2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Péntekig még nem jegyeztek menekülteket

A Maros Megyei Prefektúra felkészült arra, hogy a megyében fogadják a menedéket kérő, intézményes keretek között érkező ukrajnai menekülteket, és szállást, ellátást biztosítsanak számukra – tájékoztatta lapunkat Nagy Zsigmond, Maros megye alprefektusa.


Fotó: Nagy TiborA prefektúrának péntek délig nem volt tudomása arról, hogy Maros megyébe érkezett volna olyan ukrajnai menekült, aki az itteni hatóságoknál menedéket és támogatást kért volna. 

– Péntek délig nincs tudomásunk arról, hogy intézményes keretek között érkeztek volna ukrajnai menekültek Maros megyébe. Hogy érkeztek, az biztos, mert tudunk arról, hogy önkormányzatok, civil szervezetek, egyházak és magánszemélyek fogadták őket. Ezek a személyek általában rövid ideig tartózkodtak itt, és továbbutaztak. Így ezeket a menekülteket hivatalosan nem tartják nyilván. Az idegenrendészeti törvény alapján egy idegen állampolgár három napnál többet Románia területén csak abban az esetben tartózkodhat, ha a befogadója bejelenti a rendőrségen; ilyen bejelentés nem érkezett, és menedékkérelemmel hivatalosan senki sem fordult a hatóságokhoz. Ha a menekültek menedéket igényelnek, akkor a hatóságnak feladata szállást és ellátást biztosítani. Erre megvannak a fogadóhelyeink – intézményi és privát –, amelyeket ingyen és bérmentve ajánlottak fel az ukrajnai menekültek fogadására. Itt ideiglenes szállást és élelmet biztosítanak nekik. A tapasztalat az, hogy a menekültek nem tartózkodnak sokáig a szálláson – nyilatkozta Nagy Zsigmond alprefektus, aki megerősítette, Maros megye felkészült arra, hogy akár több ezer embert is ideiglenesen el lehessen szállásolni! 


Fotó: Vajda György