăncilă kormányfő szerint annak időszerűségét eldönteni, hogy mikor legyen kormányátalakítás, a miniszterelnök hatásköre. A kormányfő arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy Liviu Dragnea PSD-elnök kijelentette, valószínűleg az EP-választások után kerül sor kormányátalakításra. Viorica Dăncilă azt mondta, jelenleg három miniszter átmeneti jelleggel tölti be tisztségét, tehát mindenképpen szükséges a kormányátalakítás. A Népújság kérdésére, hogy prioritás-e az észak-erdélyi autópálya A3-as befejezése, sikerül-e határidőre összekapcsolni a magyarországi M4-gyel, a kormányfő kijelentette, az infrastrukturális beruházások nagyon fontosak. Például a marosvásárhelyi terelőút kivitelezése két napon belül az elektronikus közbeszerzési rendszerben (SEAP) lesz. A szászrégeni terelőút terve már a SEAP-on van. Nagyon sietünk, mindent megteszünk, hogy az állami beruházású autópályák megépüljenek, prioritásként kezeljük ezeket. Igen fontos számunkra az észak-erdélyi sztráda kapcsolódása a magyarországi M4-hez, nagyon akarjuk ezt a kapcsolatot, ezért az európai pénzalapok mellett alternatív finanszírozási lehetőségeket kerestünk. Tudatában vagyunk, hogy az emberek elvesztették a türelmüket, nem azt akarják, hogy tíz év múlva legyen autópálya, hanem most – közölte a kormányfő.