2020. július 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Maros Megyei Tanács ügykezelésében levő megyei klinikai kórházhoz tartozó bunker megépítésén kívül nem sok újonnan épített állami egészségügyi építkezésről lehet beszámolni a megyében. Pedig valamikor, még az első liberális kormány idejében, Eugen Nicolaescu szaktárcavezetővel az élen, a megye nem szenvedett hiányt nagy ígéretekben. Ezek közül is a legnagyobb a regionális sürgősségi kórház építése volt, egyike annak a nyolc hasonló beruházásnak, amit a volt miniszter beharangozott. Szó volt emellett Segesváron egy új kórház építéséről (egy sportpályán), sejt- és szövetbank létesítéséről a sürgősségi kórház keretében, újabban pedig súlyos égési sérülteket ellátó klinika építéséről, amire Sorina Pintea volt egészségügyi miniszter azt mondta, pénz van, terv van, célegyenesben a beruházás, aztán maradt a nagy semmi... Mindezek közül a regionális kórháznak az évek során karcsúsított ötlete bizonyult maradandónak, kormányokon átívelőnek. 

Csakhogy nem Marosvásárhelyen. A kezdeti nyolc beruházás fokozatosan négyre csökkent, majd háromnál maradt végleges. Ilyen egészségügyi csúcsintézmény lesz tehát Kolozsváron, Jászvásáron és Craiován. A jászvásári esetében már kiírták a tervezésre a versenytárgyalást, a pénteki hírek szerint a belföldi szakportálon és az európai közbeszerzési értesítőn megjelent a kiírás a kolozsvárira is. 

Úgyhogy ismét leköröztek, lemaradtunk, miközben a kórház–orvosi egyetem–városvezetés pár éve, félretéve (legalábbis látszólag) a nézeteltéréseket, összefogott, és megegyeztek, hogy Marosvásárhely érdekeit tartva szem előtt, lobbizni fognak az egészségügy fejlesztéséért. A jelek szerint hatástalan volt a lobbi, hiszen az eredmények önmagukért beszélnek. 

A kolozsvári regionális kórháznál maradva, persze ennek építése sem megy gyorsan, hiszen az ajánlatok benyújtása (határidő február 17.) után a licit nyertese (ahhoz is hónapok kellenek, míg kiderül, melyik cég nyert a legjobb ajánlattal, és megóvták-e a versenytársak vagy sem az eredményt) a szerződés aláírását követően egy év alatt kell elkészítse a műszaki tervet. Azután jön a kivitelezés. Nagy értékű – közel 69 millió lejes – munkáról lévén szó, bizonyára lesznek jelentkezők a 849 ágyas kolozsvári regionális kórház megtervezésére és nem utolsósorban felépítésére. A három kórház építése úgy válhat valóra, hogy az Európai Bizottság tavaly ősszel úgy döntött, a strukturálisreform-támogató szolgálat révén hozzájárul három romániai regionális sürgősségi kórház megépítéséhez. E segítség nélkül, saját forrásokra alapozva, lehet, hogy mind a nyolc beígért regionális kórház építése csak üres kampányszlogen maradt volna.