2020. július 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A lakosságnak arra a kérdésre kellene válaszolnia, hogy egyetért-e Traian Băsescu államfő abbeli szándékával, hogy Maros megyét felszámolják.

A Szociáldemokrata-Liberális Szövetség (USL) megyei közgyűlési képviselőinek kezdeményezésére kerül ma a testület elé az a határozattervet, amelyet ha elfogadnak a tanácsosok, Maros megyében népszavazásra kerül sor július 24-én. A lakosságnak arra a kérdésre kellene válaszolnia, hogy egyetért-e Traian Băsescu államfő abbeli szándékával, hogy Maros megyét felszámolják.

Az USL 14 képviselője június 22-én kezdeményezte azt a határozattervezetet, amelyet ha a megyei közgyűlési képviselők a mai rendkívüli ülésen elfogadnak, népszavazásra kerül sor július 24-én Maros megyében. A Demokrata-Liberális Párt területi átszervezéssel kapcsolatos terveiben a megye mint területi közigazgatási egység megszűnne, ám időközben a kormánypárt „befagyasztotta” a regionalizáció tervét, az USL viszont láthatólag nem áll el szándékától, és referendumot szervezne, hogy a polgárok véleményt nyilváníthassanak. Lokodi Edit megyei tanácselnök a Népújság megkeresésére elmondta, az ország területi átszervezése nem egyszerű dolog, ez ügyben szakemberekkel, a romániai municípiumok illetve városok egyesületeivel is konzultálni kell, ugyanakkor megfelelő jogszabályi feltételek szükségesek. „Elemezni kell azt is, hogy van-e gazdasági megalapozottsága egy ilyen tervnek, figyelembe kell venni a kulturális hagyományokat, a lakosság érdekeit. A rendkívüli tanácsülést népszavazás-ügyben kierőszakolta az USL, ez teljesen fölösleges volt. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen referendum megközelítőleg 1,3 millió lejbe kerülne, amit a megyei költségvetésből kellene fizetni. Nem vagyunk olyan gazdagok, hogy ezt a pénzt indokolatlanul elköltsük” – nyilatkozta lapunknak Lokodi Edit.