2022. augusztus 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Ferenczy család 2016-ban vásárolt telket, házat Nyárádszentbenedeken, és Marosvásárhelyről kiköltöztek a faluba. Parlagon hevert a ház mögötti kert, s mivel nem igazán értettek a földműveléshez, úgy döntöttek, hogy levendulát termesztenek. 2017-ben 250 tő levendulát ültettek, gondozták, s közben a telket valóságos szabadidőközponttá alakították. István a hegyimentő-szolgálatnál dolgozik, így nem volt nehéz kiépíteni egy kis kötélkertet, mászófalat elhelyezni. 2019-ben tartották az első nyílt napokat a Nyárádszentbenedek 133/A szám alatti telken. 


Fotó: FacebookLétrehozták a Léda Levendula Liberty egyesületet, amelynek a nevébe belefoglalták a szabadság szót, hiszen ez szimbolizálja mindazt, amit el szeretnének érni a veteményessel. A céljuk az, hogy olyan oktató, szabadidőprogramokat szervezzenek, amelyekkel népszerűsítik az egészséges, természetközeli életmódot, szemléletet, elsősorban családok mozgósításával, gyerekfoglalkozásokkal, kirándulásokkal, olyan előadásokkal, amelyek által az érdeklődők jobban megismerhetik a környezetet, a gyógynövények, gombák és más „természetes” anyagok, termékek hasznát. 

2020-ban már mintegy 350 tős levendulakert várta az érdeklődőket, 2021-ben is nyilvános szüretet szerveztek, különböző készítményekkel, ajándéktárgyakkal kedveskedtek a vendégeknek. Közben elindult egy előadás-sorozat, amelyet az idén folytatnak a szüretelés alatt és utána. Előadást tartott Kacsó Etelka a nyár illóolajairól és azok használatáról, Nagy Csilla saját élményeit osztotta meg arról, hogy miként kell biotanyán gazdálkodni, mit jelent az életmódváltás. Az idén Köllő Melinda gyógyszerész gyógynövény-ismertető sorozatot tart, amire bárkit szívesen látnak. 

Szüreteléskor készülnek csokrok, illatbuzogányok, különféle kellékek, helyben termett alapanyagokból (levendula, citromfű, menta, bodza, rózsa) házilag készített üdítőitalokat is meg lehet kóstolni. A diófa alatt kötélpálya várja a fiatalabbakat. 

Ferenczy Adél elmondta, jövőben emellett a természetközeliséget népszerűsítő szabadidős tevékenységeket szerveznek gyerekeknek és felnőtteknek, hiszen számukra is egészséges váltás volt városról falura költözni. Másokkal is meg szeretnék „kóstoltatni” ezt az egyszerű(bb) és egészséges(ebb) életmódot, ha nem is hosszú távon, de legalább alkalmanként, kikapcsolódásként, mivel a természetjárás, -szeretet feltöltődés is mindennapi életünkben.