2020. szeptember 21., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Áldatlan állapotok a környezetvédelmi őrségnél

Az országos környezetvédelmi őrség Maros megyei kirendeltségének szakszervezete eljuttatott hozzánk egy közleményt, amelyben tudomásunkra hozzák, hogy mintegy három héttel ezelőtt, a kormányváltást követően lemondatták Dorojan Gabriela főfelügyelőt, aki a Környezetvédelmi Víz- és Erdőgazdálkodási Minisztériumban felelt a megyei környezetvédelmi őrségekért. 

Azóta nem neveztek ki senkit helyébe, és senki nem vállalta fel a felelősségét annak, hogy aláírjon bármilyen, a környezetvédelmi őrséget érintő dokumentumot. Így az intézvény fő hitelutalványozó nélkül maradt, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy pénzügyi mozgásokat sem eszközöltek az utóbbi időszakban. Így február 10-én nemcsak a Maros, hanem az ország más megyéiben levő környezetvédelmi őrségek alkalmazottai sem kapták meg havi bérüket. De nem csak ezzel van gond. Konkrétan megyénkben az őrség bérleti díjat fizet a környezetvédelmi ügynökségnek az irodahelyiségekért. (Sz.m.: ez is furcsa helyzet, hiszen mindkét intézmény a minisztériumhoz tartozik.) Továbbá néhány autónak lejárt a műszaki vizsgája, nem tudják törleszteni az ellenőrzés költségeit, ezenkívül üzemanyag nélkül maradnak a járművek, hiszen a fogyasztási díjakat sem tudják átutalni, nem beszélve a székhely fenntartási költségeiről (villanyáram, fűtés, ivóvízhasználat stb.). Ugyanakkor ezeket a szerződéseket minden évben megújítják – ezt sem tehetik meg, mivel a megyei kirendeltségeknek nincs önálló jogi személyiségük. 

Székely Annamária, a környezetvédelmi őrség megyei kirendeltségének főfelügyelője lapunknak elmondta: várhatóan a napokban kinevezik az új bukaresti főfelügyelőt, de eddig nem igyekeztek rendezni az ügyet. Tegyük hozzá: a felfüggesztett Orban-kormány helyzetére való tekintettel sem biztos, hogy egyhamar lesz előmozdulás e téren.