2020. július 10., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Trianon 100

Negyven ikonikus és kevésbé ismert magyar tájképet mutat be Magyar tájak címmel a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria a nemzeti összetartozás napjára készült virtuális kiállításán.

A tárlaton a Kárpát-medence legszebb vidékei, városai, várai láthatók a legnagyobb magyar mesterek szemével, Fiumétől Vaskapuig, Dévény várától Munkácsig, Selmecbányától Vajdahunyadig, Balatontól Budapestig. Az intézmények honlapjáról elérhető tárlaton többek között Aba-Novák Vilmos, Csontváry Kosztka Tivadar, Derkovits Gyula, Márffy Ödön, Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál és Rippl-Rónai József alkotásai segítenek felfedezni a történelmi magyar tájakat – közölte a Szépművészeti Múzeum csütörtökön az MTI-vel.

A trianoni békediktátum 100. évfordulójától, június 4-től elérhető virtuális tárlaton látható legkorábbi mű – idősebb Markó Károly A puszta szivárvánnyal című festménye – a 19. század közepén keletkezett, míg időben a legközelebbi – Mácsai István Pesti utca című alkotása – a trianoni döntést követően csaknem 50 évvel született.

Mint írták, a virtuális kiállítás a digitális tanuláshoz is segítséget nyújt, különösen a 9–12. osztályosok tudását gyarapíthatja, a vizuális kultúra, a történelem, valamint a magyar nyelv- és irodalomórákhoz kapcsolódóan.

A negyven alkotást bemutató kiállítás segít megélni és megérteni az egykori és mai magyar tájak, magyar várak, magyar életképek sokrétű szépségét és történeteik üzenetét.

A kommüniké megemlíti, hogy a Szépművészeti Múzeum kényszerű bezárása óta folyamatosan bővíti és teszi közzé digitális tartalmait a honlapján és a közösségimédia-csatornákon, hogy minél szélesebb körben elérhetővé és ismertté váljon az ott őrzött páratlan gyűjtemény. Kiállítási kalauzokat, játékokat, útvonaltippeket, múzeumpedagógiai segédanyagokat ajánl az intézmény (Szépművészeti: Művészet otthonról, Magyar Nemzeti Galéria: Művészet otthonról), amelyeket a két intézmény közösségimédia-oldalain minden héten több mint 150 ezer egyedi felhasználó tekint meg. 

Markó Károly: A puszta szivárvánnyal