2020. szeptember 26., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ahogy a tévéadók között keresgélve rákattintok a felháborító caracali sorozatgyilkosságról, avagy tinilány-kereskedelemről (ki tudja, mi lett a két kiskorú lánnyal?) szóló újabb hírekre, egy régi történet jut eszembe. Másodikos osztálytársam vallotta be egy nap – csakis nekem, és senki másnak, mert a szüleinek sem merte elmondani –, hogy a kenyérüzletbeli csúf elárusító „bácsi” minden vásárláskor megsimogatja az arcát, amitől őt kirázza a hideg. Egy idő után pedig csak sírás-rívás és egy-két atyai pofon elcsattanása után volt hajlandó kenyérért menni, ami felnőttként is komoly lelki problémát okozott egészen addig, amíg teljesen el nem nőiesedett a szakma. Hajdani nyolcéves társam lelki vívódására, szégyenére, titoktartására gondolva, amit egy „ártatlannak” tűnő simogatás váltott ki, próbálom elképzelni, hogy mi játszódhatott le azoknak a kisebb és nagyobb kamaszlányoknak a lelkében, akik a lánykereskedő bűnbandák, utóbb pedig a nem is embernek látszó 65 éves „caracali rém” hálójába kerültek, aki – bevallása szerint – megerőszakolta és elégette őket.

Szavait azért nehéz elhinni, mert nem az idén eltűnt két fiatal lánnyal kezdődött Caracalban és környékén a prostitúcióra kényszerített lányok története. 2012-ben már lezajlott egy per – emlékezetet a Libertatea című lap –, amelyből kiderült, hogy 16 kiskorú lányt arra kényszerítettek, hogy a környéken dolgozó osztrák üzletemberekkel és a Caracaltól nem messze lévő amerikai támaszponton állomásozó katonákkal létesítsenek szexuális kapcsolatot. A lányokat előzetesen elrabolták, megerőszakolták, közben lefilmezték, és azzal zsarolták, hogy a filmet a szüleiknek, iskolatársaiknak a tudomására hozzák. Az ügy elsimult, a lánykereskedők főnöke került csak börtönbe, aki állítólag erőszakos halállal végezte. 

2014-ben újabb ügyben indult nyomozás, 17 helybeli férfit vádoltak meg – köztük két rendőrt is –, hogy kiskorúakkal nemi kapcsolatot létesítettek, ez utóbbiakhoz hiába könyörögtek segítségért a lányok – írja a Libertatea. A per lezajlott, a férfiak többségét felmentették, egyesek felfüggesztett börtönbüntetést kaptak, a lányokat szállító személyek ellen, akik közül az egyik a caracali rém közelében lakik, nem folytatták az eljárást. A 2012-es ügyet kivizsgáló rendőrt az idén megyei parancsnokhelyettessé léptették elő, aki A.M. segélykérő telefonhívása után a lány késleltetett „kiszabadítási” akcióját vezette. 

Az ország közvéleményét ébren tartó idei két eset folytatása annak, ami a kamaszlánypornó terén a 2000-es évektől a dél-romániai városban és környékén történt. Ezért nem bíznak L. szülei abban, hogy az Egyesült Államokban megfellebbezhetetlen eredményt mondanak arról, hogy a lányukat valóban elégették-e. Az előzmények és a kilátásba helyezett újabb tanúvallomások arra is utalhatnak, hogy a feltételezett sorozatgyilkos családtagjai lánykereskedelemmel foglalkoznak. 

Bár az ügy botrányos, késleltetett és amatőrökhöz is méltatlan kivizsgálása a rendőrség, ügyészség, valamint az ország tekintélyét azonban alaposan megtépázta, jól jött egyes tévéadóknak, amelyek gusztustalan módon a reklámok mellett szinte csak ebből élnek, és az államfőjelölt nagybácsinak, valamint a tisztségben levő államfőnek is, akinek felszólítására az L. M. szüleire büntetést kiszabó Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség főnöke lemondott. Az elkövetett és már kijavíthatatlan súlyos hibák után gyors és szakszerű befejezésre aligha számíthatunk.