2022. szeptember 25., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Fiatal vendéglősök Marosszentkirályon

A marosszentkirályi Miller vendéglőt két és fél éve álmodta meg egy helybéli testvérpár. Talán fiatalos lendületüknek, bátorságuknak köszönhető, hogy a vendéglátóipart keményen érintő koronavírus-járvány nem semmisítette meg a viszonylag új vállalkozást. Ottjártunkkor Molnár Zselyke társtulajdonossal beszélgettünk. 

– Honnan a vendéglőnyitás ötlete?

– A környékünkön sokan hangoztatták, hogy jó lenne egy kis magyar hely, ahol napi menüt is felszolgálnak, illetve kisebb rendezvények is szervezhetők. Egy nyertes uniós pályázat és a saját megtakarításaink elégségesnek bizonyultak az induláshoz. Kezdetben csak egy kisebb termet szerettünk volna, de aztán láttuk, hogy van anyagi keret egy nagyobb helyiségre is, így alakítottuk ki a földszinti rész fölötti, 120 férőhelyes rendezvénytermünket, ahol születésnapok, konferenciák és kisebb esküvők is tarthatók. A testvéremnek van egy zenekara, így élőzenével is kedveskedhettünk a vendégeinknek. A járvány előtti időszakban táncházat, illetve olyan jótékonysági estet is szerveztünk, amelyre meghívtuk a környékbeli táncegyesületeket.

– A rendelést ki is szállítják. Mikor bővült a kínálat az úgynevezett catering szolgáltatással?

– A tavaly kicsinek bizonyult a fenti termünk egy lakodalom számára, a helyi művelődési házat bérelte ki az ifjú pár. Akkor ajánlottuk fel először, hogy kivisszük a helyszínre az ünnepi ételt, italt. A napi menüt viszont már korábban is kiszállítottuk. Főleg a községben, illetve a környező településeken munkálatokat végző cégek vették, veszik igénybe ezt a szolgáltatást az alkalmazottaik számára, de a helyi polgármesteri hivatalnak is gyakran szállítunk ki rendelést. Több személyre szóló igény esetén nagyobb távolságra is kivisszük a menüt.

– Gondolom, ez a szolgáltatás jelentette a biztos bevételt, miután a szükségállapot kihirdetésekor a vendéglők bezártak.

– Természetesen jól jött a catering, a legtöbb rendelésünk azonban rendezvényekre szólt, amelyeket szintén betiltottak. Sok panaszra mégsem volt okunk, a karantén idején ugyanis az esküvők és egyéb ünnepi alkalmak elmaradása mellett sem ért túl nagy veszteség. Mi több, kicsit fel is szusszantunk. Három élelmiszerboltunk van – kettő Marosszentkirályon, egy Mezőbergenyében –, így ebben az időszakban sem unatkoztunk, és bevételünk is volt, még ha kevesebb is, mint a járvány előtt. A későbbi bizonytalanságban aztán, amikor nem lehetett tudni, hogy kinyithatnak-e hamarosan a vendéglátóegységek vagy sem, igazi kalamajka alakult ki nálunk is, a kliensek ugyanis szerettek volna a lefújt rendezvényeknek új időpontot találni. Június elseje hozott igazán megkönnyebbülést, amikor végre kinyithattak a teraszok – azt nem említettem, hogy nekünk is van egy kis szabadtéri részünk –, és mindenki megtarthatta a saját szűk körű buliját.


Kellemes csalódás a karantén idején 

– Beszéljünk kicsit a vendéglő profiljáról. 

– Kezdetben tévúton jártunk, a kínálatunkkal egy szokatlanabb vonalat próbáltunk képviselni, viszonylag magas árakkal. De hamar rájöttünk, hogy ez így nem lesz kifizetődő, és át is álltunk az egyszerűbb, hagyományos, házias ízekre és a fogyasztóbarát árakra. Egy igazi családi vállalkozássá változtattuk a vendéglőt, és a mai napig mindent magunk végzünk, az ételek kiszállítását is beleértve. Arra számítottunk, hogy a karantén idején a házhoz szállításra sem lesz igazán kereslet, de kellemesen csalódtunk. Abban, hogy a legnehezebb időkben is bőven voltak megrendeléseink, az internetes reklám is hasznunkra vált, illetve a ,,szájról szájra reklám” is segített.

– Milyen jövőbeli terveik vannak?

– Ha a járványhelyzet véget ér, szeretnénk kialakítani egy kerthelyiséget is a vendégeinknek. Ugyanakkor a kínálatot is színesítenénk, anélkül hogy a fő jellegzetességünknek számító otthonos ízekről lemondanánk, és ,,az egyszerű a nagyszerű” bölcsességéről megfeledkeznénk.

Fotó: Nagy Tibor