2020. augusztus 14., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Úgy tűnik, a polgármester-választások kérdése lehet a következő politikai válság kiváltó oka. A politikusokat elvileg azért fizetjük az adóinkból, hogy jól vezessék az országot, működtessék az intézményrendszerét, és ebben a vonatkozásban az, hogy egy, avagy két fordulóban választunk majd júniusban polgármestereket, nem a legégetőbb tényező. 

Az egy, avagy két fordulóban való polgármester-választás lényeges kérdés a pártoknak, mert szerepet játszik a parlamenti választások viszonylatában is. Ám a jelenlegi törvényhozási erőviszonyok mellett nem látszik megoldás arra, hogy az új kormányoldal keresztülvigye az akaratát, de arra sem, hogy előre hozott parlamenti választásokat kényszerítsen ki, ahogy azt az újraválasztott elnök szeretné. A választójog módosításával, illetve az előre hozott választásokkal az új kormányoldal a legújabb felmérések szerint megnövekedett választói bizalmi indexét szeretné voksokra váltani, de ha ennek érdekében belemennek egy kilátástalan iszapbirkózásba, abból csak vesztesen jöhetnek ki.

Mert ha túlfeszítik a húrt, a kormányt nem nagy ügy megbuktatni egy bizalmatlansági indítvánnyal. Ám a liberális remények szerinti előre hozott választásokig onnan még hosszú az út, egymás után két kijelölt kabinetnek kellene ahhoz elhasalnia a beiktatás előtt esedékes bizalmi szavazáson. És a túloldalon van elegendő szavazat hozzá, hogy ha az új kormányosok önszántukból beugranak egy ilyen kátyúba, akkor ne hagyják őket onnan egyszerűen kimászni.

Tehát minden adott egy minimum több hónapos, de akár a következő parlamenti választásokig is simán elhúzható cirkuszhoz. Még abban az esetben is, ha minden érintett párt benne volna az előre hozott választásokhoz vezető játszmában, erre a tavasz előtt nehezen lehetne sort keríteni, szóval nem havazás miatt fehér hollóval szinte ugyanakkora esélyünk van találkozni e télen, mint júniusban két fordulóban polgármester-választás végett urnához járulni. A választójog megváltoztatása helyett inkább arra kellene fordítani az energiát, hogy az új évre legyen ésszel megtervezett állami költségvetés, hogy az intézményrendszer tudjon tisztességesen működni. Az, hogy a polgármestereket egy, avagy két fordulóban választhatja meg, az adófizetőnek nem életbevágóan lényeges kérdés. Ennél sokkal fontosabb, hogy az új, avagy régi településgazdáknak álljon rendelkezésére elegendő forrás ahhoz, hogy tudják működtetni a hatáskörükben levő intézményeket, és fejleszteni a településeiket. Ezen kéne júniusig dolgoznia a kormánynak és a pártok törvényhozóinak a hatalmi játszmák helyett.