2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kilenc éve indult útjára a Magyarok Kenyere jótékonysági kezdeményezés, amelynek keretében a Kárpát-medence magyar gazdái az aratás végeztével búzaadományt gyűjtenek a rászoruló személyek, családok megsegítésére. 

Az elmúlt évben a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete is csatlakozott a programhoz, több mint 56 tonna adományt gyűjtve össze a székelyföldi szociális intézmények és rászoruló családok számára. Az egyesület idén is megszervezi a gyűjtést, és felhívással fordul a gazdákhoz: aki teheti, segítsen búza-, liszt- vagy pénzadománnyal, hogy egyetlen gyermeknek, betegnek vagy rászorulónak se kelljen üres hassal lefeküdnie esténként.

Maros megyében tavaly több mint 110 gazda 25 tonna gabonát gyűjtött össze, amit a Szent Ferenc Alapítvány szovátai és lukafalvi gyermekotthona, a marossárpataki és marosvásárhelyi Szent Erzsébet Társulás gyermekotthonai, a Pro Sovata Alapítvány, a holtmarosi Czegei Wass Alapítvány, valamint a nyárádszeredai idősek otthona lakóinak osztottak ki, 4,5 tonna gabonát a csángó vidékre juttattak el. 

A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének Maros megyei fiókja a napokban köszönő oklevelekkel keresi fel azokat a gazdákat, akik tavaly adományoztak, és felhívják a gazdák figyelmét, hogy idén is elindult a gyűjtés, minden felajánlás nagy segítséget jelent.

„A Magyarok Kenyere program a magyar gazdák segítő szándékú összefogása. A program keretében Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyarlakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók a rászorulókat segítő civil szervezeteknek. Ez a kezdeményezés is az összetartozást erősíti, és mi, Maros megyeiek az elmúlt években is bebizonyítottuk, milyen sok a segíteni akaró ember a gazdák körében. Minden adomány hasznos, ezért mindenkit arra biztatok, ha teheti, járuljon hozzá a gyűjtéshez” – fogalmazott Péter Ferenc, a Maros megyei RMDSZ és a Maros Megyei Tanács elnöke. 

Maros megyében a következő településeken gyűjtik az adományt: 

Küküllőmente: Hármasfalu, Balavásár

Nyárádmente: Székelyhodos, Csíkfalva, Nyárádszereda, Székelybere, Gálfalva, Backamadaras, Ákosfalva, Dózsa György

Maros mente: Holtmaros, Beresztelke, Gernyeszeg, Vajdaszentivány, Marossárpatak, Nagyernye, Búzásbesenyő

Mezőség: Mezőpanit, Mezőbánd, Mezőmadaras, Nagysármás

A következő napokban közöljük a gyűjtőpontok felelős személyzetének az elérhetőségeit.

A Maros megyei RMDSZ sajtóirodája