2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szerdán váratlanul lemondott Dan Vîlceanu az európai beruházásokért és projektekért felelős minisztérium éléről. Váratlannak nevezhetjük, bár nyilatkozata szerint szombaton már bejelentette szándékát Nicolae Ciucă miniszterelnöknek. Azért meglepő a döntése, mert február közepén még azt mondta, hogy a „nagy horderejű dolgokra összpontosít”. Vagyis: kórházak, autópályák, iskolák építésére, ezekre szeretné elkölteni az eurómilliárdokat, mert ezek azok a dolgok, amelyekre 30 éve várnak az emberek. Aztán jöhetnek a kisebb beruházások is… Akkor azt is kijelentette, hogy helyreállítási alap (PNRR) kapcsán egyeztetésekre van szükség, szaktanácsadásra (itt az egészségüggyel példálózott, ahol helyben topognak nagy projektek, illetve a nyugdíjreformmal), ami eurómilliókat „szív ki a programból”. Csak arról nem beszél, hogy az állam évek óta miért nem képes megfelelő képzettségű pályázatíró szakembereket alkalmazni és megfelelően honorálni ahhoz, hogy ne kelljen külsős cégeket szerződtetni? Arról sem, hogy az elmúlt évtizedek során hány megvalósíthatósági előtanulmány, tanulmány, műszaki terv, indokoltsági tanulmány stb. készült, amelyeket nem használtak fel, újra kellett terveztetni a beruházásokat, és ezekre mennyi pénzt dobtak ki. 

Dan Vîlceanu arra is panaszkodott, hogy a PNRR politikai vita tárgyává változott. Arról a mintegy 30 milliárd eurós programról van szó, amely jó minősítést kapott az unión belül, ahol az ötödik „helyezett” lett. Közben viszont az történt, hogy az illetékes hatóság, amelyet éppen ő vezet, képtelen volt felzárkózni és időben teljesíteni a célkitűzéseket, veszélybe sodorva vagy legalábbis időben eltolva a nagy projektekre szükséges alapok lehívását. 

Mi lesz tehát Dan Vîlceanu nagy terveivel, ambícióival? Elmélet és gyakorlat ritkán találkozik minálunk, főleg ami a nagy terveket illeti. A PNRR-ben nemcsak az immár lemondott szaktárcavezető reménykedik, hanem minden önkormányzat vezetője is, sok millió nyugdíjas és a nyugdíjkorhatár kiterjesztésének lehetősége miatt aggódó polgár. Február elején ugyanis a munkaügyi miniszter arról beszélt, hogy viták vannak a nyugdíjreform körül, hogy a PNRR esetleg (rendkívüli esetekben) újratárgyalható, de nem változtatható meg alapjaiban. Közben Ukrajnában háború tört ki, ami azért lehet, hogy kissé módosíthatja a prioritásokat.

Nem utolsósorban Dan Vîlceanu lemondása mögött párton belüli bizalomvesztés is állhat, legalábbis erre célzott nyilatkozataiban. Csak még azt nem tudjuk, hogy ez majd mit jelent konkrétan a beruházások, pályázatok, a PNRR szempontjából.