2021. november 30., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Magukra maradtak?

A Romániai Gyógyturisztikai Munkáltatók Szövetsége (OPTBR) közleményt adott ki, amelyben kijelenti, hogy másfél hónap alatt a gyógyturizmus 40 millió eurót veszített a hatóságok tehetetlensége miatt. Egyúttal levélben fordultak a kormányhoz és több minisztériumhoz, hogy felhívják a figyelmet a helyzet súlyosságára. Azonnali megoldást követelnek, mert – mint mondják – minden perc késés hatalmas károkat okoz az ágazatnak.

Az ügy kapcsán kerestük meg Fülöp Nagy Jánost, a Szovátai Fürdővállalat vezérigazgatóját, aki a következőket nyilatkozta a Népújságnak:

– Arról van szó, hogy június 15-től, amióta bizonyos lazításokat vezettek be, és az éttermeket is lehetett működtetni, a kormánytól semmilyen engedményt nem kaptak a gyógyüdülőhelyek. A gyógyturisztikai munkáltatók szövetségének képviselői a múlt pénteken találkoztak, és megegyeztek, hogy kampányt indítanak. Levélben fordultak a miniszterelnökhöz, a pénzügyminiszterhez, a munkaügyi miniszterhez, az egészségügyi, illetve a gazdasági miniszterhez, és azt kérik, hogy ha már a szakmát nem lehet új lazításokkal támogatni, mert magas a fertőzési ráta, az éttermeket továbbra is csak felearányban lehet működtetni, bizonyos gyógyászati procedúrákat nem lehet végezni a fertőzésveszély miatt, akkor abban támogassanak, hogy bizonyos adónemeket csökkentsenek le vagy szüntessenek meg.

Fülöp Nagy János

Fotó: Nagy Tibor 


Példának okáért hassanak az önkormányzatokra, hogy legalább épületadó, területadó szempontjából segítsenek minket. A munkaerőt pedig – hiszen a jól képzett munkaerő eddig is hiánycikknek számított a turizmusban – támogassák azzal, hogy jövő év márciusig, júniusig, amikor talán visszaáll az élet a normális kerékvágásba, lehetőséget biztosítanak kényszerszabadságra 41,5 százalékkal vagy pedig vezessék be a félnormás munkaidőt, amely során a fürdővállalatok megadják a fél fizetést, a másik felére pedig kapjanak 75%-os támogatást a kormánytól. Ezek a szövetség elvárásai. Azt kértük, hogy az egészségügyi minisztert és Arafatot hívják meg egy gyógyüdülőhelyre, ott találkozzanak velünk, hallgassák meg a panaszainkat, lássák, hogy egy olyan gyógyüdülőhely, mint Szováta, Kovászna vagy Félixfürdő, nem azonos a bukaresti nagyvendéglőkkel. Itt valójában nem vendéglők vannak, hanem éttermek. A kezelés nem olyan, mint a bukaresti poliklinikai kezelés: itt sós víz van és iszappakolás, és ezt ne vegyék el az emberektől, mert ez az a gyógykezelés, ami az emberek immunrendszerét erősíti, és az immun- rendszernek kell valójában a koronavírussal megvívnia a harcot. Adjunk nagyobb esélyt minden embernek, hogy ha van rá lehetősége, menjen gyógyüdülőhelyre. 

– Elküldték a beadványukat a minisztériumokhoz és a kormányhoz. Mi a hivatalosságok kötelezettsége? Hány napon belül kell választ adniuk?

– Mi elvárjuk, hogy két-három napon belül válaszoljanak, mert a múlt héten a miniszterelnök tanácsadói és a pénzügyminisztérium képviselői tárgyalóasztalhoz ültek a vendéglátóipari ágazat (HORECA) képviselőivel. Csakhogy mi nem HORECA vagyunk, hanem a hotel és restaurant mellett ott van a tratament, vagyis a gyógykezelés is. A gyógyüdülőhelyek valójában magukra maradtak a gyógyászati procedúrákért folytatott harcukban. 

– A kormány egyre azt szajkózza, hogy azért nem lazítanak az előírásokon, mert a gyógyüdülőkbe általában a 60-65 év fölötti vendégek mennek, akik a legjobban ki vannak téve a fertőzésveszélynek… 

– Ez nem így van, mert jönnek hozzánk fiatalok is, öregek is. Mi amolyan „félkórházi” egység vagyunk, a tisztaságra, a fegyelemre és a fertőzések elleni védekezésre mindig fel voltunk készülve. Nem várjuk a Covidot, hogy kezet mossunk. 

– Specifikus intézkedéseket várnak tehát.

– Igen. Azt, hogy támogassák a befektetéseket, támogassák a forgótőkét, hogy ne kelljen bezárni a céget. 

– Milyen hatással van ez a helyzet Szovátára?

– Szovátán a három szállodánkból csupán egy, a Brădet működik. A Szováta és az újonnan felújított Ursina szálló egyelőre le van állítva, mert az emberek a napi hírek hallatán annyira félnek a vírusfertőzéstől, hogy aki még itt van és egészséges, az is igyekszik minél előbb hazamenni, nehogy baja essék. Nem maradnak, hogy befejezzék a gyógyprocedúrákat. A Brădet szálló jelenleg kb. 50 százalékban foglalt, de napról napra fogynak a vendégek, mert látják, hogy mindenfelé fertőzési gócok alakulnak ki, Bukarestbe mindjárt nem lehet bemenni, félnek a fertőzéstől.

– Mi történik, ha az illetékesek nem válaszolnak időben, vagy egyáltalán nem válaszolnak, hiszen Romániában bármi megtörténhet.

– Ha nem válaszolnak, akkor más lépéseket fog a gyógyturisztikai szövetség elnöksége kidolgozni. Nem akarunk sztrájkolni vagy utcára vonulni amiatt, hogy üresek a szállodáink, mert járvány van. Valamit majd kitalálunk.

Fotó: Nagy Tibor