2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Véget ért a 29. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál

Vasárnap este – lapzártánk után – véget ért az idei Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. Marosvásárhely egyik legrégebbi és legnívósabb kulturális szemléjét a 29. alkalommal szervezték meg, kissé új formában és az eddigieknél korábbi időpontban, de végre hagyományos helyszínén, a Kultúrpalotában (és nem csak). 


Fotók: Nagy TiborAz idei fesztiválon a régi szervezőcsapat (a Maros megyei MADISZ) új tagokkal – az idéntől társszervező Érted Egyesület fiatal önkénteseivel – bővült, és új művészeti igazgatója is van Németh Előd személyében. Mindennek fényében arra voltunk elsősorban kíváncsiak, hogy változott-e valami, és ha igen, akkor micsoda. Szerencsére sok minden nem változott, az eddigi, bejáratott koncepción nem változtattak a szervezők, viszont tagadhatatlanul fiatalosabbá vált a szemle, a Facebookon és Instagramon napi frissítésekkel, fotóalbumokkal, a szemlén szinte folyamatosan filmezett videókkal jelentkeztek a szervezők, a fesztivál szociálismédia-oldala végre áttekinthetővé és könnyen kezelhetővé vált – napi emlékeztetőkkel és a szemle oldalának keretében létrehozott eseményekkel a legfontosabb programokról, koncertekről, filmekről, információkról. Például arról, hogy szombat délben már elfogyott az összes napijegy, akkora volt az érdeklődés az aznapi programokra, közöttük Harcsa Veronika Kassák projekt című koncertjére, majd a Herendi Gábor által rendezett Toxikoma című nagyjátékfilmre. 

A szemle ezúttal is szerda délután vette kezdetét, ám ebben az évben, eltérően az eddigi gyakorlattól, a programok nem vasárnap délig, hanem estig tartottak (Földes László Hobo koncertjével ért véget a fesztivál), és több új elemmel is bővültek, amelyek által valóban összművészetivé vált a szemle. Az előzsűri által jóváhagyott rövidfilmek versenyprogrambeli vetítése mellett az olyan alkotók, mint Radu Muntean, Horváth Lili, Szabó István, Tudor Cristian Jurgiu, Krasznahorkai Balázs, Lucian Pintilie, Felméri Cecília, Radu Jude, Nagy Dénes és az említett Herendi Gábor nagyjátékfilmjei, a hagyományos koncertprogramok, közönségtalálkozók és a fesztivál lazulóhelyének, Chill Zone-jának is helyet adó, Bolyai téri b5 stúdióbeli kiállításmegnyitók mellett az idén két előadással is helyet kapott a kínálatban a színház: Andrej Kurejcsik Insulted című drámáját felolvasószínházi keretek között mutatták be, a Bódi Attila regényéből Barabás Olga által színpadra alkalmazott Lázadni veletek akartam című produkciót pedig a Yorick Stúdió társulata játszotta, ezúttal a Stúdió Színházban, a fesztivál keretében. Újdonságként szerepeltek a programban a könyvbemutatók és író-olvasó találkozók: Cári Tibor CT Project – Ten című koncertje után Farkas Wellmann Éva költővel beszélgethettek az érdeklődők a Kultúrpalota nagytermében, a könyvbemutatóknak pedig a Bolyai utcában lévő Gemma Book Café adott otthont. Itt ismertették azt a két kötetet, amely a magyar és az erdélyi magyar filmgyártás mélységeibe kalauzol el. A mozisátortól a tévétoronyig. Fejezetek a romániai magyar filmezés, televíziózás és mozizás történetéből című, Ferenczi Szilárd és Zágoni Bálint szerkesztésében megjelent kötet alaposan dokumentált tanulmányok formájában arra keresi a választ, hogy létezik-e romániai magyar film? A kötet nem tekinti a kérdést megválaszoltnak, és felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos több szemszögből is újra és újra kísérletet tenni a romániai magyar filmipar képbe helyezésére. A könyv az erdélyi, bánsági és partiumi magyar vonatkozású, százéves filmtörténet különféle regisztereiből nyújt válogatást, amelyeket a filmkészítés, televíziós produkció és vetítésterjesztés szempontjai szerint kategorizál. A Buglya Zsófia szerkesztésében megjelent, Az ismeretlen Uránia című kötet pedig a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház történetét jeleníti meg, ezzel a művelődéstörténet sok évtizedes adósságát törleszti, mivel először kísérli meg mélységeiben feltárni a világ legszebb mozijai között számontartott Uránia, valamint a neki otthont adó épület történetét. A bemutatók keretében szervezett beszélgetéseken részt vettek a kötetek szerkesztői és szerzői is, a beszélgetést Németh Előd moderálta.


Kep leirasaA szemle megnyitóünnepségére ez évben is csütörtök délután, díj-átadó ünnepségére pedig szombat este került sor. Mindkettőn Tatár Zsuzsa és Palkó Attila műsorvezetők üdvözölték a közönséget, amelynek tagjaihoz Sipos Levente, a fesztivál igazgatója is szólt. Az idén negyven alkotás került be a versenyprogramba, és a díjátadó ünnepség újdonságaként a Kocsis Ágnes (Magyarország), Milos Itic (Szerbia), Tudor Cristian Jurgiu, Titus Muntean és Visky Ábel filmes alkotókból, rendezőkből, szakemberekből álló zsűrit és a Kedei Tímea, Mátéfi-Takács Eszter, Komesz Szilvia, Magyari Botond és Makkai Márk alkotta diákzsűrit ezúttal felhívták a színpadra, és arra kérték, hogy mindegyik díjnyertes rövidfilmről mondjanak pár szót az adott film rövid részletének hagyományos levetítése előtt.

A díjnyertes filmek listájának ismertetését követően Sipos Levente szólt a szépszámú közönséghez. – Köszönetet mondok a zsűrinek azért, hogy két évben egymás után elvállalta ezt a munkát, és örülök, hogy az idén sikerült is eljutniuk hozzánk (a tavaly a járványhelyzet miatt online formában volt az értékelés – a szerk.), köszönöm a közönségnek, hogy itt van, és kívánom, hogy a továbbiakban is tartson ki mellettünk. Jövőre a harmincadik Alter-Native-ra várjuk Önöket! – mondta a fesztiváligazgató.

Az idei, 29. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál díjai a következők: a diákzsűri díja és az Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman által felajánlott töltőtoll – Nathan Franck: Feddhetetlen (Franciaország); A zsűri különdíja – felajánló Marosvásárhely városa – Buzási Gyopár: Az utolsó mese (Magyarország); Simó Sándor Emlékdíj a legjobb diákfilmért. Felajánló a Maros megyei Madisz a Maros Megyei Tanács támogatásával – Beleznai Márk: Agapé (Magyarország); a Maros Megyei Tanács díja – Anthony Nti: Jó éjt (Ghána/Belgium); a 29. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál fődíja a legjobb rövidfilmnek. Felajánló Marosvásárhely városa – Nagy Borbála: Pannónia dicsérete (Németország). A fődíjas alkotást Kocsis Ágnes méltatta. Mint mondta, „egy remek dialógokkal, kitűnő színészvezetéssel, ötletes rendezéssel dolgozó film kapja ezt a díjat, amely hétköznapi életünk politikai-társadalmi anomáliáit rendkívül intelligensen és komplexen, finom humorral átszőtt öniróniával mutatja be”. 

Jövőre tehát, ha minden rendben megy, a jubileumi, harmincadik kiadással várja régi és új közönségét az idén is jó hangulatú, a résztvevők szép lélekszáma mellett is családias közegű, minden évben nívós és gazdag programmal jelentkező, a város hírét messze vivő marosvásárhelyi nemzetközi filmfesztivál.