2021. augusztus 3., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

„Lazítások vannak, nem pedig a korlátozások teljes feloldása. Továbbra sem szabadulunk meg a maszkoktól. Egyelőre még jó helyzetben vagyunk, de óvatosak is. Az egyedüli felkészülés a 4. hullámra az oltási kampány felpörgetése. Marad vakcina a harmadig dózis beadására is. Várjuk a szakemberek döntését, de ebbe az irányba haladunk. Ők azt fogják mondani, hogy be kell adni a harmadik oltást is”. Ezt nyilatkozta Florin Cîţu miniszterelnök kedden a parlamentben. 

Valeriu Gheorghiţă, az országos oltási kampány koordinátora szerint a koronavírus-járvány negyedik hulláma sokkal agresszívebb lesz, a fertőzésen átesett, de be nem oltottak 50-60 százaléka ismét megfertőződik. A szakember mintegy 4 millió új megfertőződést vetít előre a 4. hullámban, ami – ha a jelenlegi mortalitási rátát (3,3 százalék) vesszük figyelembe – 132 ezer személy elhalálozásához vezethet. 

A romániai oltáskampány irányítója a britek által közölt statisztikai adatokra hivatkozik. Köztudott, hogy Angliában van, hogy napi 50 ezer új fertőzést is azonosítanak, amit nagy többségében a kétszer annyira fertőző delta-variáns okoz. A britek azonban „nyitnak”, annak ellenére, hogy a közegészségügyi szakembereik ezt nem tartják jó ötletnek. A lazítások mellett ugyanakkor óvatosságra, fegyelmezettségre intik az embereket. 

Anglia azonban az átoltottság terén élen jár, ami nem mondható el Romániáról. Nálunk, miközben a tervezett átoltottsági szinttől messze állunk, ellentmondásos, sőt riasztó nyilatkozatok látnak napvilágot. 

Ha a járvány kezdete óta 34.258 személy hunyt el Covidban, szinte sokkolóan hat, hogy miközben 5 és fél millióan beoltatták magukat, a negyedik hullámban négyszer annyian halnának meg Covid-fertőzésben, mint eddig összesen. Hogyan lehet ilyen ijesztő nyilatkozatokat tenni, miközben a korlátozások nagy részét eltörölték, az emberek vígan készülnek nyaralni, tömegrendezvényekre járnak stb.?

Továbbá, miközben tudják, hogy a rendkívül fertőzőképesnek tartott delta-vírusvariáns főként a fiatalkorúakat érinti, szinte láthatatlan az a kampány, amely a beoltásukra irányul. Az is érdekes, hogy az illetékesek „várják a döntést a vakcina 3. dózisának beadásáról”, de tulajdonképpen tudják, hogy mi lesz az. 

És végül arról nem sokat beszélnek, hogy hogyan készül fel az egészségügyi ellátórendszer, az oktatási rendszer a rendkívül agresszívnek tartott negyedik fertőzéshullámra, hiszen, ha igaz, ezúttal elsősorban a fiatalok vannak kitéve kockázatnak. Ezért érezzük úgy, hogy bizonytalansággal teli időszak előzi meg az őszi tanévkezdést.