2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Magas a távolmaradók száma

A hosszan tartó érettségi vizsga után hétfőn a megadott időpont előtt közölték az eredményeket. Országos szinten a diákok 63,78 százaléka érettségizett sikeresen, ami azt jelenti, hogy minden tantárgyból elérték az ötöst, és a jegyek általánosa legalább hatos volt. Az első értékelések szerint ez az utóbbi öt év leggyengébb eredményének számít. Megyénkben ez az arány 60,86 százalék volt, öt százalékkal kevesebb, mint az elmúlt évben – tájékoztatott Ioan Macarie megyei főtanfelügyelő. 

Az idei és az előző években végzettek közül országos viszonylatban 136.000-en iratkoztak fel az érettségi vizsgára, 6.000-en közülük egy vagy több tantárgyból nem jelentek meg a vizsgán – nyilatkozta Ecaterina Andronescu tanügyminiszter, aki nagyon magasnak tartja a távolmaradók számát, amiben tökéletesen igaza van. A megmérettetésről 24 diákot zártak ki, akik két évig nem próbálkozhatnak újra. A 136.000-ből 86.794-en érték el a hatos átlag fölötti általánost, 42.304 érettségiző annál kisebb jegyet kapott. A megyék közül, mint a korábbi években is, Kolozs megye áll az élen, 81 százalékos aránnyal, Hargita megye sajnos a sereghajtók között van. 

Megyénkben 3.488-an álltak érettségi vizsgára, és a hatos átlagot 2.028-an érték el, több mint 1300-an nem. 161-en nem jelentek meg minden vizsgán, és voltak, akiket kizártak. A legtöbben, hatszázat meghaladóan nyolcas és kilences közötti átlagra teljesítettek, 452-en kilences átlagon felül, a hatos és hetes, a hetes és nyolcas közötti átlagot elérők száma is négyszáz és ötszáz között van. Megyénkben egy diák érettségizett tízes átlaggal, országos szinten 177-en. 

Óvást benyújtani hétfőn du. 4 óráig lehetett.

Fotó: Nagy Tibor