2022. december 10., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ezentúl magyar nyelven is kötelezően feliratozni kell a kihelyezett emléktáblákat, köztéri alkotásokat, műemlékeket, amelyek a magyar közösséghez kötődnek valamilyen formában. Kihirdette az államelnök az RMDSZ által kezdeményezett törvénymódosítást, amelynek értelmében a kisebbségek nyelvén is feliratozni kell ezeket az alkotásokat.

Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese kifejtette: „Ez egy speciális törvény, így nem csak azokon a településeken lesz kötelező az előírás, ahol 20 százalék felett élnek magyarok, hanem minden településen, ahol a magyar kissebséghez kötődő alkotást, emléktáblát helyzenek el köz- vagy magántéren”.

A törvénymódosítás másik jelentős újítása, hogy nagy részben decentralizálja az ilyen jellegű alkotások kihelyezésére vonatkozó procedúrát, a bukaresti jóváhagyást a Kulturális Minisztérium megyei intézményei vagy a köztéri műemlékek országos bizottsága zonális intézményeinek jóváhagyásával lehet ezentúl kérni.

Szabó Ödön rámutatott, hogy a tervek szerint egy olyan internetes felület létrehozása is része a törvénynek, amelyen minden köztéri alkotás megtalálható, valamint a feliratozások úgynevezett QR-kódokat tartalmaznának, amelyek további információkat nyújtanának az érdeklődőknek. (RMDSZ-tájékoztató)