2021. november 27., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A bankok legalább 25%-os előleget kérnek az euró alapú ingatlanhitelek esetében és 40%-osat más valutahitelek esetén, ha az ügyfél nem abban a pénznemben kapja jövedelmét, illetve ha nem aszerint alakítják azt. Az Első Otthon programra és az újrafinanszírozásra ezek a feltételek nem érvényesek.

A bankok legalább 25%-os előleget kérnek az euró alapú ingatlanhitelek esetében és 40%-osat más valutahitelek esetén, ha az ügyfél nem abban a pénznemben kapja jövedelmét, illetve ha nem aszerint alakítják azt. Az Első Otthon programra és az újrafinanszírozásra ezek a feltételek nem érvényesek.

A nemzeti pénznemben felvett hitelek esetében az ügyfeleknek legalább 15%-os előleget kell felmutatniuk, a valuta alapú hitelek esetében pedig – ha az igénylő abban a valutában kapja jövedelmét, illetve azt aszerint alakítják – a kötelező előleg 20%.

– (1) Az ingatlanfejlesztési célokat szolgáló hitel értéke nem haladhatja meg a lejben felvett hitelre biztosított jelzálog értékének 85%-át. (2) A valuta alapú hitelek esetében az ingatlanhitel értéke nem haladhatja meg a jelzálog értékének 80%-át, ha az igénylő abban a pénznemben kapja jövedelmét, illetve azon pénznem árfolyamának megfelelően alakul jövedelme. (3) Az euró alapú hitelek esetében a hitel értéke nem haladhatja meg a jelzálog értékének 75%-át, ha az igénylő nem abban a pénznemben kapja jövedelmét, illetve azt nem az illető pénznem árfolyamának megfelelően alakítják, más valuták esetében ez 60%. (4) Az 1-3-as bekezdések előírásai nem érvényesek az állam által teljes mértékben vagy részben garantált hitelek esetében – áll a Román Nemzeti Bank 2011/24-es szabályzata 13-as cikkelyében, amely a magánszemélyeknek szánt hiteleket szabályozza.

Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) elnöke múlt héten közölte: a jegybank korlátozni fogja a valuta alapú lakáshiteleket a fogyasztói hiteleket korlátozó szabályzattervezet révén.

A jegybank által szeptemberben közzétett tervezetben még 30%-os előleg szerepelt az euró alapú hitelek esetében a legtöbb ügyfél számára, azaz azok számára, akik nem az említett valutában kapják fizetésüket, a végső változat 25%-os előleget ír elő, ami számottevően magasabb, mint amennyit a legtöbb romániai és a külföldi bankok romániai kirendeltségei kérnek jelenleg.

A különbség számottevő az Első Otthon programban kért előleghez képest is, amely 5%-os.

Ingatlanfejlesztési hitelnek minősíti a jegybank azokat a kölcsönöket, amelyek a következő feltételeket teljesítik: (i) ingatlan-jelzáloggal garantálják, (ii) azért veszik fel, hogy területet, épületet vásároljanak, illetve megőrizzenek vagy korszerűsítsenek, kiterjesszenek.

Minden más, lakosságnak szánt hitelt a jegybank fogyasztói hitelnek minősít.

A fogyasztói hitelek lefutása legtöbb ötéves lehet, az ügyfeleknek a felvett hitel értékének 133%-át kitevő garanciát kell felmutatniuk.

Az ötéves futamidő alól kivételt képeznek azok a fogyasztói lejhitelek, amelyek esetében 40% az előleg, és amelyet telek vagy épület vásárlására, megőrzésére, korszerűsítésére vesznek fel.