2020. szeptember 26., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Magyarország kiáll azon kárpátaljai magyar nemzettársai és az ő emberi jogaik mellett, akiket zaklatás ért.

Magyarország – a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséghez (KMKSZ) hasonlóan – érdeklődéssel várja az ukrán állam magyarázatát, hogy az ukrán biztonsági szolgálat miért zaklatott Kárpátalján élő magyar nemzetiségű polgárokat – mondta Semjén Zsolt szerdán Budapesten a Parlamentben.

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes újságírók előtt hangsúlyozta: Magyarország kiáll azon kárpátaljai magyar nemzettársai és az ő emberi jogaik mellett, akiket zaklatás ért. A magyar állam nem hagyja sorsukra őket – fogalmazott.

Semjén Zsolt felidézte, hogy az elmúlt napokban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségtől és Ukrajnában élő magyar nemzetisé-gű polgároktól jelzések érkeztek, hogy az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU zaklatta őket a honosítással kapcsolatban, illetve azt firtatta, milyen kapcsolatuk van Magyarországgal, jártak-e az ottani magyar konzulátuson.

A KMKSZ az ügyben levelet írt az ukrán államfőnek magyarázatot kérve a történtekre.

A miniszterelnök-helyettes kiemelte: Magyarországot aggasztják a kárpátaljai történések, az érintettek joggal adtak hangot azon érzésüknek, hogy ami ott történik, az a szovjet időkre emlékeztet. Hozzátette: a hírek szerint előfordult, nem engedték, hogy ügyvédet vigyenek magukkal az érintettek, vagy nem kaptak magyarázatot arra, miért hívatták be őket a rendőrségre. Egyetlen ország hatóságára sem tartozik, hogy egy magyar nemzetiségű ember miért megy be a magyar konzulátusra – tette hozzá Semjén Zsolt.

Fontosnak ítélte, hogy azok a magyar nemzetiségű emberek, akiket zaklattak, ezt jelezzék „és Magyarország kiáll mellettük és az ő emberi jogaik mellett”. Az MTI információi szerint eddig mintegy húsz esetről érkezett bejelentés.