2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Gheorghe Flutur fogja vezetni a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) a jövő vasárnap sorra kerülő rendkívüli kongresszusig, amelyen új elnököt választanak, deült ki a párt politikai bürójának ülése után, amint az is, hogy a pártfőtitkári teendőket Lucian Bode látja el ideiglenesen. 

A liberálisok botrányos telenovellája újabb epizódjának voltunk tanúi a hét végén, miközben Ukrajnában nem csitult a háború, Magyarországon parlamenti választásokat tartottak, itthon pedig az időjárás meg az egyre növekvő árak járattak áprilist az emberekkel. 

Florin Cîţu szombaton jelentette be a sajtónak, hogy lemond a PNL elnöki tisztségéről. Állítása szerint személyesen szándékozott megtenni a végrehajtó büró előtt, de az összehívásra csupán Dan Vîlceanu, Theodor Stolojan és Cristian Băcanu jelent meg. Azok pedig, akik alig fél évvel ezelőtt teljes mellszélességgel, sőt hisztérikusan kiálltak mellette, és segítettek neki kibillenteni az elnöki székből Ludovic Orbant, most nagy hangon a fejét követelték. 

A jelek szerint „a mór megtette a kötelességét” és mehet: sőt, tetszik, nem tetszik, mennie kell. A kongresszuson Nicolae Ciucă miniszterelnököt tervezik elnökké ütni, bár ő maga állítása szerint egyelőre csak „mérlegeli a lehetőséget”.

Cîţu kijelentette: ha a PSD nem lenne kormányon, nem mondott volna le pártelnöki tisztségéről. De úgy érzi, egyedüliként tart ki a liberális elvek mellett. 

Ahogy ilyenkor lenni szokott, mindenki mondja a magáét. A tavaly szeptemberben államfői segédlettel, illetve a jelenlegi puccsisták segítségével leváltott pártelnök azt mondta, a PNL igazi problémája nem Florin Cîţu, hanem az, hogy Klaus Iohannis bábjává vált, az államfő a saját érdekei szerint használja és kihasználja. Véleménye szerint a párt másik problémája, hogy már köze sincs a liberalizmushoz, a harmadik, hogy koalícióra lépett a PSD-vel, és így nem tudja képviselni a liberális választókat. Ráadásul a szervezet élén „mindenféle szemét, jellemtelen áruló áll, akik csak személyes érdekeiket követik, nincsenek semmilyen kapcsolatban az állampolgárokkal”.

Köztudott, hogy a múlt csütörtökön szólították fel lemondásra Cîţut a párt alelnökei és a területi szervezetek vezetői, mivel „lehúzza” a PNL-t, amelynek a támogatottsága a legfrissebb felmérés szerint a 2020-as választásokon elért 26 százalékról 16 százalékra csökkent. Egy friss felmérés szerint pedig a megkérdezettek alig hat százaléka mondta azt, hogy bízik benne.

A botrányos telenovellának még nincs vége. A következő epizódra jövő vasárnap számíthatunk.