2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A magyarok felrobbantanák egész Európát, harsogta szombaton az egyik román központi lap. Azért riogatnak a szerzők, mert a magyar miniszterelnök szerintük „aggasztó” kijelentést tett, miszerint elfogadhatatlan lenne, ha az unió a pandémia utáni fellendítési tervét, illetve a pénzek elosztását a jogállamiság betartásától tenné függővé. Ebben az esetben Budapest akár felhasználhatná a vétójogát, és blokkolhatna minden egyezményt. Nos, ettől gerjedtek be a „nemzetféltők” és Európa-féltők.

De miről is van szó? Arról, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk rendezését segítendő, hogy lendületet adjon az európai helyreállításnak, fellépjen a munkahelyek védelmében és új munkahelyek létrehozásáért, az Európai Bizottság nagyszabású helyreállítási tervet javasol az EU számára, mely az uniós költségvetésben rejlő lehetőségek maximális kiaknázásán alapul. A 2021–2027-es uniós költségvetésben a pénzek kifizetését azonban összeköt(het)ik a jogállamisági feltételekkel.

Az EU Tanácsának elnökségét a napokban átvevő Angela Merkel egyetértett ugyan kormányának egyik volt tagjával, miszerint a jogállamiság betartatása általános és állandó feladat, de szerinte most a költségvetési csomag elfogadása és végrehajtásának mielőbbi megkezdése a leglényegesebb. Fontosabb jelen pillanatban az egyhangúlag, mielőbb meghozott uniós költségvetési döntés, mint az, hogy mindenáron lenyomják az ellenkezők torkán is az EU-pénzek szigorú szankciós rendszer szerinti kifizetési szabályait.

Orbán Viktor kormányfő a minap egy rádióinterjúban jelezte, hogy késhegyre menő viták várhatók Brüsszelben a következő 2-3 hétben a koronavírus miatti helyreállítási alap és az ezen felüli 2021–2027-es EU-s pénzek ügyében. Mint mondta, akár a Magyarországnak szánt helyreállítási támogatások mértéke is csökkenhet, ha „túl jól” vészelnék át a vírusválságot. Ráadásul „nagyon úgy tűnik, hogy az EU-s kifizetések jogállamisági feltételekhez kötéséből is lesz valami, legalábbis nagy elszántság mutatkozik a szavak szintjén”. 

Azonban ettől addig, hogy a magyarok aláaknáznák Európát, és veszélybe sodornák a biztonságát és jövőjét, hosszú az út. A román nacionalisták elfogult vakságukban nem látják vagy nem érdekli őket, hogy az unióban és Romániában is a valódi kihívás a gazdaság helyreállítása. 

Ők csak egyet látnak: a magyarokat. Igaz, választási évben vagyunk.