2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tombol a koronavírus Romániában, naponta ezer fölötti a fertőzöttek száma. Az „illetékesek” megszorító intézkedések szigorításával riogatják a népet. A nép pedig a maga módján reagál ezekre. Van, aki betartja a szabályokat, van, aki háborog, és van, aki pisztolyt, kardot ránt, tüntet, ordít. Mindenki civilizációs szintje, vérmérséklete szerint.

A járvány azonban nem csak a testi egészségre káros. Van, aki annyira begurul tőle, hogy mindenáron bűnbakot keres a napról napra szaporodó fertőzöttek miatt – bár a statisztikákból nem lehet senki biztos abban, hogy a naponta közölt adatok mennyire hitelesek. Az államfőnek például békeidőben vagy pandémia idején rögeszmésen az RMDSZ és a szociáldemokraták jutnak eszébe. Mindenért ők a hibásak.

És olyanok is vannak, akik a valaha félistennek tartott belügyi államtitkárt, Raed Arafatot átkozzák, fenyegetik, és próbálják befeketíteni. Elég, ha csak azt a levelet említjük, amelyben valakik az ő nevében arra biztatják az illetékeseket, hogy saját hatáskörben, megítélésük szerint közöljék a fertőzöttek és a koronavírusos elhunytak számát. Mint utóbb kiderült, a feladónak nincs köze a kormányhoz, és a levelet nem is Arafat írta. 

A járványügyi megszorító intézkedések kapcsán azonban Arafat első számú közellenséggé vált egyesek szemében. Annyira, hogy már halálos fenyegetéseket is kapott. Legutóbb ismeretlen személyek az államtitkár Wikipédia-oldalának adatait is módosították. Arafat születési helyeként az auschwitz–birkenaui koncentrációtábort írták be, a foglalkozás rovatba a terrorista szót írták be, illetve azt, hogy „emberiesség elleni bűntettekben vétkes”. Ezeket időközben visszavonták, de iskolapéldái az emberi butaságnak és rosszindulatnak.

A minap pedig a székely autonómiatervezet kapcsán elhíresült Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő WhatsApp- és személyes e-mail-fiókját törték fel valakik, és a nevében pornográf tartalmú üzenetet osztottak meg a képviselőház emberjogi bizottságának zárt WhatsApp-csoportjában.

Példák vannak bőven helyi szinteken. Folyik a sárdobálás, az elvtelen támadás a pártok, jelöltek között. 

Mit jelent ez? Vajon nem azt, hogy a koronavírus-járvány nem csupán az emberek testi egészségére van rossz hatással, de ugyanolyan mértékben rombolja a lelkeket is? Vajon, ha egyszer vége lesz a járványnak, hány és hány torz lélek fogja fóbiáit, rögeszméit, agyrémeit szétfröcskölni embertársaira? Milyen nyomokat hagy az elmékben és a lelkekben a gyilkos vírus? Ezekre a kérdésekre még nincs válasz.