2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Magyarország–Uruguay

Négy nappal a cardiffi, sorsdöntő Eb-selejtező előtt november 15-án, pénteken (TV: M4 Sport) az Uruguay elleni barátságos mérkőzéssel avatja fel az új Puskás Arénát a magyar labdarúgó-válogatott; Marco Rossi szövetségi kapitány ígérete szerint nem tartalékol a walesi összecsapásra.

Az olasz szakvezető bizonyos szempontból nem is teheti meg, ugyanis a védelemből három kulcsjátékosára sem számíthat – Korhut Mihály eltiltás, míg Willi Orbán és Kádár Tamás sérülés miatt nem léphet pályára jövő kedden –, azaz az ünnepi találkozón kell megtalálnia azt az összeállítást a hátsó alakzatban, amely képes lehet megállítani a Gareth Bale és Aaron Ramsey által fémjelzett riválist. Ami biztos, hogy a védelem olyan felállásban kezd majd a mai mérkőzésen, amilyenben még soha, és mindössze ez a 90 perce lesz, hogy összeszokjon. A középpályán viszont megoldódhatnak Rossi októberi problémái, mivel Nagy Ádám és Pátkai Máté is felépült sérüléséből.

Fotó: a Puskás Aréna közösségi oldala


A védelem tesztelésére tökéletes ellenfélnek tűnik a kétszeres világbajnok Uruguay, mivel a világranglistán ötödik dél-amerikai együttes soraiban olyan világsztárok ellen gyakorolhatnak a magyar védők, mint a Barcelonában futballozó Luis Suárez vagy a Paris Saint-Germaint erősítő Edinson Cavani. Rossi kollégájának nincs csapatépítési problémája, ugyanis Oscar Tabarez a folytonosságot képviseli, 2006 óta, azaz 13 éve irányítja az uruguayi együttest, amely a tavalyi világbajnokságon és az idei Copa Americán is negyeddöntős volt.

Amikor a két válogatott legutóbb éppen a Népstadionban találkozott egymással, a magyarok akkor is ünnepeltek; ezúttal a stadionavatáson túl Gera Zoltánt búcsúztatják el, 1962-ben pedig a legendás Bozsik József köszönt el a címeres meztől. Az 57 évvel ezelőtti találkozó úgy zárult 1-1-es döntetlennel, hogy a hazaiak gólját éppen a 101-szeres válogatottként elköszönő fedezet szerezte. Ez biztosan nem adatik meg a 40 esztendős Gera Zoltánnak, mert az U21-es válogatott szakembereként tevékenykedő játékos nem lép pályára.

A Puskás Aréna kapuit magyar idő szerint 16 órakor nyitják meg, a magyar szövetség azt kéri a szurkolóktól, hogy az ünnepség 17.30-as kezdése miatt érkezzenek korán, és lehetőleg a tömegközlekedést használják, mert forgalomkorlátozás lesz a stadion környékén.

A találkozóra októberben három nap alatt minden jegy elkelt, így a 67.215 férőhelyes új létesítményben telt ház lesz, ami ezúttal 65.114 nézőt jelenthet, ilyen nagyszámú közönség pedig 33 éve nem volt Magyarországon.

Dzsudzsák: még üresen is tele van energiával a Puskás Aréna

Dzsudzsák Balázs nagyon szerencsésnek tartja magát, hogy a magyar labdarúgó-válogatott tagjaként részese lehet a Puskás Aréna avatómérkőzésének. „Rég nem adatott meg magyar játékosnak, hogy 68 ezer magyar szurkoló előtt lépjen pályára. Egész biztosan felemelő érzés lesz itt játszani. Stílusosan és extrán jól néz ki, még üresen is tele van energiával” – mondta a csapatkapitány, aki nem tudott olyan meccset felidézni, amikor ennyi néző előtt játszott volna.