2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kultfeszt

Amint arról korábban is röviden tudósítottunk, KULT címmel egy debütáló alternatív kulturális fesztivál indul május második felében Marosvásárhelyen. A május 20-a és 22-e közötti háromnapos eseménysorozatnak a marosvásárhelyi vár ad otthont, az igen gazdag kínálatú összművészeti szemle részeként irodalmi és képzőművészeti programok, könyves vásártér, rendhagyó kiállítások, előadások, beszélgetések, könyvbemutatók, interaktív foglalkozások, workshopok várják a közönséget a zene, a koncertek és felszabadult bulik közelségében. A programkínálat rendhagyó módon tálalja a kultúra különféle ágazatainak értékeit kicsiknek és nagyoknak, ifjaknak és érettebbeknek, a családok mindegyik tagjának. Az idei, hagyományteremtő szándékkal is létrehozott fesztivál az Életbátorság címszó köré rendeződik, a meghívott előadók, a pályázati felhívások és a szervezők is e témakört kapták kihívásként. Mindezekkel kapcsolatosan szerda délben tartottak sajtótájékoztatót a szervezők a vár kupolatermében, ahol a közelgő, lelkes önkéntesek által megálmodott és létrehozott fesztiválról számoltak be a sajtó munkatársainak, rajtuk keresztül pedig a nagyközönségnek.


A fesztivál két főszervezője, Bota Melinda és Kádár Annamária elmondták, a megszokottól eltérő eseménysorozatot kívántak megszervezni. Ez a programok felhozatalában és a csomagolásban is megmutatkozik, a cél új perspektívában megközelíteni a kultúrát itthoni közegben, és lehetőséget adni a fiatal tehetségeknek. 

– Amennyiben közvetlenül összekapcsolható a szórakozás műfaja a kávézók oldott beszélgetéseivel, célunk hasonló hangulatban, közösen beszélni a kultúráról, művészetről, divatról, tetoválásról is akár. Olyan kulturális eseménysorozatot szeretnénk elindítani, amelyben mindenki önmagát mutathatja, és mindezt lazán, a témakörökhöz kényszeresen hozzátapadó konvenciókat levetkőzve, oldott és élvezetes hangulatban. Ehhez szükség volt a kultúra adott témaköreit körbejárni – irodalom, képzőművészet, zene, szórakoztatás. 

Minden évben meg szeretnénk szervezni ezt a fesztivált, amelynek mindig más címszót választanánk mottóként. Az idén az életbátorságot választottuk, nem volt még olyan időszak, amikor nagyobb szükségünk lett volna az életbátorságra, mint most: újrakezdeni dolgokat, kimozdulni a komfortzónából. Mi sem szerveztünk még ilyen nagy ívű eseményt, és nagyon sok előadónk is úgy kezdte a pályáját, hogy beleugrott valamibe, volt bennük merészség, akaraterő. A beszélgetésekben az életbátorság témakörét is végig szeretnénk járni, az első programpontunk egy élőben közvetített Pszichotrillák műsor lesz Badics Petrával, amelyben erről beszélgetünk. Az olvasóvá nevelés mindhárom nap programjaiban jelen lesz, akár humoros formában is, lebontva gyerekeknek, felnőtteknek. Rengeteg interaktív programpontunk van, bárki bekapcsolódhat. Lesz többek között mesekocsma, színház, zenés előadások a gyerekkoncertektől a szimfonikus zenéig, beszélgetések díjnyertes írókkal, fotókiállítás, illusztrációs kiállítás, az érzelmi intelligencia fejlesztését szolgáló, családoknak szóló kincskeresés, társasjáték, tetováló- és graffitiworkshop, gasztronómiai meglepetés, szabadtéri piknik, humorest, táncoktatás, szombat este pedig Ferenczi Kamilla koncertjén vehetnek részt az érdeklődők. 

A szervezők elmondták, fontosak számunkra a visszajelzések, a fesztivál pedig mindegyik korosztályhoz szól. Ami a szemle kínálatát illeti, az időpontok egy része még változhat, a három a nap alatt a következő programokon vehetnek részt az érdeklődők a marosvásárhelyi vár szabadtéri részein, illetve bástyáiban. 

Május 20., péntek, délután 5 órától: Pszichotrillák. Élő műsor dr. Kádár Annamária és Badics Petra műsorvezetőkkel; Szabados Ágnes, a Nincs időm olvasni kihívás alapítójának előadása és interaktív beszélgetése Csatlós Tündével; Gyerekmaszatoló. Gyerekekkel közös vászonfestés; Mesekocsma. Borkóstoló felnőtteknek szóló, élőszavas mesemondással, a Világló Egyesület támogatásával, Erdei Beáta és György Veress Imola tarsolyából; Instant átalakítás mozzanatról mozzanatra Hajnal Zsuzsa stílustanácsadóval; Pittyes 2es és a Gyufa humorestje. Nevetni egészséges!; A Flow Strings zenés estje. Fiatal, öttagú szimfonikus zenekar, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia tagjai alkotják.

Fotó: Nagy Tibor


Május 21., szombat, délelőtt 10 órától: A Teleki Téka könyves gyerekfoglalkozása (7-12 éveseknek); Kárász Eszter gyerekkoncertje; Beszélgetés Tófalvi Zselyke és Bartos Zsuzsa díjnyertes írókkal; Pulcinella again, vásári bábjáték 6-10 éveseknek (a marosvásárhelyi másodéves bábszínész évfolyam előadása, irányító tanár Bonczidai Dezső); Divatbemutató Hajnal Zsuzsanna szín- és stílustanácsadóval; Találd meg a legnagyobb kincset! Interaktív foglalkozás EQ-fejlesztő játékokkal gyerekek és családok számára (a BBTE Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet óvodai és elemi oktatás pedagógiája szak diákjai dr. Kádár Annamária vezetésével); Szájkosár nélkül. Tutuka és a Cantuale énekegyüttes közös könyvbemutatója; Kincskeresés Pál utcai fiúk módjára (Csipán Kristóf, a KriStory könyvajánló oldal gazdájának vezetésével); Társasjátékparti, Mathias Corvinus Collegium FIT program (Nagy Blanka Beáta) vezetésével; Fotókiállítás és beszélgetés: Pillanatok. Gyerekkultúra a 80-90-es években. Bálint Etelka, a BBTE Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet munkatársa és az óvodai és elemi oktatás pedagógiája szak diákjai; A történet veled kerek. Kreatív és interaktív drámafoglalkozás 6-10 éveseknek. Bálint Etelka, a BBTE Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet munkatársa és az óvodai és elemi oktatás pedagógiája szak diákjai; Szucher Ágnes illusztrátor kiállítása és illusztrációs workshopja (II–V. osztályos gyerekek számára); Az Anya olvas csoport és a Nőileg magazin közös kerekasztal-beszélgetése. Házigazdák: Csatlós Tünde és Sebestyén Kinga; Élőszavas mesemondás kisiskolások számára a Világló Egyesület jóvoltából, György Veress Imolával; Oldtimer autófelvonulás; Rajzos szabadtevékenység (korosztályfüggetlen) Szucher Ágnes illusztrátor vezetésével; Tetováló- és graffitiwork-shop és beszélgetés Ledán Szende és S. Barabás Csaba művészekkel; Elválások – maszktanulmány (a marosvásárhelyi másodéves bábszínész évfolyam előadása, irányító tanár Novák Ildikó); Biztonságos és környezettudatos túrázás. A Salvamont Maros Megyei Barlangi- és Hegyimentő Szolgálat interaktív előadása kicsiknek és nagyoknak; Ké(s)z dolgok-bábelőadás, rendező Novák Ildikó; Ferenczi Kamilla koncertje; Andrej Kurejcsik: Insulted, Havi Dráma.

Május 22., vasárnap délelőtt 11 órától: Mesehetes gyerekkoncert; Karda Zenkő illusztrátor kiállítása, beszélgetés; Szabó Enikő meseterapeuta gyerekfoglalkozása, könyvbemutatója; Gáll Tímea és Levente, a Kölcsönkért kovász c. könyv szerzőinek közönségtalálkozója, gasztromeglepetése; Beszélgetés Molnár Etelkával a Merj nagyot álmodni! Utazásaim Afrika csúcsán című háromnapos fotókiállítás kapcsán. A beszélgetést dr. Kádár Annamária vezeti; Élőszavas mesemondás kisiskolások számára a Világló Egyesület jóvoltából, Erdei Beátával; A Maros Művészegyüttes (Napsugár és Borsika) fellépése és táncoktatása; Csipán Kristóf (KriStory) könyvajánlója; Cserebere olvasóklub gyerekeknek. A program meghívottja Csipán Kristóf; Kárász Eszter sanzondélutánja; Bolyai János. Monodráma Sebestyén Aba rendezésében, Yorick Stúdió.

Állandó fotókiállítások: Merj nagyot álmodni! Utazásaim Afrika csúcsán, Molnár Etelka; Marosvásárhelyi írók, költők, művészek. 

A zenés fellépések kivételével a fesztivál ingyenes belépést kínál a résztvevőknek, további információk a szemle kultfeszt címszó alatti Facebook-oldalán találhatók.