2022. január 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Maros Megyei Rendőr-felügyelőség közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy mennyire veszélyes környezetben élünk, s milyen sokféle agresszió áldozatává válhatunk.


A Maros Megyei Rendőr-felügyelőség közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy mennyire veszélyes környezetben élünk, s milyen sokféle agresszió áldozatává válhatunk.

A rendőrség mindenekelőtt elővigyázatosságra int, hiszen a megelőzés, a helyzet tudatosítása – egyelőre – a leghatékonyabb módszer. Nagyon megszaporodtak az utcai, lépcsőházbeli támadások, hirtelen letépik az áldozatok aranyláncát, karkötőjét, vagy bármely más ékszert, amit viselnek.

A bűnözők nem válogatnak, áldozataik nők, egészen fiatalok vagy idősebbek. A támadók általában 16-20 óra között csapnak le, akkor, amikor a nők hazafelé tartanak. A pórul jártak általában 5-6 órát késnek az incidens bejelentésével; ez a rendőrség munkáját megnehezíti, hiszen az elkövetők azalatt nyomtalanul eltűnnek.

A rendőrség azt ajánlja, hogy a nők

– kerüljék a kevésbé forgalmas utcákat

– ha ez nem lehetséges, akkor kíséret nélkül ne járjanak

– ne viseljenek – jól láthatóan – értékes ékszert, a mobiltelefont nyakba akasztva

– ne tartsanak maguknál nagy pénzösszeget, főleg akkor, ha kíséret nélkül járnak az utcán! A pénztárcában, táskában csak minimális összeget vigyenek magukkal!

– ha észreveszik, hogy valaki követi őket, változtassanak irányt forgalmasabb vagy világosabb út felé! A rendőrséget akkor is értesíteni kell, ha gyanús személyt vélnek felfedezni;

– a tömbházajtót állandóan tartsák zárva. Akkor is zárják be a lépcsőház bejárati ajtaját, ha nincs lehetőség kaputelefont szereltetni ez könnyen megoldható egy zár felszerelésével. Idegen személyt ne engedjenek be a tömbházba!

– idegen személlyel ne szálljanak be a felvonóba, még akkor sem, ha az illető jól öltözött!

Ha a támadók agresszívekké válnak, inkább engedjék, vigyék értékeiket, minthogy életüket kockáztassák!

Az agresszió áldozatául esett személyek azonnal értesítsék a rendőrséget az 112-es telefonszámon!

A Maros Megyei
Rendőr-felügyelőség
sajtóirodája