2020. július 11., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Jövőben Marosvásárhelyen lesz a református egység napja

A marosvásárhelyi Vártemplomban nagyszabású restaurálás folyik. Eredetileg úgy volt, hogy november 30-ig be kell fejezni a munkát, viszont a határidőt objektív okok miatt nem tudták betartani. Május közepére azonban kész kell lennie, hogy a Vártemplom a református egység napjára teljes pompájában fogadhassa a Kárpát-medencéből idesereglő híveket. 

A munkálatokról a helyszínen, a felállványozott templomhajóban Henter György vártemplomi lelkipásztorral, a marosvásárhelyi református egyházközségek kuratóriumának elnökével beszélgettünk, miközben kint a szentélybástyán, a szentély tetőszerkezetén is dolgoztak. 

Fotó: Nagy Tibor


– Kató Bélától, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökétől az a felkérés jött, hogy a május 23–24-re Marosvásárhelyre tervezett Kárpát-medencei református magyarok egységnapi rendezvényeire be kell fejezni a Vártemplom felújítását. Ugyanis az egységnap színhelye a Vártemplom és annak udvara lesz. Tehát májusig meg kell legyen a külső-belső felújítás. Egy kicsit „elkényelmesedtünk”, mert úgy gondoltuk, hogy addig a belső munkával mindenképpen megleszünk, de a felkérés miatt igyekeznünk kell, hogy a templom külsejét is rendbe tegyük. A kivitelezők is lendületesebben dolgoznak, s mi naponta sürgetjük őket. 

– Hol tartanak most? 

– A szentély külső-belső falainak restaurálását fejezték be. Visszaszerelték a szentély ólomkeretes ablakait. Ki kell hordani a hulladékot, és azután következik a padozat lerakása és a padok visszahelyezése. December közepéig a szentély teljesen megújul. A nagy hajóban is dolgoznak, év végéig be szeretnénk fejezni a belső munkálatokat. A mennyezetről és a falakról eltávolítják a festékréteget, utána kijavítják a repedéseket, s kezdődhet a falak festése. A nagy hajóban az ablakok készítése miatt elhúzódhat a munka. A nagy hajó ablakai is ólomkeretesek voltak, viszont a középosztók eredetileg kőből készültek. A restaurátorokkal egyetemben ragaszkodtunk az eredeti kőosztók visszaállításához – a most leszerelt újabb keletű faosztók helyett –, hogy egységesek legyenek az ablakok. Minden ablaknak külön elkészül a kőosztója, a kovácsoltvas keresztosztókkal. Akkor tud az üveges méretet venni, és hozzáfogni az ólomkeret elkészítéséhez, amikor az osztószerkezet felkerül a helyére. Ezt valószínűleg január végén, február elején fejezik be. 

– Mi lesz a Szent László-legendát ábrázoló feltárt freskóval?

– A freskókat összhangba hozzák a vakolattal, s megejtik a legszükségesebb konzerváló beavatkozásokat, de a teljes felújítás későbbre marad, amikor erre a munkára egy új projektet írunk, hogy a költségeket fedezni tudjuk. 


Fedik a szentélyt, pucolják a külső falakat 

– A belső munkával párhuzamosan folyik a külső is. A hajó tetőszerkezetét befejezték, most a szentély északi oldalán dolgoznak, a déli oldala megvan. Az időjárástól függ, hogyan haladnak, de az előrejelzések szerint az idő megengedi, hogy jól haladjanak a szent-ély tetőzetével is. A külső falakon lepucolják a cementvakolatot és az ázott, vizes-salétromos vakolatfelületeket. Úgy gondoljuk, hogy decemberben a nagy hajóban felállított állást szét lehet szerelni, s december közepétől felállványozzuk a tornyot. Ahogy az idő engedi, megkezdjük a torony vakolatának lepucolását. Ez nagyon nagy munka. Tavasszal, amikor fagypont fölötti hőmérsékletek lesznek, hozzákezdhetnek a külső vakoláshoz. 

– Hogyan haladnak a bútorzat felújításával?

– A bútorzat felújítása nagyrészt megtörtént. A korhadt részeket eltávolították, a padokat lekezelték gomba, rovar és tűz ellen. Amikor a helyükre kerülnek, még egyszer lefényezik, hogy a kisebb karcolásokat, horzsolásokat eltüntessék.

– Hogyan állnak a fűtés- és a villanyhálózat felújításával?

– Az épületgépészeti munkálatokkal még nem végeztünk, a villanyvezetékek a helyükre kerültek, de a lámpatestek még meg sincsenek rendelve. Pályázatot nyújtottunk be a polgármesteri hivatalhoz, hogy LED-es lámpatesteket helyezhessünk el a templomban. Ezek költsége körülbelül 10 ezer euró. A csempekályhákat lebontottuk, helyettük ventilokonvektorokkal oldjuk meg a fűtést, akárcsak a Kistemplomban. A padokban maradnak az eddig használt villanypárnák. 


– Mekkora költségvetéssel és milyen támogatással sikerül megvalósítani ezt a nagyszabású restaurálást? 

– A költségek 75 százalékát, 750 ezer eurót a magyar állam támogatásából fedeztük, a padok felújítását a polgármesteri hivatal állta, a romániai művelődési minisztériumtól a nagy hajó festésére kaptunk támogatást, 150 ezer lejt. A helyi cégek 60 ezer lejjel segítettek, előző alkalommal felsoroltuk őket, s jelentős a híveink hozzájárulása is. 

– Mi lesz a Vártemplom melletti udvar sorsa, hisz ez is rendezésre szorul?

– Az udvar nem a templom tulajdona, de mindenképpen rendbe kell hozni. Kérdés, hogyan egyezünk meg a polgármesteri hivatallal, hogy a környezet az istenházához méltó legyen – fogalmazott Henter György vártemplomi lelkipásztor. 

A marosvásárhelyi várban a járókelők láthatják, hogy szépen haladnak, teljes gőzzel dolgoznak a templomon. A határidőig szűk hat hónap áll még az építők rendelkezésére.