2020. január 25., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Idén 28. alkalommal szervezi meg az RMKT éves vándorgyűlését, ezúttal Csíkszeredában. Az október 4–6. között zajló esemény fő témája a sikeresség és jövőképesség.

Szekcióülésein a XXVIII. vándorgyűlés olyan kérdésekre igyekszik választ keresni, melyeket a globalizáció által rohamosan gyorsuló elvárások eredményeztek.

Az idei programsorozat olyan alternatívákat próbál majd keresni, melyek által meglévő technológiánk használata hatékonyabbnak bizonyulhat, elérvén vállalkozóink gyors fejlődését és fellendülését.

A vándorgyűlés meghívott szakértői segítségével ezúttal hat tematikus szekción belül körüljárja a jövőképesség és sikeresség kérdéskörét, mind társadalmi, mind gazdasági vetületeket szem előtt tartva. Egy másik szekció az eredményes és sikeres női vállalkozók példáit probálja meg bemutatni Sikeres nők, női sikerek címmel.

A virágzó, sikeres helyi vállalkozások üzleti folyamatairól, a sikerhez vezető út buktatóiról tárgyal a Helyi sikerek szekció. A régió gazdasági szereplői számára elérhető erőforrások bemutatásával foglalkozik a székelyföldi erőforrásokról szóló szekció.

Ehhez mintegy szervesen kapcsolódik a Pénzügyek szekció, ahol a meghívottak a pénzpiac aktuális lehetőségeiről beszélnek, amelyek hozzásegíthetik a gazdasági élet szereplőit egy sikeresebb jövőképhez. A XXVIII. vándorgyűlés egyik újdonsága a Sportgazdaságtan szekció, amelynek keretében a meghívottak azt próbálják bemutatni, hogy lehet sikeres egy sportklub, egy akadémia, hogy milyen módon járulhat hozzá egy sikeres sportklub az adott régió gazdasági fejlődéséhez.

A rendezvény ünnepi momentumaként egy olyan erdélyi közgazdászt részesítenek elismerésben, akinek példaértékű munkássága elősegítette a helyi magyarság szakmai fejlődését.

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság legnagyobb éves eseményének fő célja lehetőséget adni a résztvevőknek a kapcsolatépítésre és fejlődésre, valamint új tapasztalatok és ötletek szerzésére.

A vándorgyűlés egyre népszerűbb, az átlagos résztvevői szám az utóbbi években meghaladta a 250-et, akik a hazai és a nemzetközi közgazdász-társadalomból kerültek ki. A szakmabelieken kívül mindig jelentős számban képviseltetik magukat az adott régió – és nem csak – gazdasági szereplői, valamint az akadémiai körökből való résztvevők, így remek lehetőség adódik a kapcsolatteremtésre, a tudományos és üzleti tapasztalatcserére.

A hallgatósag az idén is számos hazai és külföldi gazdasági szakember, oktatási, kutatási, vállalati, kormányzati, jegybanki és más szakterületekről érkező előadó prezentációján keresztül követheti a sikerességhez és jövőképességhez kapcsolódó gondolatokat. Mintegy újdonságként az idén a sport berkeiből hallhatunk néhány igen érdekes és tartalmas előadást az adott témával kapcsolatosan. (közlemény)