2021. szeptember 22., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Színes, a teljes faluközösséget megmozgató műsorral rukkoltak elő a hét végén megtartott falunapokon a körtvélyfájaiak, az alig lépegető kisgyerektől a nyolcvanas éveikben járó nyugdíjasokig mindenki talált kedvére valót a kínálatban.

Fotó: Iszlai Csaba


Színes, a teljes faluközösséget megmozgató műsorral rukkoltak elő a hét végén megtartott falunapokon a körtvélyfájaiak, az alig lépegető kisgyerektől a nyolcvanas éveikben járó nyugdíjasokig mindenki talált kedvére valót a kínálatban.

Jó hangulat fogadta a hét végén Körtvélyfájára látogatókat. Szombaton a Balogh József helyi vállalkozó által rendelkezésre bocsátott lovas hintón székely ruhába öltözött fiatalok a demecseri fúvószenekar kíséretében vonultak végig a falun, ezzel is jelezve, hogy ünnep van, majd délután kulturális műsor szórakoztatta a falubelieket és a vendégeket. A kétnapos rendezvénysorozat elérte a célját, sikerült egy közösséggé kovácsolni a falu apraját-nagyját.

A torták királynője

Kolcsár Gyula polgármester szerint szerettek volna valami, a falura jellemző sajátossággal előrukkolni, így született az ötlet, hogy megszervezzék a „torta-szépségversenyt”. A kórustalálkozókon és egyéb alkalmakkor is mindenki dicséri a körtvélyfájai asszonyok házi süteményeit, ezúttal tehát tortasütésre hívták az ügyes kezű nőket.

Tizenhárom 2-5 kg-os édességkülönlegességgel neveztek be a versenyre, a zsűri tagjainak pedig igencsak nehéz volt eldönteni, melyik a legötletesebb, legmutatósabb és egyben a legfinomabb torta, ám végül Szabó Edit készítményére voksolt a bírálóbizottság. A szervezők eredetileg úgy tervezték, hogy lehetőséget biztosítanak, aki szeretné, az árverezze el a tortáját, ám végül mindenik háziasszony úgy döntött, hazaviszi családjának a finomságot.

A legszebb az Új utca

Azt mondják, a ház környéke sokat elárul a lakóiról. A portájuk és a környéke gondozására odafigyelő körtvélyfájaiak munkájának elismeréseként a falunapok alkalmával díjazták a legtisztább, leggondozottabb utcát. Ezt a címet az Új utca (Körtvélyfájáról Vásárhely felé menet az utolsó utca jobbra) érdemelte ki. A bírálóbizottság eltekintett a községben zajló csatornázás miatti felfordulástól, és azt értékelték, hogy rendben tartják-e a sáncokat, a kapuk előtt vannak-e bokrok, virágok, valamint az is szempont volt, hogy a kapukban ne legyenek otthagyva homokbuckák vagy kavicshegyek. Az Új utca bejáratához jutalomként hamarosan felállítanak egy táblát, amelyen feltüntetik a kiérdemelt címet.

Öten egy traktor ellen

A polgármester Hollandiában járva látott traktorversenyt és úgy döntött, Körtvélyfáján is megszervezik azt, idén már a második alkalommal. Ez valójában ügyességi verseny, különféle akadályokat kell kikerülni a traktor vezetőjének. A legügyesebben Jánosi Szabolcsnak sikerült megbirkóznia a felállított akadályokkal. Az ügyességi próba mellett erőpróbát is szerveztek, a benevező öttagú csapatoknak minél rövidebb időn belül el kellett húzniuk egy traktort. A legerősebbnek ezúttal a Berekméri Gyula, Fülöp László, Kurcsi István, Bíró István és Indreica Gyula alkotta csapat bizonyult.

A barátság fája után a kultúra fája

Miután a tavalyi falunapokon a holland testvértelepüléssel immár 20 éve tartó kapcsolat tiszteletére elültették a barátság fáját, idén a körtvélyfájai kultúrotthon előtt a kultúra fája kapott helyet. A polgármester úgy véli, a falunap nemcsak az eszem-iszomról kell szóljon, hanem alkalom arra, hogy valami maradandót hagyjanak hátra. Ezt követően a kultúrotthon közelében felállított színpadnál favágóversenyre került sor, eközben pedig az üstökben már rotyogott az ínycsiklandozó illatokat árasztó gulyás. Nem messze a falu legkisebbjei vertek sátrat, az összegyűlt gyereksereget a bohócbőrbe bújt Benő Kinga színésznő szórakoztatta.